Kaçla gitmemiz gerektiğini neye göre belirliyoruz, hız limitlerine uyuyor muyuz? Hiç birimizde ben bu hız limitine uymam gerek, hemen hızımı düşürmeliyim düşüncesinde olduğunu duymadık, görmedik. Eğer uyduğunu söyleyen varsa lütfen yazının altındaki KIZGIN ibaresine tıklasın.
Belki de kaçla gittiğinizi motorunuzun kaç yaptığına göre belirliyorsunuz? Belki de siz riskleri kenara bırakıp dip gaz mı gidiyorsunuz?
Şimdi biraz bunlardan bahsedelim, aralara girerken, virajlara yatarken, anayola çıkarken kaçla gitmeliyiz. Şimdi bu konuları biraz açalım, detaylandıralım.
Sokak aralarında yol alırken her yol ayrımında bir kere sağ veya soldan gelen var mı diye kontrol edelim, geçerken değil bunu dururken yapmak gerekiyor. Bazen yayalar bir anda yola çıkabilir. Refleksler kuvvetli olmalı. Aşağıdaki fotoğrafta yolun sol tarafındaki kaldırım boş olmasına rağmen araç yolunda yürüyen yayaları görüyorsunuz. Hızınız kontrollü olursa kolay kurtarırsınız.
Kavşaklar çok önemli, bilirsiniz kavşaklarda duraklamak ve yolver tabelasınının hakkını vermek gerekir. O tabela oraya yol karşı tarafın olduğu için konulur. Kavşaklardaki tabelaların kendisi için konmadığını düşünen yaklaşık %90’lık bir kesim var. Kavşak girişinde yavaşlamayıp, sizden önce önünüzden geçmeye çalışıp, sağdaki dönemece girmeye çalışan önümdeki aracın şoförü belli ki acelesi var.
Sağınıza ve solunuza dikkat edin, solda durmuş araç hala çalışıyorsa bir anda hareket edebilir ki, burada etti ve beni sıkıştırdı. Zor kurtardım denebilir.
En çok da yandan çıkışlar ve yola dahil olan girişlerde sorun çıkar. Solunuza dikkat ederken sağınızda ne olup bittiğini kaçıran çok sürücü vardır. Bir anda sizin şeridinize direksiyon kırabilir. Sizde aşağıdaki gibi yolda kalmış motorunu tamir eden adama bir anda çarpabilirsiniz.
Göz kontağınızın olmadığı bir araç sizin için risktir, aynalarını kullanmayı bilmiyorsa ve telefonla konuşuyorsa hızınızı biraz azaltın ve onun çevresinde kendinize 1 araçlık boşluk bırakın, mümkün değilse korna ile uyarmaya hazır olur. Aşağıdaki fotoğraftaki gibi bir anda sinyalsiz şerit değiştirenlere dikkat edin.
Kavşaktan anayola girerken süratini artıranlar çok olur, daha dönüş bitmeden hızlanmaya çalışırlar. Farklı bir düşünce ise siz kavşaktan yola katılırken sizin görmeyeceğinizi farketmezler ve hızlarını azaltmazlar.
Şerit tek olsada sizin yana çekileceğinizi düşünen araçlara özellikle çok rastlarsınız. Hızınız kontrollü olmazda sağa doğru yönelirseniz kesin kaza yapmanıza neden olurlar. Kaza yapmamak için siz yavaşlamalısınız. Aşağıdaki durumda taksi kullanan arkadaş tek şeritli yolda beni sola yanaştırıp geçmek istiyor.
Büyük şehirlerde gündün korna çalmayı gelenek haline getirin uzunları yakmanız bir işinize yaramaz, uyarmaktan çok ben buradayım beni gör demenizin en akıllıca yolu budur. Her geçişte kullnabilirsiniz. Sinirli tipler bana mı çalıyon diyebilir yooo arkadaşa selam verdim diyerek kısa kesebilirsiniz. Ama sesli mesaj yerine ulaşmıştır. Aşağıdaki durum iki farklırisk içeriyor. Yandaki beton dökme aracı hızlı gidiyor ve önümdeki araç hızla ona doğru sürüyor, yavaşlaması gerektiğini düşünmüyor. Ben arkasındayım ve benim geçişimde sağdaki taksici duru vaziyette kapıyı her an bir müşteri veya kendisi açabilir. Kötü yerde durduğunu düşünmüyor.
Aslında hızımız bir anlamda kaderimizi belirliyor, sadece bizim değil dipğer araçların hızıda kaderimizi belirliyor. İyi bir motosiklet sürücüsü olmak için bir çok safhadan geçiyoruz. Bazılarımız daha yeni kullanıcıyken yaşamını yitiriyor. Risklerini bile bile bindiğimiz motosikletin hergün farklı bir macerasını yaşıyoruz.
Sağ kalmak için trafikteki hız limitlerine mümkün olduğu kadar uyalım, bırakın geçsinler. Hız şakaya gelmez, yollar pist değildir. Hızımızı yol durumuna ve trafik yoğunluğuna göre tespit etmeye çalışalım. Devamlı yavaş gidelim demek istemiyorum çünkü bazende zamanında yapılan küçük ataklar ve hızlanmalar hayat kurtarıcı olabiliyor.
Hepinize iyi sürüşler
Herkesin bir tarzı var