Kaygan Zemin Sürüşlerde Büyük Problem

urban traffic
urban traffic

Kaza durumuna maruz kalındığında aşağıdaki olaylar hakkında bilgili olmamak kazayı kolaylaştırmaktadır.

A) Lastiklerinin Tutunma Sınırlarını Bilememek
B) Frenleri Ne Kadar Sert Sıkabilecekleri Hakkında Kesin Bir Kanıya Sahip Olmamak

Ani manevra gerektirmeyecek mesafede sürmek, fren mesafesini artırmak temel prensipler arasındadır.

Kaygan olabilecek yüzeyler bir çok farklı şekilde gözden kaçabilmektedirler. Şehiriçi özellikle çok sorunlu yüzeylere sahiptir. Şehiriçinde mazgallar, mazot dökülmüş yüzeyler, sulanmış bahçelerden asfalta dökülmüş su birikintileri, yağmur sonrası kalan su birikintileri, çamurlu veya topraklı yüzeylere rastlarken, şehir dışında bu gibi kaygan zeminlere daha az rastlayabiliriz. Ama bu hiç rastlanmayacak demek değildir.

Viraj alırken, stabil dönüş yaparken lastiğin tutunma sınırlarını bilmek önemlidir. Lastikler bu konuda hem güvenilir hem güvenilmezdir. Lastiklerin tutunma sınırları bizim hızımıza bağlıdır. Fren yaparken lastiğin yere ne kadar tutunacağını yüzey ve hava basıncı belirler. Yüksek hızda durma mesafesi, tutunma mesafesi ile doğru orantılıdır. Kaygan zeminlerde bu oran ciddi şekilde düşmektedir.

Fren sıkma ve durma mesafesinin öğrenilmesi sizin öğrenmenize bağlıdır.

Yağmurun yarattığı ıslak zeminlerde de olsa makul bir ilerleme hızı emniyet için önemlidir. Belki kuru zemindeki ilerlemeler kadar hızlı değil ama çok da yavaş değil. Trafikte diğer sürücülerle birlikte akmazsanız onlar sizi sıkıştırarak zor durumda bırakacaktır. Tabi uygun frenleme mesafesi bırakmayı ve ileriye dönük plan yapmayı ihmal etmemelidir. Islak zeminde önlem iyidir ama öbür sürücülere yük olmamak kaydıyla. Eğer yağmurda sürüşün limitlerini ve tehlikelerini biliyorsanız aslında çok zevkli bir sürüş olabilir.

iyi lastik, iyi korumalar şart’tır.

motosiklet

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir