Yediğimiz Cezaların Yüzde 7’si Trafik İşaretlerini Bilmediğimizden

Yediğimiz Cezaların %7’sini Trafik İşaretlerini Bilmediğimizden yiyoruz. Trafik İşaretleri ve Anlamlarını sizlerle paylaşarak bu konudaki bilgileri tazelemek istedik.

Bazıları her gün karşımıza çıkan trafik işaretleri ve artık anlamlarını biliyoruz. Nadiren karşılaştığımız ve bu sebepten dolayı gördüğümüzde ne anlama geldiğini bilmediğimiz trafik işaretleri de var. Bu işaretlerin anlamlarını bilmemiz trafik güvenliği açısından son derece önemli. Biz de bu durumun önemini vurgulamak adına, belki halihazırda aşina olduğunuz belki de ilk defa göreceğiniz, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen amaçlara hizmet eden tüm trafik işaretleri ve anlamlarını sizin için bir araya getirdik. Ülkemizde trafik işaretleri 5 ana kategoriye ayrılıyor:

1. Tehlike Uyarı İşaretleri
Yol işaretleri, sürücüleri ve yayaları ilgilendiren 52 farklı işaretten oluşan bu trafik işaretleri, yol ve çevre etkenlerine bağlı tehlikelere karşı uyarı amacı taşıyor. Bu trafik işaretleri grubunda, viraj uyarı levhaları, daralan yol uyarı levhası, ana ve tali yol kavşaklarını gösteren levhalar, demiryolu geçitleri ve kavşak işaretleri başta olmak üzere yaya ve okul geçidi, hayvan çıkabilir uyarıları gibi yol işaretleri de yer alır. Bunlara dikkat etmediğimizde 108 tl’den başlayan 543 tl’ye kadar yükselen cezalar yazılabiliyor.

2. Trafik Tanzim İşaretleri
Trafik tanzim yol güvenliğinin sağlanması amacını taşıyan trafik işaretleri grubunun adıdır. Bu trafik işaretleri grubu 69 farklı yol işaretini kapsamaktadır ve bunların arasında araçlar için maksimum genişlik, yükseklik ve ağırlık limitlerini belirten tabelalar, mecburi yön gösteren yol işaretleri ve giriş ve dönüş kısıtlaması ve yasakları koyan tabelalar yer alır.

3. Bilgi İşaretleri
Trafik bilgi işaretleri, yayalara ve sürücülere yol hakkında bilgi veren ve aynı zamanda yol üzerindeki ve civarındaki yerleşim, bilgi, konaklama vb. yerleri gösteren yol işaretlerine verilen adıdır. Bu trafik işaretleri grubunda toplam 112 yol tabelası yer alıyor. Bu bilgi amaçlı trafik işaretlerinin içinde hız, gidiş geliş vb. amaçlı şerit düzenleme tabelaları, il sınırı ve il sınırı bitişi, kavşaklar, kaplamalar ve refüjlerde yer alan istikamet bilgisi içeren tabelalar ve hastane, kafeterya, otel, akaryakıt istasyonu, kamp yeri, durak vb. konaklama alanlarını gösteren yol işaretleri yer alır. Yanlış yere park etmek yerin yolu kapatması veya engel olması derecesinde 437 tl’ye kadar cezaya + otopark cezasına mal olmaktadır.

4. Durma ve Park Etme İşaretleri
Bu trafik işaretleri adı üstünde yol üstünde durup duramayacağınızı veya park edip edemeyeceğinizi gösteren yol tabelalara denmektedir. Toplam 10 yol işareti bulunur. Bu gruptaki yol işaretlerinin amacı, sürücülere nerelerde hangi amaç ve şekilde park edileceğini ve nerelerde park edilemeyeceğini göstermektir.

5. Yeni Standart Trafik İşaretleri
Gündelik hayatta duyulan yeni ihtiyaçları karşılamak için hazırlanan yol işaretleri demektir. Trafik sıkışıklığı, tramvay hattı ile oluşan kavşak, okul bölgesi azami hız sınırı, yayalar ve bisikletliler tarafından kullanılabilen yol, yayalar ve bisikletliler için ayrı ayrı kullanılabilen yol, girişi olmayan yol kavşağı, kavşak içi yön levhası (metro), ileri tek yönlü yol, rampalı yaya üst geçidi, iki yönlü trafik, yaya öncelikli yol, istasyon, tramvay durağı, sanayi bölgesi, trafik elektronik denetleme, kapalı park yeri, park yeri (metrodan yararlanacaklar için), park yeri (tramvaydan yararlanacaklar için), ağaç engeli, araç çekilir, iki yönlü trafik, araç çıkabilir ve yüksek gerilim hattı yol tabelaları ile toplan 26 trafik işaretinden oluşmaktadır.

 

Trafik işaretleri bizlerin hayatını güvence altına alıp kolaylaştırma amacıyla kullanımda olduğundan, bizlere –sürücü ve yayalar- de onları dikkate almak ve onlara uymak düşüyor. Siz siz olun, hem kendi güvenliğiniz hem çevrenizin güvenliği açısından trafik işaretlerine uymamazlık etmeyin.

motosiklet

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir