Sahibinden motosikletler için dikkat edilmesi gereken 16 şey

Biliyorsunuz, ikinci el satılan sahibinden motosikletler içinde dikkat edilmesi gereken genel kurallar ruhsat, şasi no, tramer kayıtları dışında da bir çok kontrol edilmesi gerekenler var. işte bu konular hakkında dikkat edilmesi gerekenleri yazdık. Bir çok uyutma yöntemi ortaya çıktı. Bunlar sizin keyfinizi kaçırabilir o yüzden maddelerin hepsini örnekleyerek yazdık.

  1. Ruhsatta şasi numarası yazanı motosikletteki ile mutlaka karşılaştırın. Başınıza ne gelebilir bir örnekle açıklayalım. İkinci el aldığı Honda motosikletle Honda servisine gidiyor arkadaş, yetkili servisteki çalışan diyor ki “bunun şasi numarası yok abi silinmiş” ve bakıyorlar gerçekten silinmiş. Yani çalıntı veya şasi değişmiş, yani büyük kaza geçirmiş. Pat diye önceki sahibi aranıyor fakat adam diyor ki bende öyle aldım” yani kimse kimden nereden çalındığını, asıl sahibini bilmiyor.
  2. İkinci el motor almak için sahibinden sitesine giriyor arkadaş, kusursuz diye anlatılan bir motoru beğeniyor ve sahibine mesaj atıyor, akşama cevap geliyor. Pazarlık telefonda yapılıyor, sahibi yarın gel al diyor. Alacak arkadaşlar başka bir şehire motoru görmeye gidiyorlar, şehri tanımadıkları için mahalleleri bilmiyorlar. Gittikleri mahalle tam bir dolandırıcılar merkezi “Adamları daha mahallede motorun sahibini bulmaya çalışırken soyuyorlar” çünkü herşey ayarlanmış.
  3. Arabanın altına bakıyorsanız, motosikletinde altına eğilerek bakın. Akıtma veya yağ izi var mı? Bir örnekle açıklayayım. İkinci el motora bakıyorsunuz, yağ damlatma veya herhangi başka bir sorunu görünmüyor. Yağ akıtan yer, kapatılmış, kaynaklanmış veya bir şekilde saklanmış olabilir.
  4. Noter satışında parayı elden veriyorsanız veya alıyorsanız, sorun yok fakat paralar sahte ise ne olacak? yaşanmış bir olayı aktarayım. Motorunu satan arkadaş noter satışında aldığı parayı bankaya götürdüğünde paraların yarısının sahte olduğunun anlaşılması üstüne, alan adamı arıyor fakat geçmiş olsun adam doğrudan kayıplarda, ispat edilecek birşey yok. Savcılık, mahkeme ve alıcı adamdan kısa bir itiraz yazısı. Ben vermedim o paraları, haberim yok. Olayı sineye çekiyorlar olan motora ve sahibine oluyor.
  5. Noter satışında parayı tam olarak birbirinden ayırarak sayın. Bazı uyanıklar paraları deste içinde katlayarak tek adedin iki kere sayılmasını sağlıyorlar.
  6. Ortalama motorlar her yıl 10bin km yaparlar, çok az km kullanılmış bile olsa yılda 3bin km’yi devirmiş olurlar. Hiç kullanmayıp, “garaj motoru satıyorum” dedikleri ise devamlı aynı yerde durmanın sorunlarını yaşar. Korozyon, lastik yıpranması, vida paslanması gibi sorunlar yüzünden bunlara bakılarak alınmalıdır.
  7. Cezaları veya vergi borcu varsa zaten satamaz ama satışı mutlaka bitirin. Yakalaması vardır, aranıyordur veya kazası yüzünden ceza almıştır. Üstünüze kalmasın.
  8. KM düşürmeyi biliyorsunuzdur, bu en büyük dolandırıcılıktır. 12000 km görünüp 48bin km’de olan motorlarla karşılaştık. Yıla göre km uyumlu olsun. Bilmiyorsanız, bilen biriyle motor almak daha iyidir.
  9. Bulunduğu yerde yan yatmış olanlar vardır, bu fazla önemli değil, direksiyon yamuk mu yani bu kaza düşerek sürtünme sonucu mu yapılmıştır.
  10. Maşaları eğilmiş mi, giderken sürtünme yapıyor mu. Bunu anlamanın en kolay yolu o motoru kullanmaktır. Sahibi size güvenmiyor olabilir. İkiniz beraber binin, kısa bir tur atın. Bilmiyorsanız bilen biri tur atarak kontrol etsin.
  11. Şasi’de problem varsa kesinlikle almayın. Şasi değişmiş motorda şasi no’su yeniden yazılması gerekir. Yazıyı kontrol edin. Çalıntı motor durumuna düşmeyin.
  12. Motoru satacakken ev adresi vermiyorsunuz. Hırsızlar yeri öğrenmek için soruyor olabilir. kalabalık bir mekanda buluşun ve motorunuzu gösterin.
  13. Servis kayıtları olmayan motorun geçmişi de karanlık olacaktır. Yani bir bilinmezi satın alıyor olacaksınız. O yüzden hangi servis bakıyor, bakmış, tüm kayıtlar ve servis zamanında yapılmış mı ve girilmiş mi, son servis kaydı ne zaman… Tümünü kontrol edin.
  14. Sahibinden motosiklet alırken kafa grenajını sallayın, çatlaklar varsa düşmüş ve tutturulmuş olabilir, ön lastik üstü grenajı bu tip düşmelerde zarar görür. Kazanın en kolay anlaşılacağı yerlerden biridir.
  15. Pegler, elciklerde çok aşınma ve sürtünme belirtisi varmı, belkide bunları yenileyerek kazanın etkilerini kapatmaya çalıştı. Manet eğri mi, ayna arkasında çizikler var mı, plastik kısımlarda boya veya macun var mı? Kuyruk grenajını sallayın, arka tarafına geçin ve yamukluk olup olmadığına bakın, sinyaller ve farlar çalışıyor mu, egzoz’dan duman geliyor mu, gaz verdiğinizde tepkileri düzgün mü? Bunlar genel kontroller ve mutlaka yapılması gerekenler.
  16. Maşa, disk eğrilikleri var mı, tekerleklerde ezilme var mı sarsınca oyunma var mı? Kaliperler oynuyor mu? Bundan sonra yapılacak kontroller; radyatör akıntısı beyaz lekelerden fark edilir, çalıştırıldıktan sonra tekrar kolay çalışıyor mu, gidon boşluğu var mı varsa gidon rulmanları arızalıdır? Kavrama kolay mı, vitese kolay geçiyor mu?

Bu tarz testlerden geçtiyse alabilirsiniz, iyi sürüşler

motosiklet

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

You may also like...

3 Responses

  1. İhsan Eziler dedi ki:

    Ek bilgi için email göndersem?

  2. İlkin Yılmaz dedi ki:

    Mrb bu web sitesi vallaha billaha çok hoşuma gitti, linkedinde paylaştım

  3. İhsan Eziler dedi ki:

    Bir 125cc sürücü olarak 250cc motora geçmek istiyorum, nedir öneriler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir