Kaza sonrası yaralanan ama hemen kaza sonrası kalkmaya çalışmamanız gerekiyor. Bu size daha çok hasar verebilir. Kanamalı bir kaza ise yerinizden hiç kımıldamayın, ambulans ve ilk yardım ekibini bekleyin. Kafanızdan kaskı çıkartmaya çalışanlara engel olun. Bu durum siz ayık durumdaysanız yapabileceğiniz bilgileri içermektedir.
Eğer ayık değilseniz ve çevrenizdekiler bilgili değilse vay halinize.
İlk yardım ekibi zaten yapılması gerekeni tüm detaylarına kadar bilmektedirler.
Kaza sonrası yaralanma çeşitleri
Yara : Çeşitli nedenlerle vücut dokularının bütünlüğünün bozulması ya da bir kısmının kaybı ile mikroplar için giriş kapısı haline gelebilir, büyüklüğüne göre hızlı şekilde bu yaranın tedavisine başlanmalıdır.
Ezik yaralar : Trafik kazalarında en sık görülen yara çeşididir. Sert kunt cisimlerin darbesi ile meydana gelirler. Ağrısı sonradan çıkar, çarpma etkisi büyükse ezik, morarmayı engelleyici tedaviler uygulanması gerekebilir.
Batıcı ve Delici Yaralar : Sivri uçlu kesici cisimlerle meydana gelir. Kanama ve felç yönünden önemlidir. Eğer cebinizde anahtar, bozuk para gibi maddeler taşıyorsanız, kaza sırasında bunlar vücudunuza batarak yüksek derecede yaralanmalar oluşturur.
Kesik yaralar : Kesici cisimlerle meydana gelen ağrılı ve kanamalı yaralardır. Yara kenarları düzgün ve uzun görünümlüdür. Bu tip yaralanmalar çoğunlukla karşı araç ile çarpıştığınızda aşırı sivri kenarlı maddeler tarafından oluşturulur veya yola savrulduğunuzda çoğunlukla bariyerlerden meydana gelebilir.
Eğer ambulans kısa sürede gelirse ve sizin yaralanmanız aşırı kan kaybına yol açacak bir durumda değilse kurtulma şansınız çok yüksektir. Fakat size ilk yardım yapan bilgili birisi değilse bu hasar durumlarında daha fazla zarar görmeniz kesin olacaktır.
Kafanız kasksız, sürüşünüz kazasız olması dileğiyle. iyi sürüşler