Sürüşe Başlamadan Önce Motosiklet Giyimi

İlk başlangıcın zor olduğu kadar yanlış seçimler paranızın boşuna gitmesine neden oluyor. Yanılmamak için bazı motor giyim tavsiyeleri vereceğiz. İlk önce bütçe ile başlayın ve acele etmeyin. Zaten bir çok motor giyim markası ve seçenek ülkemizde bolca var. Olmayanlar için aynı özellikleri taşıyan bir çok farklı özelliği olanları birbiriyle  karşılaştırma seçeneğiniz de var.

  1. Motor Kaskı alırken, fiber ve kompozit yapıda olmasına dikkat edin. Arai, Bell, Shoei ve Schubert gibi kask markaları çok iyi testlerden geçerek bizlere ulaşıyor. Diğer markalar için testler ne kadar sağlıklı yapılıyor tam olarak bilmediğimden ve bu sizin ilk seçiminiz olacağından lütfen iyi bir kask almaya çalışın. İç pedleri yanaklarınıza tam yapışsız ve sarsın. Kafanızı sıkmasın ama bol olmamalı, lütfen buna dikkat edin.Benim 1993’te aldığım ilk kask XXL ölçüsündeydi ama İstanbul’da kask bulmak ve kasktan anlamak için danışabileceğiniz hiçbir yer yoktu. Bu arada benim kafam M beden olduğunu söyleyeyim. Kask alırken ön camın buğulanmaması önemli  ve bunun önemi kışın ortaya çıkıyor. Şu kasklar buğu yapmaz diyemiyorum çünkü öyle birşey yok. Eğer bir pinlock alırsanız ve camınızın içine takarsanız buğu problemini ortadan kaldırabilirsiniz. Eğer hala devam ediyorsa kask camına traş köpüğü sıkın kuruyana kadar bekleyin sonra silin. Bu sizi 3-4 gün buğusuz şekilde idare edecektir.

    Kaskların iç pedlerinin çıkabiliyor olması kirlendiğinde yıkanması açısından iyidir. Kask içinde boyun bağlantısı double d-ring denilen ve kolay çıkmayan model olmalı. Bu bütün videolarda tekrar edilen bir kelimedir. Ne diye soracak olursanız Double D-Ring emniyetli ve MotoGP’de de kullanılan bir kaskı sabitleme seçeneğidir. Fakat fazla sıkarak nefes almanızı engellememesi gerekir. Neyse bunu zaten yapmazsınız. Kaskın ağırlığı ise uzun yolda sizin rahat etmenizi sağlayacaktır. 1600gr bir kask gerçekten ağırdır.

    Burada tam kapalı (full-face) kasklardan söz ediyoruz. 1350 – 1450 gr ağırlıklar ise tam kapalı kasklar için iyi bir ağırlıktır. Bu aradaki 200 gr fazla değil diyorsanız birde bunu uzun yol yaptıktan sonra görelim derim. Şimdi ise kaskın iç ve dış havalandırmaları kaldı.

    Elle idare edilen hava kanalları olan bir kask size uzun veya yağışlı bir yolda ekstra bir seçenek sunacaktır. Yani yağmur girmeyecek ama o hava kanalı yağmurlu zamanda kapalı ise buğu yapması çoğalacaktır. Çünkü kask hava alabilmeli ki size mükemmel görüşü sağlayacak camınızı buğu yapmasın. İçine sıcak hava üflediğiniz herhangi bir camın buğu yapmadan kalmasını bekleyemezsiniz.

    Kask konusunda yazılacaklar bitmez hatta iç pedlerindeki hava kanallarını kontrol edin. Kolay çıkarılıp takılabiliyor mu? Burun pedi olması nefesinizin buğu yapmasını engelleyecektir. Çene pedi ise alttan rüzgar girmesini önleyecektir. Mağazadan alıyorsanız, kaskı taktığınızda 5 dakika kadar kalsın, gerçekten iyi mi, kafanıza tam oluyor mu anlamış olursunuz. Kask işini tamamladıktan sonra geçelim mont nasıl alınır, montta ne gibi özelliklere bakılmalı? Ortalama 1500 tl’yi motor kaskınıza ayırabilirsiniz. Ucuz seçeneklerde ise en az 800 tl kadar bir para vermeniz gerekecektir.

  2. Motor Montu alırken mutlaka tüm mevsimlerde kullanabileceğiniz bir seçim yapın. 4 mevsim montların pek verimli olmadığını söyleseler de uygun fiyatlı ve katman katman çıkabilen, yazın rahat edebileceğiniz file özellikleri olan bir model seçebilirsiniz. Mesela roleff, revit, dainese, richa veya spidi gibi markalardan seçebilirsiniz. Dirsek, Omuz ve Sırt koruması mutlaka olmalı. Bir çoğu sırt koruması ile gelmez ama gelen modeller var. Aldığınız modelde yoksa mutlaka siz alın. Ayrıca bir başka konu; deri bir mont diğer bir çok kumaş modellere karşı 4 kat daha az yara almanızı sağlayacaktır. Ama deri montun içinde de mutlaka korumalar olmalı, kaçarı yok.

    Alacağınız montun içine Scoyco, Zandona bir sırtlık alabilirsiniz. Verdiğiniz paranın ilk kazada sizi nasıl koruduğunu göreceksiniz. Limit paranızı biraz zorlayın ve daha iyi ekipman için biraz bütçeyi zorlamaya çalışın. Tam olmayan mont asla sizi korumayacaktır. TÜüm dirsek, omuz ve sırt korumalarının yerine oturduğundan emin olup alın. Ucuz diye almayın, kıyaslayıp alın. Dediğimiz gibi bir çok seçenek var, bir çok marka var. Ucuz seçenekte motor montuna vereceğiniz fiyat 600 tl, pahalı seçenekte ise 1500 tl kadar bir para ayırmanızı gerektirecektir.
  3. Motor Eldiveni seçiminde yanılmamak için korumalarına bakmak yetmeyecektir. Özellikle bilek korumaları sağlam olan her ekleminde koruma olan bir eldiven seçmek kazalarda sizi daha fazla koruyacaktır. Eldiven ilk çarpmada ilk yere değen ve bizim kazayı nasıl atlatacağımızı belirleyen bir motosiklet ekipmanıdır.

    Ekipman sağlan vücut sağlan demektir. Verdiğiniz paranın ilk kazada sizi nasıl koruyacağının farkına varacaksınız. Revit, Five Gloves, Dainese, Tucano Urbano, Scoyco eldiven konusunda beğendiğim modelleri olan markalardır. Diğer markalar kötü mü hayır tabi ki değil, ben kendi kullandığım ve zaman için test ettiğim modelleri sizinle paylaştım. Deri modellerin kazada size daha az zarar verebileceğini unutmamak gerekiyor. Motor eldiveninin tüm eklem korumaları eklem yerlerinize tam yerleşmeli, bu önemli bir kural.

    Ayrıca Eldivenin tam oturması bir kaza anında sizin yaralanmanızı engelleyecektir. Şimdi yeni nesil eldivenlerde bir bölge daha fazla darbeye maruz kalırsa gelen darbeyi dağıtma özelliğine sahip olan noktalı yapıda yapılıyor. Aşağıdaki örneğe bakın.

    Bazı eldivenlerde ise başparmak ve küçük parmağın yanında bile korumalı olan, özel kumaş ve deri karışımlı motor edivenleri var. Bunlar sizin daha fazla korunmanız içindir, ne yazık ki para arttıkça koruma oranı artmaktadır.

  4. Motor Pantolonu alırken ise mutlaka kalça koruması olmalı, diz koruması da olması gerekiyor diye düşünün. Bunu aklınıza yazın, korunmamak, sadece vücut değil bacaklarında kazalarda büyük zarar görerek hayatımızı etkileyen bir duruma dönüşmesine neden olabilir. Dizler ilk çarpmada kırılmaması için en az CE onaylı bir dizlikle korunmalıdır. Hatta CE onaylı korumalar yetmez, test edilmiş korumalarla donatılmış olmalıdır. Hemen alttaki dizlik çeşidi çarptığında sertleşerek size yüksek bir koruma sağlar. Impactec, zandona, scoyco dizlik ve korumalar bu konuda iyi bulduğum markalardır. burada bir ayrım yapmak gerekiyor. Spor, enduro, naked, touring, scooter motor tipine göre bir çok çeşit var. Biz sadece genel özelliklerinden bahsediyoruz.
  5. Son olarak motor botuna gelelim; Bot özellikle kazalarda ayaklarımızı korumak için önemli. Ayaklar bizi taşıyan ve gövdemizi biryerden diğeryere aktaran organlardır. Motor botu alırken bilek, burun, topuk korumalı, basınca dayanıklı model seçmenizde yarar var. Körük mekanizmalı bölümleri olanlar ayağınızın motora göre şekil alırken veya yere koyarken rahat hareket etmesini sağlayacaktır.

    Ayrıca yazlık ve kışlık olan motor botlarının için özel membran’dan yapılmış olması ayağınızın çok terlemesini ve ıslaklık hissini engelleyecektir.

    Spor, enduro, scooter, naked, adv ve touring gibi ayrı modellere sahip olan bot çeşitleri vardır. Motor botunun dilinin kaymaması için bu kısım ya yan parçalarla birleştirilmiş ya da bütünleşik tek bir parça halinde yapılmıştır. Bilek korumaları ya sert plastik ya titanyum ya da impactec olanları vardır. Hangisini seçmeliyim derseniz Rockwell hem uygun fiyatlı hem impactec korumalara sahiptir. Dainese ise hem koruma hem de kullanılırlık açısından iyidir. Marka seçimini size bırakıyorum.

    Spor model motor kullanıcısı iseniz Dainese, Kros kullanıcısı iseniz Ufo, Touring kullanıcısı iseniz Daytona motor botuna bakabilirsiniz. Hiç bilginiz yoksa ve fiyat, performans diyorsanız Rockwell motor botuna bakın, iyi modeller var.

motosiklet

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

You may also like...

2 Responses

  1. OsmanAY500RR dedi ki:

    Yeni yazılarınızı bekliyoruz

  2. Diyarbakır Moto dedi ki:

    Bizi haberdar edin lütfen, emailimiz sizde var

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir