Takip mesafesi neden önemli?
Takip mesafesi neden önemlidir? Öndeki araç fren yapınca ne yapmalı veya neler olabilir? Kurallar neden var ve neden uymak gerekiyor?
Bir sürücünün frenleme reaksiyon zamanı 0.5 saniyedir. Bir motorun fren/çekim gücü 0.9G dır.
Saniye olarak sayılarla frenleme ve durma değerleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.
48km/saat hızda 2 saniye içinde alacağınız mesafe 26 metredir. Durma mesafeniz ise 16 metredir. Bu metre ve saniye tahmini verilmiştir. Ani veya yumuşak frenlemeye göre duracağınız mesafe ve saniye değişmektedir. Belirtilen sayılar çarpma yani kaza olmadığı düşünülerek verilmiştir.
96km/saat hızda yani iki katına kadar çıkan bir hızda 2 saniyede alacağınız mesafe tahmini 55 metreye kadar çıkacaktır. Durma mesafeniz ise tahmini en az 55 metre olacaktır. Fakat bu veriler dediğimiz gibi fren sıkma derecesine göre değişebilmektedir.
180km/saat hızda ise 2 saniyede 60 metreye kadar bir mesafe alırsınız. Durma mesafeniz ise 155 metreye kadar uzayacaktır. Siz durma işlemine başladığınızda araya çıkan bir engel ile karşılaşırsanız çarpma hızınız 60 km/saat olacaktır. Yine dediğimiz gibi mesafe, çarpma hızı, saniyede geçilen metre değişebilmektedir.
Bu sürüş ve duruş istatistikleri yağışsız bir ortam düşünülerek tahminen hesaplanmıştır. Yol koşullarının kum, toprak veya ıslak olması tüm verileri değiştirmektedir.
Peki öndeki araç fren yapınca ne yapmalı ve neler olabilir?
Öndeki araçla fren mesafesini korumak ölümden, kazadan kurtulmak için en önemli koşul. Neler olabileceği ise sizin kaymanıza, doğru frenleme yapmanıza veya aracı takip etme şeklinize göre değişiyor. Takip mesafesini az tutarsanız bile kaçmaya yetecek kadar zamanınız olmalıdır. O yüzden durma mesafenizi değil kaçma mesafenizi ayarlamanız gerekiyor. 100 km/saat ile gidiyorsanız gidonu döndürebilecek ve kazaya neden olabilecek durumdan kurtulmak için mesafeniz 30 metre olmalıdır. Tabi geçiş yaparken yandaki araçların durumuna dikkat etmek, arabadan kaçarken TIR’ın altında kalmamak gerekiyor.
Ölüm ve yaşam bakış açınıza, hızınıza ve aynalar ile omuz üstü bakışınıza bağlıdır denebilir.
Kurallar neden var ve neden uymak gerekiyor?
Uymamız gereken kuralları tam anlamı ile yapabilen çok az kişi var ve onları trafikte kurallara uymaması için uyaran binlerce araç var. Hatta kurallara uyunca kavga bile çıkartabilecek sorunlu kişiler ile karşılaşabiliyorsunuz. Kurallar bizler ve güvenliğimiz için, mümkün olduğunca uymaya çalışalım, hayatta kalalım.
Bir başka konu ise ıslaklık ve mesafelerdir.
Yağışlı günde durma mesafelerindeki artış iki katına çıkmaktadır.
Aşağıdaki veriler alıntıdır.
40-50mph 4 saniye
50-60mph 5 saniye
60-70mph 6 saniye
70-80mph 7 saniye
Ben duramıyorum videosunu seyrederek biraz dah fazla bilgi alabilirsiniz.
Islak zeminde frenleme videosunu seyredin.
Yağmurda denge videosunu izleyin
Yeni başlayanların en çok yaptığı 7 hata videomuzu izleyin
16bin tl Spor motosiklet önerisi istiyorum.