Kazaların %92’si hız ve tecrübesizlik
Kazaların %92’si hız ve tecrübesizlik yüzünden oluşmaktadır. Kazalardaki yaralanma olaylarınıda aşağıdaki yazıda bulabilirsiniz. Çıkan sonuçlar listelenmiş bunlar bir kısmı ve en çok kazayı etkileyen sebepler, olaylar ve durumlar ortaya çıkartılarak sonuçları paylaşılmış. Şu tarz istatistikler ortaya çıkmış.
Yeni başlayan arkadaşların %96’sı sürüşe başladıktan 6 dakika sonra ilk kazalarını yapmaktadırlar. Bu kaza tecrübesizlik sonucu olup, fren ve hızlanma ilişkisini bilmemek, bunun sonucu duruş ile kurtulma seçeneklerini tam olarak bilmeden yola çıkmak diye tanımlanmaktadır.
Kazalarda hızın oluşturduğu kaza oranı ise küçümsenmeyecek kadar çok, tam %72. Fakat bu oran diğer araç hataları yüzünden artmaktadır. Bir çoğunda sinyal vermeden dönen araçlar, ani çıkış yapan araçlar yüzünden oluşmaktadır.
Tecrübesizlik kazaları ise %92’lik kaza diliminin içinde %50’sini oluşturmaktadır, yani sadece yeni başlayanlar değil deneyimli sürücülerde bu kazalarda yerini almışlardır. Bu kazalardan bazılarını aşağıda izleyebilirsiniz.
Kurs verilirken tam olarak durma kabiliyetinin üzerinde yoğunlaşılmaması, gazlama sürecinin sonucunun tam bilinmemesi, ani ve panik fren durumlarının yeterli şekilde değerlendirilmemesinin kazalara karışma oranını artırdığı istatistikler sonucunda çıkan bilgilerdir.
Dönüşe yatamamak, yatmayı bilmemek, dönme açısını hesaplayamamak, yolun ilerisini süzmeyi bilmemek sonucu yapmak ise oluşan kazaların sadece %7’sini oluşturmaktadır.
Diğer istatistikler ise aşağıdaki gibidir. yaralanmalar ve istatistikler paylaşılmıştır.
Kazaların %13 ünde kafadan (önden başka araca – cisme) çarpma sonucu kasık bölgesi yaralanmaları görülmüştür.
Kazalarda yaralanmaların ciddiyeti kullanılan alkol, hız ve motosikletin büyüklüğü ile doğru orantılı olarak artmaktadır.
Kazaların %73’ünde motosiklet sürücülerinin göz koruyucu herhangi bir önlem almamış olduğu görülmüştür. Bu hata kazadan görüşü etkilemekte ve kazadan korunma manevralarında çok kıymetli saniyelerin kaybolmasına yol açmaktadır.
Kazaya karışan sürücülerin sadece %40’ının kask giydiği tespit edilmiştir.
Motosiklet eğitimi almamış, ehliyetsiz, eğitimsiz şahısların özellikle yazın ve kısa yolculuklarda kask takmadıkları görülmüştür.
En ölümcül kaza şekillerinde yaralanmalar bas ve/veya göğüs bölgesinde görülmektedir.
Kafadan yaralanmaların azaltılmasında tek kritik faktör kask kullanımıdır. Standartlara uygun kask kullanımı son derece verimli bulunmuştur.
Kask kullanımı kritik trafik seslerini azaltmıyor, görüsü kesmiyor, yorgunluğa sebep olmuyor, dikkat kaybına sebep olmuyor ve kaza oluşumunda herhangi bir etki yaratmıyor.
FMVSS 218 (ABD Kalite Standardı) standardındaki kasklar yüksek düzeyde koruma sağlamaktadır.
Kasklı sürücüler ve yolcularında son derece düşük bas ve boyun yaralanmaları görülmüştür.
Tam kapalı kasklar korunmayı önemli miktarda arttırmakta, yüz ve çene yaralanmalarını dikkate değer miktarda azaltmaktadır.
Forum sayfamızza girerek bu konuda yazılmış yazıları okuyabilirsiniz.
http://www.motosikletsitesi.com/forum/
Tebrikler
Yazılar güzel, teşekkür