Trendyol Express işçileri, düşük maaşlara ve yetersiz zam teklifine karşı 2 günlük iş bırakma eylemi başlattı. Şirketin Maslak’taki binası önünde toplanan işçiler, şirketin yüzde 11’lik zam teklifini protesto etti.
Trendyol Express çalışanları, şirketin İstanbul Maslak’ta bulunan genel merkezinin önünde konvoy oluşturdu. Eskort halinde gelen çok sayıda araç, kornalar eşliğinde plaza önünde toplandı.
Araçlardan inen çalışanlar sloganlar ve pankartlar ile firmayı protesto etti. İşçiler, “Yönetim buraya” şeklinde sloganlar attı.
Benzin ve diğer giderlerin her geçen gün zamlandığını belirten işçiler, yönetimin bu konuda iyileştirme yapması gerektiğini belirtti. Trakya Bölgesi’ndeki Trendyol Express işçileri adına konuşan Samet Bolkış, “Bu sabah açıklanan yüzde 11 zam teklifi, yakıtımızın yüzde 10’unu bile karşılamıyor. Mevcut enflasyon ve yakıt fiyatlarını göz önüne aldığımızda bizim cebimize kalan tutar 2.000 – 2.500 TL arasıdır. Burada aracını sıfır alıp 250 bin TL borçlanan arkadaşlar var. 23 gündür zammı bekliyoruz, oyalanıyoruz. Bugün iyi bir zam teklifi beklerken bu oranla karşılaştık.” dedi.
“HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ”
İşçilerin hak arayışında olduğunu belirten Bolkış, “Sanatçı Tarkan’a verilen milyon dolarları, biz işçilere verselerdi daha iyi reklamları olurdu. Müşterilerle muhatabı birinci ağızdan yapan bizleriz. Bu soğuk havada, karda, kışta, yağmur ve çamurda zaman mekan gözetmeksizin müşterilerle muhatap oluyoruz. Bu zam teklifi kimseyi tatmin ve memnun etmedi. Hakkımızı arayacağız.”
İşçiler açıklanan resmi enflasyonun yüzde 30’u aştığı, asgari ücrete yüzde 50 zam geldiği koşullarda, şirketin yüzde 11’lik zam teklifini kabul etmiyor.
https://www.youtube.com/watch?v=Cj-Mi_8I9oY
MEVCUT KOŞULLAR DİKKATE ALINARAK YENİ ZAM İSTİYORUZ
TÜİK’ in enflasyon rakamlarına ve temel tüketim malzemelerine gelen zamlara dikkat çekilen açıklamada “Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik zorluklar nedeniyle halkımız da güçlükle yaşamlarını sürdürürken Trendyol ise her yıl rekor büyüme rakamlarına ulaşıyor. Büyümesine en büyük katkıyı sağlayan Trendyol Express dağıtıcılarına ilan edilen yüzde 11’lik zammın ülkedeki mevcut koşullara göre yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz. En yakın zamanda Trendyol’un bu talebimize karşılık vermesini bekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Kuryeler İstanbul Maslak’ta işverenle gerçekleşecek toplantı sonucuna göre yarından itibaren iş bırakacaklarını duyurdu.
İSTANBUL’DA GENEL MÜDÜRLÜK ÖNÜNDE TOPLANILDI
İstanbul’da ise Trendyol’un Maslak’ta bulunan genel müdürlük binası önüne giden kuryeler “Yönetim nerede, emekçiler burada” sloganları attı.
TRENDYOL: KAZANÇLARI PİYASANIN YAKLAŞIK İKİ KATI
Ulaştığımız Trendyol kaynakları ise, kontak kapatan çalışanların bordrolu motokuryeler değil, sözleşmeli çalışan olduğunu, ticari araçlarla Trendyol adına paket dağıtan ve kendi nam ve hesabına çalışanlar olduğunu belirtti.
Eylemde olan çalışanlar da kendilerini “Bizler Trendyol’un işçileri değil taşeronlarıyız, Trendyol’a kendi araçlarıyla kargo dağıtım hizmeti veren kuryeleriz” şeklinde tanımlıyor.
Kontak kapatma eylemindeki çalışanlara göre yapılan zam yüzde 11 iken, Trendyol tarafına göre ise bu oran yüzde 22.
Şu an eylemde olan çalışanların piyasa ortalamasının yaklaşık iki katı ücret aldığını belirten Trendyol kaynakları, bu çalışanların hak edişlerinin 10 bin TL’nin altında kalması durumunda bunun en az 10 bin liraya tamamlanacağı garantisini Trendyol’un kendilerine verdiğini ifade etti.