Tek tekerin fenomeni olmak bu kadar basit mi

stunt-team
stunt-team

R6’da veya yeni GSXR 750 de sadece gaz açmanız yeterli olmaktadır. R1 veya Suzuki 1200 banditte birinci viteste debriyajı gaz kesmeden çekip bırakın gerisi kendiliğinden gelmektedir. Burada yazılan yazılar sadece amatörler için bir ön yazıdır. Profesyoneller için yazılmamıştır.

Tek tekerin fenomeni olmak bu kadar basit mi değil tabi ki. Tabi yere yapışmanızda ihtimal içinde olan bir durum söz konusu da olabilmektedir. Genellikle 7000–8000 devir aralığında kullanmak gerekebilir. Her motorun tekere kalkması aynı çabuklukta olmamaktadır. Cruiser dediğimiz klasik motorlarda tavsiye edilmediğini söyleyebiliriz. Ön teker yerden 50–60 cm kalkınca ikinci vitese geçin.

tek teker

tek teker

Birinci vitesteyken ara gazı vermek çok tehlike olmaktadır. Bu motoru çok saldırgan bir duruma sokar hâlbuki ikide motorun kontrolü daha kolay olmaktadır. İkinci vitesteyken motoru tekerde daha uzun süre kullanabilme olanağına sahipsiniz. Şayet birinci viteste kalırsanız bu kadar uzun tekeri yukarda tutmanız mümkün olmayabilir.

tek teker motosiklet

tek teker motosiklet

Şimdi ikidesiniz ve gazı mümkün olduğunca düzgün kullanıyorsunuz ara gazı verebilirsiniz ama yumuşak bir tarzda olması gerekmektedir. Bunu yapabilmeniz için gerek şart motorun balans(denge) noktasında olmalıdır. Tekerde ileriye bakın daima asla iki yanınıza bakmayın. Debriyajı çektiğinizde motorunuz nerede en fazla gücü son devirlere çıkmadan veriyor bunu hissedebilmeniz gerekmektedir.

Son devir sayınızın yarılarında genellikle bu güç hissedilmektedir. Belki 5–7000 devirde bunu hissettiniz diyelim debriyajı kavrama noktasına çekerek balata kaydırma işlemini hafif oranda yapabilmeniz gerekebilir.(Burada sakın devri hemen 5–7000 rpm getirmek için gazı tam açıp debriyajı birden sıfıra çekip sonra aniden bırakmayın). Motorunuz normal bir hızlanma ile 5–6000 devirlere çıkınca debriyajı devri 7-7500 rpm ye çıkaracak oranda kavrama noktasının az gerisine çekin ve yumuşakça tekrar bırakmanızı söyleyebiliriz.

Burada devir sayıları motordan motora farklılık göstermektedir. Bazıları ikinci viteste debriyajla kaldırır ama daha risklidir ve motora da daha fazla teknik olarak zarar verebilmektedir. Bilhassa küçük kapasiteli motorlarda birinci vites şart olarak görülmektedir.

Profesyonelleşmeye başladığınızda her viteste tekere nasıl kalkacağınızı öğreneceksiniz zaten, yavaştan başlayıp zora doğru gitmek ve profesyonelleri izlemek yararlı olacaktır. Lütfen bu uyarıyı dikkate alın: Motorunuzu ustaya danışarak stunt’a uygun hale getirmeden başlamayın makinayı ilk günden ortadan ayırmayın.

Stunt istanbul team için bu sayfaya bakabilirsiniz.

motosiklet

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir