Kawasaki’den Dünyanın İlk Hidrojenli Spor Motosikleti – Kawasaki Hidrojen modelinin testleri gelecek yıl başlıyor. 2030’a kadar hidrojenli modelle ticarileşeceğini söylüyor. Japon devleri bir yandan elektrikli araçlara yönelik çalışırken bir yandan da içten yanmalı motorları ölümsüzleştirmenin yollarını bulmaya çalışıyor. Kawasaki bu girişime öncülük ediyor ve söz konusu yönde büyük bir adım attı. Nasıl? Dünyanın ilk hidrojenle çalışan spor motosikletini sunarak.
Kısaca
- Kawasaki, dünyanın ilk hidrojenle çalışan spor motosikletini piyasaya sürerek içten yanmalı motorların korunmasına öncülük ediyor.
- Kawasaki HySE prototipi, doğrudan enjeksiyonlu hidrojenle çalışan 999 cc’lik süperşarjlı bir motora sahiptir.
- Kawasaki, hidrojenle çalışan motosikletleri 2030’ların başında ticarileştirmeyi planlıyor.
Kawasaki’den Dünyanın İlk Hidrojenli Spor Motosikleti
Kawasaki HySE’sinin (hidrojenle çalışan motosikletin resmi proje adı) sunumu, Kawasaki Heavy Industries (Kawasaki Motors’un ana şirketi) tarafından düzenlenen bir basın toplantısında gerçekleşti. Sunum derken, Team Green’in hidrojen spor motosikletinin ilk prototipini canlı olarak gösterdiğini kastediyoruz.
Motosiklet, geçen yıl gösterilen görüntülerden oldukça farklı görünüyor. Yeşilin tamamı yerini maviye bıraktı, bu da herkesin bunun ne işe yaradığını bilmesini sağlıyor. Gövde yapısı da çok farklı, çünkü artık tepeden tırnağa devasa plastikler bulunuyor. Bir diğer benzersiz unsur ise CG görüntülerinde görülen çift bölmeli üniteden oldukça farklı olan H şeklindeki LED fardır.
Kawasaki HySE, Ninja H2 SX’i Temel Aldı
Kawasaki HySE, Ninja H2 SX’den türetilen 999cc, süperşarjlı, sıralı dört motora sahiptir. Ancak gazla çalışan canavarın aksine bu, hidrojenle çalışıyor ve doğrudan enjeksiyon kullanıyor. Şu an itibariyle bilinen herhangi bir beygir gücü veya tork rakamı yok, ancak bazı ciddi rakamların olacağını düşünüyorum. Sonuçta H2 SX, 197 beygir gücü ve 101 pound-feet olabilir.
Hidrojen nerede depolanıyor diye soruyorsunuz? Arkadaki devasa yan bölmelerde. Bunlar hiç de incelikli değil ve hidrojenle ilgili temel endişelerden birine, yani depolamaya işaret ediyor. Bunun nedeni, hidrojenin verimliliğinin benzinin neredeyse üçte biri kadar olduğu söyleniyor. Yani bir litre gazla 15 mil yol kat ederseniz, doğal element aynı kapasiteyle yalnızca beş kilometre yol alacaktır. Bu, makul bir mesafeye gitmek için büyük miktarlara ihtiyacınız olduğu anlamına gelir, bu da geniş bir depolama alanı anlamına gelir.
Başka yerlerde HySE’nin diğer bilgileri de H2 SX’ten türetilmiş görünüyor.
- 17 inç yıldız şekilli tekerlekler
- Tek taraflı salınım kolu
- Devasa dördü bir arada egzoz
- Boru şeklindeki kafes şasi
- Kawasaki markalı frenler
Peki bu modeli ne zaman yollarda göreceğiz, gelecek yıl testlere başlayıp, 2030’da piyasaya çıkacağı belirtiliyor. Bence çok geç ama Kawasaki Ekiplerinin mutlaka bir pazarlama ve geliştirme bölümü paslaşması vardır.