Kask satın alma önerileri
Bir kask satın almak için gereken tek şey sadece kafa ölçüsünü bilmeden, dayanıklılığı ve kazalarda sizi ne kadar koruyacağı ise sizi düşüncelere sürükleyecek kadar sorunlara itebiliyor. Biz o kaskın hangi testlere tabi tutulduğunu görmemiş ve duyumlarla veya arkadaş tavsiyelerine göre alıyoruz. Bize arkadaş veya satıcı tavsiyelerinin ikna ediciliği yol gösteriyor diyebiliriz. Renklerine veya tasarımlarına tutulduğumuz sertifikasını bile sorgulamadan aldıklarımız da var tabi.
Aslında bir kask hakkıda herşeyi öğrenmek nasıl bir duygu hiçbirimizin haberi yok. En iyi diyebileceğimiz kask 3000tl’den, eh idare eder dediğimiz ise 450tl’ye kadar inebiliyor.
Çokça yurtdışı sitelere bakıp buradaki uygun bulduğumuz kaskları alıyoruz. Hiç bir kılavuz veya tavsiye göremiyoruz, çünkü çoğunun kullanım kılavuzu Türkçe değil, bir çoğunun yok.
Race/Spor Kask
Para herşeyi halletmiyor
Ah be bir Shoei’m olmadı veya beklide bir Bell marka almalıyım. Yoksa Schubert SR-1’mi alsam ama pek ucuz değil. Spor bir motora ne gider diye düşünürken motora harcadığımız paranın 10’da 1’ini kaska harcamak evet belki düşünülebilir. Ya mont, pantolon derken fazla tuzlu oldu sanırım. Yahu bu Shoei X-Spirit 2 Reverb TC-2 Karbon Fiber Kapalı Kask’ta fena kask değilmiş diye bizim baktığımız özelliklerini bildiğimiz bir kask aklıma geldi.
Sahidende güzel kask Shoei bunu geliştirmek için iyi para harcadığını söylüyor.
O kasklar bana biraz pahalı geldi ama karar sizin Arai’nin biraz daha ucuz kaskları ve sertifikalı modellerine bakalım bu aşağıdaki beyaz’ın güzelliği fotoğraftaki asil duruşu bizim hoşumuza gitti ama bir de fiyatları hoşumuza gitse dedik. Evet alınabilecek düzeyde fiyatlarıda daha makul bir kask gibi görünüyor.
Arai Kask – Rebel Beyaz Kapalı Kask
Bir ara Kros motor kullanmaya heves eden bir arkadaş Kros kaskı için önermişti şimdi onun önerisini inceliyorum ve benimde çok hoşuma giden bir model Arai Kask – Tour X4 Mission Black Cross Kask Siyah Beyaz model almıştı, gerçekten çok memnundu. Özelliklerine de beraber bakmıştık. Biraz ağır gelmişti sadece 1600gr bana ağır geldi demişti, kafasına giyince hemen kendini hissettirmiş ama vazgeçmedi, aldı onu. Çene bağlantı sistemine bakıp Double D-Ring dedi sonra tabi satıcı gelip açıkladı. Double D-Ring nedir, yoksa daha ilk kez kask almaya giden adam nereden bilsin. Ben bile orada öğrenmiştim.
Arai Double D-ring hakkında kısa bir video yapmış izleyebilirsiniz.
Sonra birazda farklı kask çeşitlerine uzanıp alanı genişletelim diyorum.
ICON VARIANT RAIDEN CARBON KASK tam aradığınız kask olabilir özellikle kros kask tercih edenler için yemede yanında yat cinsinden ama fiyat biraz tuzlu şu anda Dolar ve Euro arttı, arttıkça onlarda arttı… Adamlar teknoloji sattıkça biz daha pahalı demeye devam edeceğiz. Bol bol üretim yapmalıyız demekle olmuyor. Herkes elini taşın altına koymalı 3.000.000 motosiklet kullanıcısı var bu ülkede. %30’u kasklı olsa ama bunu üzülerek söylüyorum. Kaskları biz üretsek sanki bu paraları dışarıya akıtmasan daha iyi olacak gibi görünüyor. Şimdi bu ICON kaska 2670tl vermek yerine, Yurdumun aynı özellikte kaskına 1200tl vermek güzel olmaz mıydı.
Bizim pek kullanmadığımız ama 600tl sınırında olan Scorpion EXO-R200 için $229 fena bir para değil gibi. Dışarıdan getirtilince bir de vergi binmese üstüne iyi olurdu ama 100$ geçen herşeye vergi kesiyorlar biliyorsunuz.
Bu arada HJC RPHA-10, gibi bir kaskta $240-$300 aralığında biz pek tercih etmiyoruz ama dışarıda kullanıcısı oldukça fazla. Aslında tanıyoruz ama HJC bizlere güzel bir marka adıymış gibi gelmiyor mu artık nedense fazlaca satılmıyor.
Ama birisi Schuberth C3 Pro dese akan sular suruyor. Ya sonra Arai Corsair X veya Shoei GT-Air 1800tl civarında çok mu çok güzeliz dedirtiyor insana. Ama bu marka kasklarda o kadar iyi kavrıyorki kafayı tercihini insan bir anda değiştiriyor, özellikleri vizörü, buğu yapmayan ön camları ile tam oturaklı kasklar diyoruz, herkez önerince de bizde vazgeçemiyoruz.
Ama bu kask işte dizayn ve renkleriyle mükemmel kask
Tabiki Bell RS-1 (1692tl) sanki gel beni ısır diyen bir kask, görünce tutulduk ve tercihlerimizde birinci sıraya oturttuk. Neden diyeceksiniz. Özelliklerini sıralayalım sizde anlayın.
Bell RS1 kask, Bell Star ve Bell Vortex kaskları arasında bir köprü kuruyor. Çoklu kabuk yapısı ile üstün konfor ve yepyeni kafa formu sağlıyor. Bell RS1 kaskın, yeni havalandırma sistemi ile kask içi hava akışkanlığı ve sıcaklık kontrolü ayarlanabiliyor. RS1 kaskın dış kabuk yapısı Kevlar ve Fiberglass malzemeden üretilmiştir. Kask üzerinde bulunan spoiler sayesinde kask ağırlığı aşağı indirgenir ve stabil aerodinamik bir sürüş sağlar. Böylece boyun yorgunluğu azalır ve yüksek hızda çok iyi performans sağlar. Çene bağlantısı profesyonel D-ring bağlantı sistemi ile donatılmıştır.
TEKNİK ÖZELLİKLERİ:
- Kevlar katmanlı fiberglass kabuk
- Çoklu kabuk yapısı
- Ayarlanabilir üst havalandırma sistemi
- Ayarlanabilir çene havalandırma sistemi; örgülü
- Arka geniş hava tahliye kanalları; örgülü
- Vizör üstü havalandırma kanalı; rüzgar akışkanlığını sağlar, gürültüyü azaltır
- Süper istikrarlı aerodinamik imzası
- ( ClickReleaseTM ) Alet gerektirmeden kolay vizör çıkarılabilir
- 3 Farklı Vizör kullanım modu
- Komple çıkarılabilir, yıkanabilir kaliteli iç astar
- Yanak pedleri kontur kesim; çıkarılabilir-yıkanabilir
- ( NutraFog II ) Buğu önleyici, çizilmeye dayanıklı ve UV ışınlarından koruyan vizör
- Double-Ring profesyonel yastıklı çene bağlantı sistemi
- Magnefusion Manyetik strap
- Boyun kısmında rüzgar izalasyonu için ped
- Çene perdesi
- DOT güvenlik sertifikası
- Snell M2015 güvenlik sertifikası
- Ağırlık 1575 gr- bu biraz fazla gibi
Bu kask dışında bir kaç kask tavsiyesi daha vereceğim onların sadece özelliklerini ve görüntüleri ile ekleyeceğim. Kötü kask önermemeye çalışıyorum. Tabiki benden daha bilgilileriniz vardır. Ben sadece tavsiye ediyorum.
Marushin Kask – 999 RS Fundo Beyaz Gri Kapalı Kask
– 3XF ultra güvenli dış kabuk (Karbon+Stonefiber)
– Etkili Havalandırma Sistemi
– Super Anti-fog ve Anti-Scratch Ön Vizör (Buğu yapmayan ve Çizilmeyen)
– Kolayca değişimi sağlanan Tak-Çıkar vizör sistemi
– Komple çıkartılabilen ve yıkanan süper hijyenik kulak pedleri ve komple iç kısım
– M.A.R.O güvenlik sistemi
– ECE 22.05 ve Dot sertifikası
– NET: 1100 gram ağırlık (+/- 50gr)
AGV Kask – Hijack Diesel Graffiti Black Açık Kask
Özellikleri:
· Malzemesi: Termoplastik
· Türü: Açık Kask
· Kaskın ağırlığı:1200 gr.
· Çoklu Kabuk Yapısı
· Güvenlik sertifikaları:UN ECE REG 22.05 DOT
· Sharp****
· Dahili Güneş vizörü: Yok
· Çizilmez cam ya da UV filtreli cam:Var
· Gelişmiş Hava Kanalları
· Çene bağlantı sistemi:Mikrometrik
· Yıkanabilir ve çıkarılabilir astar:Var
· Çene rüzgar pedi ve burunluk:Yok
Kask şeffaf vizörü ile gelmektedir.
Caberg Tourmax Çene Açılır Enduro Kask Mat Siyah
Çift güneşlik sistemi
Pinlock dahil
Hızlı çıkarılabilen güneşlik sistemi
Anti-türbülans ense kalkanı
Sis dayanıklılığı
Mikrometrik tutma sistemi
Iç hava sirkülasyonu
Ayarlanabilir üst havalandırma
Rüzgar tüneli test
Anti-çizik vizör
Çene havalandırma
Ağırlık: 1600 + / – 50 gr
ECE 22.05 P & J onaylı
Kask Nasıl Seçilir, Kafa Ölçüsü Nasıl Alınır
https://www.youtube.com/watch?v=Nk2s-j8fKQk
Yukarıdaki tüm bilgileri okuduysanız buna ek bir kaç bilgi vereyim. Son zamanlarda vergi yükü ve dolar, euro artması ile 500 tl’lik kask 700 tl’ye yakın oldu. Neden böyle oldu, şimdi ithalatçılar daha çok kazanacak, Evet kazanacak. Çünkü getirdikleri kasklardan stokları eritmek ve yüksek kar elde etmek için satış yapacaklar. Aslında o kasklar o fiyatlara gelmedi. Evet gelmedi ama aynı kaskı stoklarında tekrar bulundurabilmek için bu şekilde satmaya mecbur kaldıklarını söyledikleri bir durum var. Ama bir kasktan %30’a kadar bir kar elde edildiğini bilmenizde yarar var. Ama ithalatçılardan bahsediyoruz. Yoksa ithalatçıdan alan ve size satanlar bu kadar yüksek kar elde etmiyor.
Neyse kask alacaksanız paraya biraz kıymanız ve kafanızı düzgün koruyacak bir kask almanız lazım. Bell kaskları bu konuda iyi buluyorum, çünkü hem uygun fiyatlı hem dış kabuk olarak korumalı hemde her koşulda tam güvenli olduğunu hissettiren bir kask. HJC ise bir miktar daha pahalı ama alınabilecek, uygun fiyatlı kasklar arasında geliyor. Hem kabuk, hem full şekilde gelmesi ile biliniyor. Sonraki öneriler ise AGV K5, Shoei GT-Air, NXR, Neotech gibi paranıza göre alabilinecek kasklardan sonra mı sonrası biraz cebe bakıyor, Schuberth S1, S2, C3, C4 veya Arai Axces ve nice parada yüksek ama korumada da yüksek ksaklar geliyor. Kafanızı koruyacağınız için burada ipleri size bırakıyorum.