Kask için Güvenlik mi, Rahatlık mı?
Kask seçmenizi kolaylaştıracak detayları paylaştık. Özellikle yeni kullanıcılarını düşündüren bir konuda hemen karar vermelerini sağlayacak maddeleri yazıyoruz.
Kask için Güvenlik mi, Rahatlık mı? Evet her ikiside, tam düşündüğünüz gibi.
1. Havalandırma kanalları el ile idare edilemiyorsa size hep açık kalacak kafa içindeki ısı devamlı değişecek ve kışın buğu yapmaya neden olacaktır.
2. Oval kafa yapısına sahip arkadaş, köşeli kafa yapısına uygun yapılmış kaskı almasın çünkü boşlukları kafa içinde kaskın oynamasına, farklı köşelerinden kafanıza baskı yapmaya neden olacaktır. Kısa seyahatlerde sorun değil ama uzun seyahatte çok fazla rahatsız edecektir.
3. Kaskın üretim tarihi 1 yılı veya 2 yılı geçmişse o kaskı alıp almama konusunda tereddüt edebilirsiniz. Raf ömrü 5 yıl, kullanım süresi 5 yıldır. Yani siz aldıktan 5 yıl sonra içindeki kask köpüğü, kask dış kabuğu esnekliğini, darbe emme yetisini kaybeder.
4. Kask iç pedleri çıkartılabilir olmalı ki, yıkayabilin. Yıkanamayan kask pedlerinin ayak gibi koktuğunu bilmeyen yoktur. Zamanla iç pedlerinin kirlenmemesi için kask giymeden önce bir kask maskesi giymeyi unutmayalım. En azından bu şekilde kask içi daha hijyenik kalıp, daha uzun süre kullanaibliyorsunuz.
5. Kask parçalarının kolay bulunabilir olduğundan emin olun. Yani o kask gelecek sene üretilmeyecek ise, havalandırma kapakları, vizörü, iç pedleri zarar gördüğünde kask çöp olacaktır. Hadi çöp olmadı diyelim, o parçalar bulunamazsa o kaskı nasıl verimli kullanacaksınız.
6. Kaskı alırken ilk önce deneyin diye defalarca paylaşım yaptık. Bunu detaylandıralım. Kask almaya gittiniz kaskı taktınız, kafanızda 10 dakika kalsın. Ağırlığına alışın, kafanızın herhangi bir köşesinden sıkma var mı, iç pedleri size oluyor mu yoksa kaskı dıştan oynattığınızda kafanız içinde dönüyor mu? Bunları bir kontrol edin.
7. Güvenlik ve rahatlık beraber dedik. Fiber kompozit yapılmış kasklar daha güvenli deniliyor. Ama bir alman, bir fransız, bir hollandalı bizler kadar sharp güvenlik testlerine önem vermiyor. Tam olarak nedeni pek umursamadıkları, şekilci oldukları için diyebilirim. Belkide uygun fiyata ve cebindeki paraya göre alabileceğine göre kask seçiyordur. Yani güvenliğini bu kadar düşünenler sadece bizim ülkemizde var. Konuya dönelim, fiber kompozit kasklar yaklaşık 1000 tl fiyatlar ile başlıyor.
8. Kask testleri sizin için önemli ise veya ne demek bilmiyorsanız. ECER, DOT, SNELL testlerinden en az biri olan bir kask alın. Kaskın arka alt kısmında yazar.
8. Kask ağırlığı ise seyahatler için önemli, yani uzun bir seyahat boyunca kafanızda fazladan ağırlık taşımak istemezseniz kaskın toplan ağırlığı az olan bir kask seçin. Seçtiğiniz kask, kafanızın büyüklüğüne göre kask ağırlıkları değişmektedir.
9. Polissavar kask arıyorsanız, bulabildiğiniz en ucuz kaskı alın. Buraya kadar bu yazıyı boşuna okumuş olabilirsiniz.
Bu maddelere dikkat ederseniz, sorgularsanız daha iyi bir kask seçeceğinize eminim. İyi sürüşler