Korumalarda Kullanılan ABS Materyal Nedir? Dayanıklı mıdır?

Korumalarda Kullanılan ABS Materyal Nedir? Dayanıklı mıdır? Çarpmalarda koruma yüzdesi nedir? Isıya dayanıklı mıdır?

Akrilonitril bütadien stiren veya kısaltılmış ismi ile ABS, (kimyasal formülü (C8H8 • C4H6 • C3H3N)x) kalıp yolu ile üretilen ürünlerde çok yaygın olarak kullanılan hafif ve sert bir polimerdir. Borular, otomotiv parçaları, koruyucu başlıklar, motosiklet kaskları ve oyuncaklar (örneğin: Lego) kullanım alanlarından birkaçıdır.

Bu malzeme polibütadien içinde stiren ve akrilonitrilin polimerizasyonu ile elde edilen bir kopolimerdir. İçerdiği madde oranları 15% – 35% arası akrilonitril, 5% – 30% arası butadien ve 40% – 60% arası stiren olarak değişiklik gösterebilir.

Sonuç olarak, Poli(stiren ve acrilonitrilin) kısa zincirleri ile polibütadienin uzun zincirlerinin çapraz bağlanmasıdır. Komşu zincirlerden nitril grupları, kutupsal olarak diğer zincirleri çekip bağlayarak, saf polistirenden daha dayanıklı olan, ABS oluşturular. Stiren plastiğe parlaklık ve iyi yüzey verir. Bütadien, kauçuk özelliklerini, düşük sıcaklıkta esnek olabilmeyi sağlar.

ABS, −25 °C ve 60 °C arasında kullanılabilir.  1 kg ABS üretimi için, hammadde olarak 2 kg petrol ve enerjiye ihtiyaç vardır. Dünyadaki en büyük ABS hammadde üreticisi Tayvan’dadır.

Koruma yüzdesi yeni teknoloji ve özel geliştirilen marka Impactec’e oranla %80 daha sert’tir. Ama hem aynı korumayı vermez fakat bu sertliği asfalt üstünde denerseniz bir kevlar gibi koruyucu olmadığını görürsünüz. Yaralanmanızı kısmen engelleyebilecek bir yapısı vardır. Çabuk kırılmaz ama orta kalınlıkta bir korumanın kırılması için cm2’ye 250 kiloluk bir basınç yeterlidir. Eğer uygun şekillendirilmemişse daha az basınçlarda kırılabilir. Isıya çok dayanıklı bir yapısı yoktur.

motosiklet

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir