Motosiklet’te Kilometre Düşürüldüğü Nasıl Anlaşılır?

İşte bu mide bulandırıcı konu hakkında biraz bilgi verelim istedik.

Dünyanın en prestijli markalarından birinin distribütöründe çalışan birinden alıntı yapılmıştır. Aşağıdaki açıklamalarımın doğruluğundan emin olabilirsiniz. Bu yazı otomobillerin KM düşürülmesiyle aynı özellikleri taşıyor.

1) Öncelikle araçta kilometrenin düşürülüp, düşürülmediğinin motosikletin yetkili veya özel servislerde bulunan diyagnoz cihazlarına (halk tabiriyle test cihazına) bağlanarak anlaşılması kesinlikle mümkün değildir. Yani araca kilometre düşürme cihazları yada uygun aparatlar bağlanarak bir kilometre düşürme işlemi yapılmışsa herhangi bir arıza tespit yada diyagnoz cihazıyla anlaşılması imkansızdır. Çünkü kilometre düşüm işlemi yapılırken aracın gösterge panelinde kilometre bilgisinin yazıldığı eproma müdahale edilerek eski kilometre cihaz tarafından siliniyor ve istenilen yeni kilometre yazılıyor.

2) Bazı arkadaşlar yeni nesil araçlarda kilometre bilgisinin birden fazla yerde yazıldığı ya da depolandığı için herhangi bir kilometre düşürme işleminin yapılamayacağı yada yapılsa bile bazı cihazlarla tespit edilebileceğini söylemişler. Ne yazık ki tamamen yanlış.

Kilometre bilgisi birden çok yerde tutuluyor bu doğru. Ancak siz sadece gösterge panelinden düşürürseniz araç zaten yeni kilometreyi yazmaz. Ya kontağı açınca eski kilometreyi tekrar yazar, yada hata vererek hiç kilometre bilgisi göstermez. Fakat piyasada kilometre düşürme işlemi yapanlar hangi arabanın gösterge paneli dışında kilometre bilgisini nerelere kaydettiğini bilir ve bu iş için yapılmış özel cihazlar ve aparatlar ile kilometre bilgisinin depolandığı tüm ünitelere müdahale eder ve kilometreyi düşürür.

Zaten işin bedelide yapılan işin zorluğuna göre değişiyor. Eski araçlar için işlem zaten çok kolay. Birçoğunda hiçbir yer sökülmüyor. Araç OBDII portundan bir cihaza bağlanıyor, istenen kilometre yazılıyor ve işlem tamam.

Ancak yukarıda bahsettiğim gibi kilometre bilgisi gösterge paneli dışında başka modüllerde de bulunuyorsa ilgili parçalar sökülüyor ve dışarıda bu iş için uygun aparatlara bağlanarak hepsine yeni kilometre yazılıyor.

3) Kilometrenin düşürüldüğü ancak ve şanslıysanız motosikletin yetkili servis kayıtlarına bakılarak anlaşılabilir. Ancak araç biraz yaşlıysa epey bir süredir servise gitmiyor olabilir ve sizde bir şey öğrenemeyebilirsiniz. Ya da araç 4 yaşındadır ilk 2 yıl ilk sahibinde kalmış ve 30.000 km. yapmıştır. Sonra ikinci sahibi motorun bakımlarını özel servislerde yaptırmış ve 2 yıl daha kullanıp aracı 90.000 km.’ye getirmiştir. Motor galeriye satılmıştır, motoru alan galericide yetkili servis kayıtlarını inceletip kilometreyi ona göre düşürtmüştür. Galericiler kilometre düşürteceği zaman motorun yetkili servisteki kilometre durumunu mutlaka kontrol ettirirler.

4) Motorun elciklerinden ya da pedallardaki ile içindeki ve dışındaki yıpranmalara bakarak kilometrenin düşürülüp düşürülmediğini anlamak hem mümkündür, hemde değildir. Çünkü bunları değiştirmek, yenilemek kolaydır. Eğer motor 30.000’den 5.000 yada 10.000’e düşürülürse bu anlaşılabilir. Ancak 70.000’den 40.000’e yada 35.000’e inerse ya da 130.000’den 60.000’e inerse bunu bakarak anlamak hemen hemen imkansızdır.

5) Kilometreyi genelde galericiler yada ayak üstü motor alım – satımı yapanlar düşürüyor. Kilometresi orjinal bir motor almak için motoru sahibinden değil, kullanıcı sahibinden alın. Motorun ruhsatında görünen kişi aracı 2 ay yada 2 hafta önce almış bu işin ayaküstü ticaretini yapan biri olabilir. Bu nedenle motoru kullanıcı sahibinden hatta ilk kullanıcı sahibinden almaya çalışın.

6) Çok fiyat odaklı olmayın. Motorun piyasası 30.000 ise 29.000’e ya da 30.000’e almaya çalışmayın. Motora sadece bir yıl binecek olsanız bile 31.000’e alın ama iyi motor alın. Kafanız rahat eder. Genelde kilometresi düşürülmüş yada masraflı yada kaza geçirmiş motor alanlara bakın ya motoru piyasa değerine ya da kendince mükemmel bir pazarlık yaparak ya da uyanıklılık göstererek piyasasının altında almıştır, ama tabiri caizse kazığı yemiştir.

7) Çok kilometre odaklı olmayın. Önce motorun genel durumuna bakın. Hor kullanılmış mı ona bakın. İç aksamı temiz mi? Sigara yanıkları yada sigara kokusu ne alemde? Motorun kıyısına köşesine bakın. Dışında çok taş, çizik izi var mı? Jantlara, disklere, lastiklere bakın çok sürtme yada eğiklik, onarım görmüşlük var mı? Kilometreyi bunlardan sonra değerlendirin. Devamlı şehiriçi dur kalk trafikte kullanılan ve motordan hemen hiç anlamayan biri tarafından kullanılmış 30.000 ‘deki bir motor yerine devamlı uzun yol yapmış ve motorunu severek, anlayarak ve bakımlı olarak kullanmış birinden alınacak 45.000’deki motor daha iyidir.

Zaten insanlar motor alırken direk kilometreye baktığı için bu kilometre düşürme işi bu kadar yaygınlaştı.

Eskiden bilgisayar alırken insanlar sadece bilgisayarın işlemcisinin ne olduğunu soruyorlardı. Bilgisayarcılar da iyi bir işlemciyi en kötü kalite markasız boardlara takarak ve markasız ram’ler ve yavaş harddiskler kullanarak markasız ekran kartlarıyla toplayıp satıyorlardı. Ancak artık toplama bilgisayar alanlar içindeki tüm bileşenleri soruyor.

İnsanlar motosikletler konusunda bilinçlendikçe kilometre düşürme işlemi de bitecektir.

 

iyi sürüşler – alıntı – forum.donanimhaber.com

motosiklet

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir