1. Anasayfa
  2. Haber

Motosiklet Zincir Yağlama Kolay Yöntem

Motosiklet Zincir Yağlama Kolay Yöntem
3

Motosiklet Zincir Yağlama için kolay yöntemleri sıraladık. İşin kolayı iPhone veya wurth sprey alıp yağlamak, etrafa bulaştırmak ve önceden temizlemek. Yağın yayılması için az bir süre bekleyip yola çıkmak.

Şimdi detayları yazalım

Motosikletinizin zincirine düzenli bakım yaptığınızda motordan daha yüksek performans almanız ve zincirin ömrünü uzatmanız mümkündür. Motosikletlerde tahrik zinciri denilen ve motordan aldığı gücü arka tekere aktaran bu hareketli parça, en önemli aktarma elemanıdır diyebiliriz.

Motosiklet zincirleri her 200-300 kilometrede bir yağlanmalıdır. Bu mesafe yolun tozu veya kirine göre değişmektedir. Tozlu topraklı yollarda sürüyorsanız sürüş sonrasında zincir yağlılık ve kirlilik durumunu kontrol etmeniz tavsiye edilir. Normal bir yolda sürüş yapıyorsanız 500 km’de bir zincir yağlamak yetecektir.

Zinciri Düzenli Yağlamazsak Ne Olur?

Motosiklet zincirini düzenli olarak yağlamadığınızda motorun performansını tekere aktaramayacaktır ayrıca zinciriniz, hiç ummadığınız yerde kopabilir. Yağlı zincir de kopar fakat yağsız kalmış zincir, dişlilerin üzerine oturmakta zorlanacak, dişliye rahatça geçemeyecek ve her seferinde blokların ortalarındaki küçük millere ve oringlere zarar verecek, nihayetinde zincir kopma noktasına gelecektir.

Yağlamadan Önce Mutlaka Temizleyelim

Motosiklet zincir yağlama işlemine geçmeden önce zinciri bir fırça yardımıyla temizlememiz gerekiyor. Çoğu motorcu zincirini temizlemek için gazyağı kullanır. Gazyağı çok ince bir çeşit yağ olduğu için zincir üzerindeki kiri pası söker ve zinciri temizler.

Temizlik için mazot ve benzin kullanılması ise kesinlikle tavsiye edilmez. Bunun sebebi bu tür yakıtlar aynı zamanda birer çözücü (solvent) olduklarından plastiği eriterek mukavemetini düşürürler. Zincirin içindeki oringler kauçuk malzemeden yapılmıştır ve bu tür bir temizleyici kullanmanız durumunda oringlerin ömrü kısalır.

Gaz Yağına Alternatif

Motosiklet zincir yağlama işleminden önce temizliğe koyulacaksınız fakat diyelim ki bu işlem için gazyağı bulamadınız. Alternatif temizleyici olarak kaliteli bir bulaşık deterjanı kattığınız su veya sabun tozu katılmış su da iyi bir çözüm… Gaz yağını bulmanız için Petrol Ofisi tabelası aramanız gerekiyor. Bütün petrollerde bulunmaz fakat araştırırsanız mutlaka bulacağınıza eminiz. Ayrıca gaz lambası gibi ürünleri satan bir yer bulabilirseniz buralarda da bulunur.

İhtiyacımız olan şeyleri sıralamak gerekirse;

– Gazyağı,
– Küçük Bir Fırça,
– Küçük Bir Kap
– KüçükBir Leğen

Motorumuzu orta sehpaya kaldırıp arka tekeri boşa çıkarıyoruz. Orta sehpası olmayan motorlarda arka sehpa varsa bunu kullanabiliriz veyahut motoru takoza çıkarabilirsek bu da uygundur. Gaz yağını küçük kabımıza doldurup fırçayı buna daldırarak zinciri evire çevire her yerini fırçalıyoruz. Bazıları bunu için diş fırçası kullansa da bu iş için biraz daha büyük bir fırça edinmek yerinde olacaktır.

Temizlenen zinciri su ile durulamamız gerekiyor. Bunun için imkanımız varsa tazyikli su kullanabiliriz. Yoksa fırça yardımıyla biraz da suyla fırçalayarak zincirimizi kurumaya bırakıyoruz.

Sıra Geldi Yağlamaya

Motosiklet zincir yağlama işine geçmeden önce temizliğimizi yaptık. Kuruduğundan emin olduktan sonra eğer ıslak bölgeler varsa kuru bir bezle buraları silip kurutuyoruz. Yağlama yaparken lastiği ve jantları da yağlamamak gerekir. Gazete kağıdı veya bez yardımı ile yağlanmaması gereken yerleri örtebilirsiniz.

Hangi Yağı Kullanmalıyım?

Würth ve Ipone markalarının motosiklet zinciri için üretilmiş yağlama spreyleri bulunuyor. Fiyatı yaklaşık 25 TL. Eğer bunlardan bir tane edinirseniz sizi uzun süre idare edecektir. Castrol Chain Wax diye bir ürün de tavsiye edilenler arasında ve her yerde kolayca bulunabiliyor. Şimdi de evire çevire zincirimizi yağlayalım. Yağlamayı arka dişliye yakın yerden yaparsanız dişliyi de yağlamış olursunuz. Yağlamadan sonra zincir dışında sağa sola sıçrayan, bulaşan yağları temiz bir bezle silmemiz gerekiyor. Zincir yağı canta sıçradıysa bunu da gazyağını bezin ucuna alarak temizleyebilirsiniz. Bu arada beyaz renkli ve yapışkan olan zincir yağları daha tutucu ve kolay yayılma özelliğine sahip.

Zinciri Yağladık, Şimdi Ne Olacak?

Zincir yağlama işlemini bitirdikten sonra gaza basıp gitmeyeceğiz elbette. En az 1 saat süresince beklememiz gerekiyor. Bunun nedeni; bu tür yağların yüzeylere tam yapışma sağlaması için bir süre beklemeniz gerekmesidir. Eğer hemen hareket edersek, yağ zincirden dışarı sıçrayarak dağılacaktır.

Zincir yağlarken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan biri de kullanılmış gaz yağını doğaya serbest olarak bırakmamanızdır. Keyifli Sürüşler…

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Kawasaki sever, motosikletsitesi.com yazarı

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

  1. Zincir temizliği hakkında önemli bilgi! Bunu nasıl yaptığımı soranlar için:

    1 litre su kaynattım, 2 kaşık sirke, 1 kaşık karbonat, iki fincan kola ve yarım limon ekledim. Karışımın içinde zinciri, 45 dakika bekletip, karışıma biraz klor ekledim. Sonra diş fırçasıyla fırçaladım ve 25 dakika daha sıvıya batırdım. Sonra yıkadım ve zincirde hiç bir temizlenme olmadığını gördüm, ben de onu atıp yeni bir zincir aldım. Her sürüş sonrası zincirinizi temizleyip yağlarsanız bunlara hiç gerek kalmaz

  2. Yağları çıkartmak için janttan ne önerirsin Uğur, motul c4 çıkmıyor zarar veriyor, ne kullanırım?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir