1. Anasayfa
  2. Önemli Bilgiler

Su soğutmalı motosikletler için

Su soğutmalı motosikletler için
1

Arkadaşlar malumunuz kış aylarında antifriz önemli, hala kullanmayanlar varsa biraz bilgi verelim. Kimimiz motorlarımızı garajlarda askıya bırakıyoruz, kimimiz kışında motorumuzu kullanıyoruz. Bu sebeple çok önemli olan bu konuyu hatırlatıyım dedim. Malumunuz motosikletler hava soğutma-hava+yağ soğutma ve su soğutma olarak üç soğutma sistemine ayrılmakta.

Petrol Ofisi Antifiriz 3Lt olanın 1 lt’si varsa alınabilir

antifiriz_opar_3lt

Hava ve hava+yağ soğutmalı motor kullanıcıları için pek sorun olmasa da sıvı soğutmalı motor tipine sahip motosiklet kullanıcıları için dikkat edilmesi gereken en önemli husus kışın soğutma suyunun donmaması için antifriz kontrolüdür. Eğer soğutma sıvısı donarsa buz haline gelecek suyun hacmi genişler ve dolayısıyla motorda çatlama kırılma gibi bir çok soruna neden olur. Bu sebeple antifriz kontrolümüzü mutlaka yaptırmakta yarar vardır.Motorunuz sürekli sıcak ve kapalı bir ortamda yatacak dahi olsa antifriz kullanımı çok önemlidir. Bu konuyla ilgili bir kaç bilgi vermek istiyorum;

Malesef ülkemizin genelinde yanlış bir kanı vardır. Yazın antifrize gerek yoktur. Sadece kışın koysak yeter. Arkadaşlar bu düşünce son derece yanlıştır. Tamam antifrizin en bilinen özelliği donma derecesini düşürmek olsa da bir çok görevi daha bulunmaktadır.

Sıralayacak olursak

– Donma derecesini düşürür
– Kaynama derecesini artırır
– Yağlayıcı özelliği vardır. Bu sebeple motorda kireç pas birikintisi gibi birikintilere sebep vermez.
– Doğru oranda tercihen saf su ile karıştırıldığında daha hızlı bir soğutma performansı verir.
– Lastik hortumların ömrünü uzatır
– Termostat,devirdaim pompası gibi parçaların ömrünü uzatır.

Bu maddelerdende anlayacağınız gibi kışın donma derecesini düşürürken yazın kaynama derecesini yükseltir,ayrıca motorun içinde kireç,pas oluşumunu engelleyerek radyatör ve su kanalı tıkanıkliğini önleyerek hararet sorunu yaşamanızı engeller. Ancak antifiriz kullanımındada belirli kurallara uymak gerekir.

– İlk olarak antifriz mutlaka belirtilen oranlarda tercihen saf su ile karıştırılarak motora konulmalıdır.

– Katalokta belirtilen km lerde eğer bu km ler 1 yılda yapılmıyorsa her yıl sistemdeki sıvı boşaltılarak yenilenmelidir. Unutmayalımki bir motor yağının nasıl belirli ömrü varsa antifrizinde öyledir.

– Değiştirme işlemi doğru bir şekilde yapılmalı ve değiştirme işleminden sonra mutlaka sistem havaları alınmalıdır.

– Akibetini bilmediğiniz bir motosiklet aldıysanız yada motosikletinizi sürekli normal su ile uzun bir süre kulandıysanız motorda, radyatörde ve hortumlarda oluşan pas ve kireç nedeniyle direk antifiriz konulması durumunda çeşitli yerlerde su kaçağı sorunu yaşanmakta. Bu sebeple özellikle bu tarz bir motora direk antifriz eklenmesi sakıncalıdır. İşinin ehli bir ustada bir kaç kaırışımdan sonra değiştirilmesi daha sağlıklı olacaktır.

Bu hususlara uyulduğunda genelde motor eskidikçe görülen hararet sorunlarının çoğunun önüne geçebilirsiniz.Yaz kış antifriz kullanımı motorunuz için yararlı olacaktır.Sorularınız olursa yardımcı olmaya çalışırım.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 10 Aralık 2019

    Motosiklet için antifriz olmazsa olmaz, radyatör açıkta olup çok pislenen arkadaşlara tavsiyemdir. Mutlaka radyatör ve alt temizliği yapın, ihmal edilince motor bile verimliliğini kaybediyor. Alt koruma önemli değil, pizlik temizlenmezse motosiklet sağlıklı olmuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir