Yamaha Turboşarjlı Üç Silindirli Bir Superbike Tasarladı.
Prototip, geleceğin motosiklet içten yanmalı motor teknolojisini araştırıyor. Bir süredir Yamaha’nın Ar-Ge departmanının turboşarjlı motosiklet projeleri üzerinde çalıştığını biliyoruz ve şimdi şirket turbo teknolojisini daha da geliştirdikleri bir prototipin ilk ayrıntılarını ortaya çıkardı. Geçen yıl Yamaha , MT-09’dan türetilen , ancak bir silindiri çıkarılmış bir turboşarjlı paralel ikiz için patent başvurusunda bulundu. Bununla birlikte, prototip 847cc üç silindirli bir turbo motordur.
847 cc kapasite 2014-2020 MT-09 ile eşleşirken, turbo motor ise oldukça farklıdır – nispeten düşük devirli, yüksek torklu bir tasarım oluşturmak için daha uzun strok (73 mm) ve daha küçük iç çap (67,5 mm) ile geliştirilmiştir. Testler sırasında motosiklet, 8500 rpm’de 180 hp‘lik bir güç zirvesine ve muslukta 130 pound-feet muazzam bir torka ulaşmış. Bu maksimum torkun yaklaşık yüzde 90’ının, 3.000 rpm’den 7.000 rpm‘ye kadar tüm yol boyunca mevcut olduğu ve bu süreçte V-Max’in rakamlarını kolayca geride bıraktığı ortaya çıktı. Aynı zamanda normal emişli motorlara göre yüzde 30 daha düşük CO2 emisyonu ve karbon monoksit, NOx ve hidrokarbon emisyonlarında büyük bir azalma ile elde edilmiş olması ve bunların tümü Avrupa’da yürürlüğe konulan en son Euro 5 kurallarına uyan seviyelerin çok altında olduğu belirlenmiş.
Turbo tek başına iyileştirilmiş emisyonlardan sorumlu değil. Motor ayrıca, gaz kelebeği yerine yanma odalarına püskürten doğrudan yakıt enjeksiyonuna sahiptir. Turbo motorun daha düşük devirli doğası muhtemelen burada yardımcı olur, çünkü normalde aspire edilmiş motosiklet motorlarına agresif bir vermek zor bir mühendislik görevi olarak bilinir. Yamaha, modern otomobillerde yaygın olan ancak henüz motosikletlere adapte edilmemiş olan teknolojiyi taklit ederek hem emme hem de egzoz eksantrik millerine değişken valf zamanlaması ekledi.
Turbo gecikmesi sorunu her zaman turboşarjlı motosikletlerde zorlu olsada, gaz kelebeği tepkisinde herhangi bir gecikme sürüş deneyimini zorlarken, Yamaha bu somunu prototipin geliştirilmesi sırasında gelişmiş güçlendirme-kontrol elektroniği kullanarak bunu kırmış gibi görünüyor, böylece 3.000 rpm’deki testler sırasında üçüncü viteste maksimum torkun yüzde 90’ına ulaşmak bir saniyeden biraz fazla sürer.
Detaylar vs. detaylar
Turbo şarjlı bir Yamaha üretim motosikleti ne kadar uzakta? Bu şu anda bilinmeyen bir durum, ancak Kawasaki’nin, üretim modelinin piyasaya sürülmesinden tam beş yıl önce süper şarjlı Ninja H2 için patent başvurusu yapmak ve prototipler geliştirmekle meşgul olduğunu belirtmek gerekir. Henüz Euro 6 emisyon limitleri için kesin bir giriş tarihi veya kesin şartlar belirlenmemişsede, Yamaha’nın bu projeye devam etmeden önce hedefin ne olduğunu belirlemesi gerekecektir.