🔍 🔔
Motosiklet

Yeni Rieju Coaster 407: V2 Motor ve Otomatik Şanzıman Bir Arada

Yeni Rieju Coaster 407: V2 Motor ve Otomatik Şanzıman Bir Arada

Yeni Rieju Coaster 407: V2 Motor ve Otomatik Şanzıman Bir Arada

Motosiklet dünyasında otomatik şanzıman hızla yaygınlaşıyor ancak bu teknoloji artık yalnızca scooter veya büyük touring motosikletlerle sınırlı değil. İspanyol üretici Rieju, Coaster 407 ile oldukça farklı bir kombinasyon ortaya koyuyor: V-Twin motor, AMT otomatik şanzıman, kayış aktarma ve klasik cruiser tasarımı.

Üstelik Coaster 407 yalnızca tasarım çalışması değil. Rieju modeli resmi ürün gamına eklemiş durumda ve Türkiye dilindeki resmi Rieju sitesinde de Coaster 407 “NEW” etiketiyle listeleniyor.

Görsel
Görsel
Görsel
Görsel
Görsel
Görsel

384,5 cc V-Twin motor

Model adındaki “407” rakamına rağmen Coaster'ın gerçek motor hacmi 384,5 cc.

Sıvı soğutmalı, dört zamanlı ve elektronik enjeksiyonlu V-Twin motor;

34,6 hp (25,8 kW) / 8.250 d/d

36 Nm / 4.500 d/d

8 supap

6 ileri AMT şanzıman

Kayışlı son aktarım

sunuyor.

Rieju tarafından açıklanan maksimum hız ise 155 km/s. Güç seviyesi nedeniyle motosiklet Avrupa'daki A2 ehliyet sınıfına rahatlıkla uyuyor.

Buradaki asıl dikkat çekici özellik ise motorun gücünden çok şanzımanı.

Debriyaj kolu yok: 6 ileri AMT

Coaster 407'de geleneksel manuel şanzıman yerine 6 ileri sıralı AMT otomatik şanzıman bulunuyor.

Sürücü isterse vites değiştirme işini tamamen motosiklete bırakabiliyor. İsterse gidondaki kumandalar üzerinden vitesleri kendisi değiştirebiliyor.

Rieju sistemi özellikle şehir kullanımı ve rahat cruiser sürüşü için konumlandırıyor. En önemli fark ise oldukça basit:

Debriyaj koluyla uğraşmak gerekmiyor.

Honda'nın DCT sisteminden farklı bir teknoloji olmasına rağmen temel kullanım fikri benzer: sürücünün debriyaj ve manuel vites değiştirme yükünü azaltmak.

TCS ve ABS de standart donanımlar arasında

Coaster 407 sadece otomatik şanzımanıyla dikkat çekmiyor.

Önde 300 mm disk ve çift pistonlu Nissin kaliper, arkada ise 240 mm disk kullanılıyor.

Bunun yanında motosiklette;

ABS ve çekiş kontrol sistemi (TCS) bulunuyor.

Özellikle yaklaşık 400 cc sınıfındaki uygun fiyat odaklı cruiser modeller düşünüldüğünde TCS'nin standart donanımlar arasında bulunması önemli bir avantaj.

Sele yüksekliği yalnızca 690 mm

Cruiser karakterinin en belirgin taraflarından biri oldukça düşük sele.

Rieju Coaster 407'nin sele yüksekliği yalnızca:

690 mm.

Kuru ağırlık ise 180 kg olarak açıklanıyor.

Bu iki değer birlikte düşünüldüğünde Coaster 407, özellikle kısa boylu sürücüler veya ağır cruiser motosikletlerden çekinen kullanıcılar açısından erişilebilir bir seçenek olabilir.

Yakıt deposunun kapasitesi ise 16 litre. MOTORRAD da modelin dolu depoyla dahi yaklaşık 200 kilogram sınırının altında kalabileceğine dikkat çekiyor.

19 inç ön, 17 inç arka jant

Cruiser görünümünü güçlendirmek için önde büyük çaplı bir jant tercih edilmiş.

Önde:

130/60-19

Arkada:

180/55-17

ölçülerinde lastikler kullanılıyor.

Özellikle 180 mm genişliğindeki arka lastik, motosikletin arkadan çok daha iri görünmesini sağlıyor.

Dingil mesafesi ise 1.550 mm.

Keyless, USB-C ve bağlantı özellikleri var

Rieju klasik cruiser görünümünün altına güncel elektronik donanımlar da yerleştirmiş.

Coaster 407'de;

anahtarsız çalıştırma, LCD gösterge, Full LED aydınlatma, USB-A ve USB-C bağlantıları ve telefon bağlantısı bulunuyor.

Böylece motosiklet retro görünümlü olmasına rağmen günlük kullanımda modern bir motosikletten beklenen birçok özelliği sunuyor.

Rieju Coaster 407 teknik özellikleri

ÖzellikRieju Coaster 407
MotorV-Twin, 8 supap
Motor hacmi384,5 cc
SoğutmaSıvı
Maksimum güç34,6 hp / 8.250 d/d
Maksimum tork36 Nm / 4.500 d/d
Şanzıman6 ileri AMT otomatik
Son aktarımKayış
Maksimum hız155 km/s
Ön fren300 mm disk, Nissin 2 piston
Arka fren240 mm disk
ABSVar
TCSVar
Ön lastik130/60-19
Arka lastik180/55-17
Sele yüksekliği690 mm
Kuru ağırlık180 kg
Yakıt deposu16 litre
Dingil mesafesi1.550 mm
AydınlatmaFull LED
Anahtarsız çalıştırmaVar
USBUSB-A + USB-C

Neden önemli?

Coaster 407'nin ilginç tarafı tek tek teknik özelliklerinden ziyade bunların aynı motosiklette birleşmesi.

Yaklaşık 400 cc hacimli bir motosiklette V-Twin motor + AMT otomatik şanzıman + kayış aktarma + TCS + ABS + 690 mm sele kombinasyonu çok sık karşılaşılan bir paket değil.

Özellikle cruiser isteyen ancak debriyaj kullanmak istemeyen sürücüler için yeni bir kategori oluşmaya başladığını söylemek mümkün.

Honda'nın DCT'si, Yamaha'nın Y-AMT sistemi ve farklı Çinli üreticilerin geliştirdiği otomatikleştirilmiş şanzımanların ardından bu teknolojinin daha küçük ve uygun fiyatlı motosikletlere doğru yayılması dikkat çekiyor.

Çin bağlantısı dikkat çekiyor

Coaster 407'nin teknik kökeni konusunda da ilginç bir ayrıntı bulunuyor.

Alman MOTORRAD, motosikletin Çin'de üretilen Marshal Yes 418 ile çok yakın teknik benzerlik taşıdığına dikkat çekiyor. Rieju ise modeli kendi Classic ürün gamı içerisinde Avrupa pazarına sunuyor.

Bu durum günümüz motosiklet sektöründe giderek daha sık gördüğümüz Avrupa markası–Çin üretimi iş birliklerinin yeni örneklerinden biri olarak değerlendirilebilir.

Rieju Coaster 407 Türkiye'ye gelecek mi?

Burada ilginç bir ayrıntı var.

Rieju'nun Türkçe resmi internet sitesinde Coaster 407 şu anda “NEW” etiketiyle ürün gamında gösteriliyor. Ancak bu durum tek başına Türkiye'de fiziksel satışın başladığı veya Türkiye fiyatının açıklandığı anlamına gelmiyor.

Bu nedenle resmi Türkiye fiyatı açıklanana kadar “Türkiye'de satışa çıktı” demek için erken.

Fakat modelin Türkçe ürün gamında bulunması nedeniyle Coaster 407'nin Türkiye açısından da takip edilmesi gereken modellerden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Otomatik cruiser arayanlar için ilginç bir seçenek

Rieju Coaster 407 performans odaklı bir motosiklet olmaktan çok rahatlık ve kullanım kolaylığı üzerine geliştirilmiş görünüyor.

34,6 hp güç, 690 mm sele, 180 kg kuru ağırlık ve otomatik şanzıman özellikle şehir içinde kullanılan büyük cruiser modellerine göre çok daha kolay yönetilebilir bir motosiklet ortaya çıkarıyor.

En önemlisi ise yeni bir eğilimi temsil etmesi:

Otomatik şanzıman artık sadece scooterların özelliği değil.

Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde naked, adventure ve cruiser sınıflarında debriyaj kolu olmayan motosikletleri çok daha fazla görmeye başlayabiliriz.

Rieju Coaster 407, Rieju Coaster 407 Türkiye, Rieju Coaster fiyat, otomatik cruiser motosiklet, AMT motosiklet, V-Twin motosiklet, A2 cruiser, otomatik motosiklet, Rieju Türkiye, 400 cc cruiser

0 Yorum

Yorum Yaz

Facebook'tan gelen ziyaretçiler üyelik açmadan yorum yapabilir.

Giriş Yap / Üye Ol