1. Anasayfa
  2. Önemli Bilgiler

Rodaj Nedir, Nasıl Yapılır

Rodaj Nedir, Nasıl Yapılır
4

Rodaj Nedir, Nasıl Yapılır? – Rodaj süresini, kullanma kılavuzundaki hız/devir/mesafe limitlerine uyarak geçirmekte yarar görüyoruz. Yani kulaktan dolma değil, gerçek bilgilerden yararlanmakta gerekiyor.

Rodaj Nedir, Nasıl Yapılır?

1. Rodaj yapılırken motorun devrini arttırıp azaltarak aynı devirde kalmamak gerekiyor (ısınan parçaların ve bölümlerin soğutulabilmesi için). Ayrıca ilk rodaj için motorunuzun içine daha kalın bir yağ koyarlar o yüzden fazla gazlamayın derler.

2. Motor parçaları ve yataklar üzerine aşırı yük bindirmek gerekiyor. Aşırı yük binen parçalar parlaklaşır, birbiri üzerine oturma gerçekleşmesi bir süre sonra zorlaşır. Örneğin vitesleri izin verilen maksimum devire kadar çıkarıp üst konuma geçmek gerekiyor. Ek bilgi: iç tırtıklar düzgün bir rodaj görürse, biraz azalır ama tekrar sağlıklı bir şekilde çalışmaya başlarlar.

3. Çok kibar kullanmanın da bir mantığı yok o yüzden. Tam gaz gitmeyin ve limitlere uygun gidin yeterlidir. Ani gaz kapadık, ani gaz açtık derken rodaj sonunda silindirin, pistonun içindeki parçalar arası kaçaklar olacaktır.

4. Önerilen km’de ilk bakımı yaptırın. Bu bakım aralıkları tüm yol şartları düşünülerek eklenmiştir. Rodaj sonunda yağın içinde demir parçaları yüzer durumdadır. Yağı ile filtreyi mutlaka değiştirerek motorun sağlıklı şekilde çalışması sağlanır.

rodaj nedir

Rodaj’da yapılan yanlışlık ise şu’dur.

5. Otobana veya uzun yola çıkıp 1000 km yapmaktır. Aslında motorun tüm devir aralıklarında yüklenip boşaltılarak yola, kendine alıştırılması gerekiyor.

6. İlk 100 km boyunca frenler çok iyi tutmayacaktır, nedeni lastiklerin üstündeki mum tabakası yüzündendir. Yani lastiklerin ve frenlerin de rodajı vardır, birkaç yüz km sonra maksimum frenaj ve yol tutuşu sağlamlaşır.

7. İlk motorunuz ise sizde rodaj yapıyorsunuz demektir. Yani o motora alışma süreciniz satın almanız ile başlamıştır. Temkinli olun, ani kalkışlar, duruşlar yaparken dikkatli olun.

Bu konuda bazı sitelerde güzel bilgiler buldum. Onları da okuyabilirsiniz.

Motosikletinizi azami olarak 50 km/h hız ve 5 Bin devir üzerinde kullanmamanız gerekir.

İlk 300-500 KM arası motosikletinizi zorlamadan dikkatli kullanmalısınız. İlk bakımdan hemen sonra yeni yağa alıştırıp ondan sonrası için motosikletin devrini yüksek tutmaya başlayın. 6-7 bin devirde sürmeye başlayın. Düzlük alan buldukça motoru ısıtarak basın. hızlanmaları hissedeceksiniz. Motorun içi hava almış olacak ve açılmış olacak. Yaklaşık 500 KM boyunca motoru 7 bin devrin altında tutmamaya çalışın. Tabi bu yazıyı motoru aldığınız yere de bir sorun çünkü motordan motora göre değişmektedir. Kapsamlı olandan bahsediyorum.

Efsanelere fazla inanmayın, sağlıklı olmaz. Motorunuzu 1. viteste 20-30 saniye redline zorlayın derler sonra her vites için aynısını yapmanız gerektiğini söylerler. bu motorun daha hızlı aşınmasına yardımcı olur fakat daha çok titreme meydana getirir. O yüzden motorunuzu zorlamayın. Bırakın zamanla motor kendi açılsın.

Yeni, sıfır kilometre alınan motosikletlerde motor kısmında yer alan sistemlerin ve parçaların birbiriyle uyum sürecinde çalışabilmeleri için “Motor Açma” yada bir başka deyişle “Rodaj” işlemi uygulanması yapılır.

Rodaj’da motosikletler ilk defa kullanıldığından belli bir süre fazla ısıtmadan ve zorlamadan çalıştırılmalıdır. Bu süreçte piston ve silindirlerin birbiri ile daha iyi uyumlu çalışması sağlanır. Eğer ki ilk zamanlarda motosiklete yanlış rodaj uygulaması yapılırsa ilerleyen zamanlarda güç kaybı oluşur ve bu güç kaybı motosikletten beklenen performansın alınamaması anlamına gelir. Çünkü ısınmamış motor üzerindeki sıkıştırmalar, motor içinde aşınmalara ve bunun sonucu silindir ve segmanların sürtünmesinden oluşan parça, çapak ve metal talaşı gibi ufak maddelerin motorunuza zarar vermesine sebep olur.

Rodaj zamanının avantajı ise kullanıcının motosiklete alışma sürecidir. Ve bu süreçte motosikletinizi 500-1000 km arasında fazla sıkıştırmazsanız, hem motorunuzun kondisyonu bakımından iyi olur, hem de sizin motorla ilişkilerinizi genişletir ve hakimiyet gücünüzü yükseltir.

Motosikletinizin uzun ömürlü olması ve motosikletten beklenen yüksek verimi verebilmesi için Rodaj işlerinin çok dikkatli ve motoru koruyarak yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda garanti belgesinde yazılan kurallara uyulması gerekmektedir. Bu kurallardan bazıları ise;

  • Azami son hızın (garanti kitapcığında verilen max. hız) 4 te üçünü geçmemek.
  • Uzun süreli aynı viteste ve aynı hızda gitmemek.
  • Ani duruş ve kalkışlar yapmamak.
  • Motoru yüksek devirlerde çalıştırmamak.
  • Motoru sıkıştırmamak.

Rodaj süresinde en önemli nokta motorun yüksek devirlerden kaçınılarak kullanılması gerektiğini kesinlikle unutmayın!

AEA’nın güzel bir rodaj tanımına bakabilirsiniz.

 

Reaksiyon Göster
  • 3
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (4)

  1. Kısaca şöyle yazalım

    İlk rodaj nedir, nasıl yapılır?
    Motor bloklarını işlerken epey sürtünmeye maruz kalıyorlar. Yani mükemmel düzlükte bir yüzey kalmıyor. Aslında içinde tırtıklar ve çapaklar kalıyor. O tırtıkları sekmanlar temizliyor, yağ filmi ise yüzeyin üstünde rahat hareket etmesini sağlıyor. İlk kullanım için daha kalın bir yağ koyarlar. Yüksek hızlara çıkmamak gerektiğini bu tırtıkların yüzeyi çizmemesi, motoru kilitlememesi için söylerler. Rodajı iyi yapamazsak yani aynı devirde sürdüysek, fazla ısınmasına neden olursak iyi bir rodaj yapamayız. İyi rodaj olmazsa, performans alamazsınız ve bir türlü istediğiniz hızlara çıkamadığınızı görürsünüz. İlk rodaj sonrası eski yağ boşaltılır ve ince – temiz yağ eklenip, kullanır. bu şekilde önceki yağın içindeki çapaklardan, küçük tırtıklı yüzeyden arta kalan metal parçalarından da kurtulmuş olursunuz. Yağ filtresini değiştirin, rodaj sonrası gevşeyen vidalar, parçalar var mı kontrol edin. iyi sürüşler
    Kitapçığını okuyun, internetten hepsi hakkında bilgi bulabilirsiniz.

  2. İşin özeti: Malesef özellikle çin malı motorlarda (aslında tüm motorlu araçlarda) özellikle montaj hataları çok fazla oluyor. Bu nedenle ilk 500 km de çok motoru zorlamamak lazım ki eğer montaj hatası varsa elimizde kalmasın: ) Bir vida olsun yada üretim hatası bir sensör araca fazla zarara vermeden arıza çıkartırsa diğer parçalara zarar vermesin.

  3. Rodaj denilen şey eskilerin uydurmasıdır, en ufak sıkıntıda motoru garanti dışı bırakmanın bahanelerinin ana başlığı rodajdır. Arabalarda neden öyle bisey yok sıfır araba aldığınızda bu zamana kadar neden rodaj diye bişey söz konusu olmadı?? O kadar sıfır motor aldım 1 kere rodaj muhabbetine takılmadım nerde nasıl istiyorsam öyle kullandım 1 kez olsun en ufak sıkıntı yaşamadım.

  4. Kısaca rodaj motorun parçalarının birbirine uyum sağlayıp incitmeden çalışırkene aynı zamanda da senin motorunu tanıyıp sakin şekilde geçireceğin vakit süresine denir. İnsanın sevgilisi ile ilk tanıştıktan sonra evleninceye kadar olan süre gibide düşünebilirsin. Arabalarda bile var okuyup anlamak gerekiyor, bilmeyenler yine cahilce yazmış.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir