Kawasaki’nin K-Racer helikopteri H2R motor ile yüksek hızları hedefliyor

Kawasaki’nin K-Racer helikopteri H2R motor ile yüksek hızları hedefliyor

Kawasaki Heavy Industries, geçen yıl 15 milyar ABD dolar gelir getiren 124 yıllık bir sanayi devi. Bunun sadece 3,2 milyar doları motosiklet ve motor bölümünden geliyor – 2,5 milyar doları enerji sistemleri ve tesis mühendisliğinden ve 2,2 milyar doları hassas makineler ve robotiklerden geliyor.

Kawasaki imparatorluğunun 4,6 milyar dolarlık katkıda bulunan en büyük bölümü, havacılık sistemleri bölümüdür. Kawasaki, çeşitli Airbus ve Boeing uçakları için küçük bir askeri ve sivil helikopter yelpazesinin yanı sıra büyük turbofan motorlar üretmektedir.

Yani bu yeni K-Racer tasarımı, şirketin ilerlemesinde oldukça iyi bir yer edinecek gibi duruyor. K-Racer, insansız bir helikopterdir – çoklu tahrik sistemi kullanılan, 4 metrelik (13,1 ft) üst rotoru, herhangi bir büyük helikopterdekine çok benziyor ve hareket kabiliyetleri sağlamak için merkezi şaft etrafında dönerken pervanelerin açısını hemen değiştirebiliyor.

Bir kuyruk rotoru yok ve bunun yerine kısa kanatlarının uçlarındaki iki basit öne bakan destek, sapma kontrolü görevini yerine getirir ve ana rotordan torku dengeler, böylece dönmeye devam etmez.

Bu rotorlar aynı zamanda K-Racer‘ı yatay uçuşta ileri doğru hareket ettirmek için itme kuvveti oluşturuyor ve Kawasaki, tasarımın bu şeye geleneksel bir helikopter tasarımından çok daha hızlı uçma yeteneği verdiğini söylüyor – Ninja H2R motosikletine çok benziyor (K-Racer‘ın hızlı şarj olan 300 beygir gücünde bir motor türetilmiştir), geleneksel bir motosikletten önemli ölçüde daha hızlı gidebilir.

Doğası gereği, normal helikopterlerin havada hızı sınırlıdır. Bir üst rotor kanadı bir daire düzlemi içinde her hareket ettiğinde, zamanının yarısını uçağın bir tarafındaki yaklaşmakta olan havaya doğru ilerleyerek ve diğer tarafındaki yaklaşan hava ile geriye doğru ilerleyerek geçirir. İleri hız arttıkça, ilerleyen taraftaki ekstra hava akışı rotor diskinin o tarafına önemli ölçüde daha fazla kaldırma sağlar ve geri çekilen taraf aynı oranda kaldırma gücünü kaybeder. Geri çekilen kanat stall olarak adlandırılan bu asimetri, geleneksel helikopterlerin hava hızını sınırlayan ana faktördür.

Kawasaki onu testlere tabi tuttu ve otonom kontrol altında stabil olduğunu kanıtladı. Şirketin Japon basın bülteninde “Bu testten elde edilen sonuçları, insanlı / insansız helikopterler de dahil olmak üzere VTOL (dikey kalkış ve iniş) araçlarının geliştirilmesi ve çeşitli uçak işletim sistemlerinin geliştirilmesi için kullanacağız. VTOL sistemlerinin gelecekte de hayata geçirilmesini içeren havacılık teknolojimizden en iyi şekilde yararlanarak topluma katkı sağlayacağız. ” denildi.

motosiklet

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir