MTV Geç Ödenirse Cezası Ne Kadar?
MTV bedelleri senede iki kez ödenmektedir. MTV’nin ödenmemesi halinde aylık %2,5 faiz işlemeye başlar. Ödenmesi gereken tutara bu faiz her ay eklenir. Uzun süre ödenmediğinde, Maliye Bakanlığı harekete geçer. Maliye Bakanlığı ilk önce, vergi mükellefine bir uyarı mektubu göndermekle yetinir. Verilen süre zarfında herhangi bir ödeme yapılmazsa, vergi mükellefinin banka hesaplarına blokaj işlemi gerçekleştirilebilir. Sonuç olarak, banka hesaplarından tahsil gerçekleşmemişse başka yöntemler uygulanır. Bu süre zarfında borca faiz işlemesi devam eder. Motorlu taşıtlar vergisinin ödenmemesi hali devam ediyorsa vergi dairesi tarafından ilgili araca haciz konulabilir.
Yani trafikte denetleme veya çevirmeye denk geldiğinizde size işletilen borç tutarı ödenene kadar aracınıza el konulur. Bu arada aracınızın muayenesi gelirse vergi olayından dolayı muayene yaptırmanız imkansızdır. Ödeme yaptığınız halde görünen borç varsa vergi dairesine gidip işletilmesini onaylatmanız gerekebilir. Çünkü yoğunluktan dolayı vergi ödemesi, onaylanması ve işlenmesi konusu gibi işlerde dönemsel gecikmeler olabiliyor.
MTV Ne Zaman Ödenir?
Taşıtların trafik sicil kayıtları başladığı zamandan itibaren, araç sahipleri vergi mükellefi olur. Taşıt sahibi ise vergi mükellefi olduktan sonra, zorunlu olarak vergisini ödemekle yükümlüdür. Satın alınan taşıt, bir takvim yılının ilk altı aylık süresi içinde trafiğe kaydedilmiş ise takvim yılının başından, ancak son 6 aylık süresi içinde trafiğe kayıt edilmiş ise son altı aylık dönem başından itibaren vergi yükümlüsüdür. Zaten araç trafiğe kayıtlı durumdaysa ve sadece el değiştirirse, yine aynı koşullar geçerli olur. Takvim yılının başlangıç ve bitiş tarihlerine göre vergi ödeme zamanı belirlenir. MTV ödeme tarihleri genel olarak, her sene ocak ve temmuz aylarıdır. Bu tarihlerde MTV ödemesi iki eşit taksit şeklinde ödenir.