Uzun Süre Kullanılmayan Motorda Kontrol Edilmesi Gerekenler
Biz bu işe Depolama Sonrası Kullanım diyoruz ve kullanıma yeniden başlanacak motorda kontrol edilmesi gerekenleri aşağıda belirttik.
Uzun Süre Kullanılmayan Motorda Kontrol Edilmesi Gerekenler
1. Motosiklet yüzeyini temizleyin
2. Motor yağını değiştirip, yeni yağı motora ekleyin.
3. Depo içerisinde yer alan anti-pası temizleyin ve yakıt deposuna temiz benzin koyun.
4. Aküyü kontrol edin gerekli ise şarj edin.
5. Sürüş öncesi kontrollerinizi gerçekleştirdikten sonra, düşük hızlarda kullanarak motosikletinizi test sürüşüne tabi tutun. Herhangi bir arıza ve/veya aksilik meydana gelmesi durumunda mutlaka motorun yetkili servisine başvurun.
Temizlik
Yüzey koruması için motosikletinizi düzenli olarak temizleyin. Motosikletinizde, benzin, hidrolik ve yağ kaçağı olup olmadığını kontrol edin, kaçak var ise temas olan yüzeyleri rutin temizlik işlemlerini beklemeden hemen temizleyin. Motor ve egzoz gibi ısınan yüzeylerin sıcak olması durumunda temizlik işlemini parçalar soğuduktan sonra yapın.
Temizleme işlemlerinizde metal, boya ve plastik yüzeylere zarar verecek kimyasallar ile motosikletinizi temizlemeyin. Uygun bir şekilde yapılacak temizlik işlemi hem motosikletin performansını hemde ömrünü olumlu şekilde etkileyecektir.
Temizleme işlemi için,
1. Temizleme işlemi sırasında egzoz ve elektriksel parçaların su ile temas etmesini engelleyin.
2. Önce soğuk su ile durulama yaparak, toz ve gevşek yapılı pisliklerin motosiklet üzerinden atılmasını sağlayın.
3. Motosikletinizi sünger veya yumuşak bez kullanarak su ile iyice silin. Silme işlemi sırasında plastik aksam ve diğer parçaların çizilmemesine dikkat edin.
4. Silme ve temizleme işlemi tamamlandıktan sonra temiz su ile motosikletinizi durulayın.
5. Son olarak motosikletinize kurulama işlemi uygulayın.
– Motosikletinizi 15 günden fazla bir süre kullanmayacaksanız, karbüratördeki ve depodaki benzini mutlaka boşaltın.
– Benzin ile işlem yaparken yanıcı ve patlayıcı olduğunu unutmayın, dikkatsiz davranılması ciddi yanık ve yaralanmalara neden olabilir.
UYARI: Yüksek basınçlı yıkama tabancaları ile temizleme işlemini yapmayın, motosikletinizde ciddi hasarlara neden olacaktır.
6. Kullanıma başlamadan önce bkz “Sürüş öncesi Kontroller”
7. Motosikletin fren aksamı ıslak olabilir, bu durumda frenleriniz tehlike arz eder. Böyle bir durum mevcut ise, motosikletinizin frenlerini düşük hızda test edin, ara ara frenlemeler yaparak frenin kendi performansına dönmesini sağlayın.