Hırsıza kilit dayanmaz
Motosikletinizi yeni aldınız ve ona gözünüz gibi bakıyorsunuz diyelim. Hırsıza kilit dayanmaz. Peki ya onu hırsızlardan korumak için ne yapıyosunuz? “Direksiyon kilidi varya” diyenlerdenseniz vay halinize! Siz iyisi mi, motosiklet kilitleri hakkında önerilerde bulunacağımız yazımıza göz atın.
Kilit çeşitleri nelerdir? En iyisi hangisi: Zincir kilit mi, halat kilit mi, alarmlı disk kilidi mi?
Bu konuda akla gelen ilk soru hangi tür kilidi kullanmalıyız? Cevapsa paramızın yettiğince en kaliteli ve en çok çeşidi kullanmakta. Maksadımız hırsızı caydıracak kadar çok tedbir almış olmak. O sebeple eğer siz ön tekere iyi bir alarmlı disk kilidi takmış, arka tekere en az 10 mm kalınlığında çelik zincir ile motoru sağlam sabit bir objeye bağlamış, bir de üzerine branda örtmüş iseniz; hırsızların pek hedefi olamayacaksınız demektir.
Kilit sistemleri nasıl kullanılır?
Bunlardan ilkine bakacak olursak, motosiklet alarmlı disk kilidi ne işe yarar? Bir kere alarmlı olduğu için motorunuza çifte güvence sağlar, çünkü genellikle aküyü bitirdiği için motosiklet alarmları pek tavsiye edilmez. Alarmlı disk kilidi ile bunu da çözmüş olursunuz, herhangi bir elektrik bağlantısı gerektirmez. Yalnız tabii burada disk kilidi seçiminiz önemli, çok farklı fiyat aralıklarında ürünler mevcut, bu gibi elektronik aksesuarlarda en ucuz olan uzak doğu mallarından uzak durmanızı öneririz. Bütçeniz elveriyorsa Abus gibi ömür boyu garanti sunan kilit markalarına yönelmenizi tavsiye ederiz.
Abus’un alarmlı disk kilitleri diğerlerinden farklı olarak 3 D konumlandırma sistemine sahiptir. Bu ne demek derseniz, diyelim siz motoru sabit bir objeye bağlamadan bıraktınız, üzerinde takılı Çin malı alarmlı disk kilidine güvendiniz, hırsızlar da kapalı kasa kamyonetle motora yanaştılar, önce alarmlı disk kilidinizin alarmına yapıştırıcı madde dökerek alarmı etkisiz hale getiriyorlar, sonra da motosikletinizi kaldırdıkları gibi kamyona atıyorlar. Peki üzerinde Abus’un 3 D’li kilidi olsa ne olabilirdi? Bir kere alarmın olduğu kısma bir şey dökebilmek mümkün değil, bu yolla kilidi susturamıyorsunuz.
Ayrıca kilidin alarmının çalması için motorun ya da kilidin herhangi bir darbe almasına gerek yok, sadece yönünün değiştirilmesi yeterli, işte 3 D konumlandırma sistemi bu demek. Yalnız dikkat edilmesi gereken bir nokta, Vespa gibi çok küçük tekerlekli motosikletlerin jantlarına bu kilitler uymayabiliyor, bununla ilgili mutlaka satış temsilcimize danışmanızı öneririz.
Zincir kilitler ise olmazsa olmazdır. Öncelikli olarak eğer kapalı otoparkınız yok ise, her gece motosikletinizi bıraktığınız yerde bir direk gibi sabit bir nokta belirlemelisiniz. Bu noktanın aydınlık olması da sizin için iyi olacaktır, hırsızlar aydınlıktan hoşlanmaz. Bu yeri aklınızda netleştirdikten sonra, sıra geldi yeterli uzunluk ve kalınlıkta bir zincir almaya. Burada merak edilen soru hep şudur: Demir makasıyla kesilebilir mi? Eğer köşeli çelikten yapılmış ve mümkünse iç kısmı gözükmeyen kaliteli bir kilit seçerseniz, iyi bir seçim yapmış olursunuz.
Tabii mekanizmanın iyi olması gerektiğinden artık bahsetmiyoruz bile. Bu konuda en iyi tavsiye yine Abus’un Granit modelleri olacaktır ancak bütçeniz elvermiyorsa Masterlock ya da Urban gibi markaları tavsiye edebiliriz. Sabit bir noktaya rahatça bağlayabilmeniz için halatın en az 1,5 metre olması gerekir.
Peki ya bağlayacak sabit bir nokta kesinlikle yoksa? O zaman bağlamak istediğiniz noktaya beton çivileri ile monte edebileceğiniz duvar aparatları ile bu işi çözebilirsiniz.
İyi marka kilitlerin üzerinde güvenlik puanları görürsünüz, bunların kaç üzerinden verildiği de belirtilir. Bu puan ne kadar yüksekse o kilide o kadar güvenebilirsiniz. Sözgelimi 20 üzerinden 7’nin altında puan almış bir kilide ancak bisiklet bağlamanızı tavsiye edebiliriz. Ayrıca kilitlerin etiketlerinde başka önemli detaylar da bulunur, söz gelimi buz sprey testinden geçmiş mi? Hangi ülkelerin güvenlik standartlarını karşılıyor?
Son olarak iyi bir kask kilidi alarak kaskınızı motorunuza güvenle bağlayabilir ve elinize taşımaktan kurtulabilirsiniz.