Kask Dayanıklılığı Konusu
Carbon bir kask alma niyetiniz varsa, şunu hatırlayın. Adında her CARBOn yazan kask, carbon materyalden yapılmış kask değildir. Kask dış kabukları için dayanıklılık sıralamasını şöyle yapabiliriz.
Kask Dayanıklılığı Konusu Hakkında Değerlendirme
a- Sıkıştırılmış kağıt ile yapılan kasklar, bildiğimiz 40-50 liralık kasklar bu malzemeden, ancak bunu dış ülkelerden alabilmeniz çok mümkün değil çünkü alıcısını bulamazsınız ve ilk çarpmadan sağ çıkabileceğinizi kimse garanti edemez.
b- Termoplastik kasklar, ucuz ve sert, koruması polikarbon kasklardan daha az, sıcaklığa daha az dayanıklı, sürtünmeye ve çarpmaya daha az dayanıklıdırlar.
c- Polikarbon kasklar, termoplastik kaskların biraz daha dayanıklısıdır, abs materyale ve termoplastiğe oranla daha fazla esneme kabiliyeti olan ve hafif yapıya sahip, dayanıklılığı tartışmalıdır.
d- Fiberglass kasklar, pahalıdırlar. Esnekliği fazla, dayanıklılığı fazla. Ortalama fiyatları 1000 tl ve üstüdür. Kalitesi yüksek kask olarak bilinirler
e- Kompozit fiber kaskları iyi markalar kullanırlar, kompozit materyali fiber ile birleştirip, reçine ile kullanırlar. Birkaç kat yaptın mı sağlamlığını kat kat artırır.
f- Karbon kasklar, çelik gibi derler ama hafiftir. 3 kat daha sağlam yapıdadırlar. Bazı kaskların dışına carbon liflerinden yapılmış gibi grafikler yaparak satmak moda oldu şu 3 yıldır. Buna aldanmamak gerek. Adına her carbon yazan carbon kask yapamaz yani öyle olmaz, aldanmayın.
Birde kauçuk ile güçlendirilmiş olan yeni tip kasklar çıktı, güvenirliliği ve sürtünmeye karşı olan direncinden bahsediyorlar. Tam olarak detaylarını bilen varsa yorum yapabilirsiniz.
Şu yapılan yorumu ekleyerek bitiriyorum.
Sadece malzeme değil, marka, model, tasarım ve kalite gibi etkenler var.
Garip bir markanın karbon fiber kaskı yerine bilindik bir markanın termoplastik kaskını tercih ederim.
Kauçuk destekli kasklar sürtünme sırasında belirli seviyeye kadar bir direnç sağlıyor. Sadbe bu kadar ve dirence %30′ a kadar direnci var.