Karbondioksitten Sıvı Yakıt Elde Eden Kompakt Reaktör
Finlandiyalı bir girişim şirketi havadaki karbondioksiti alarak, sıvılardan elektroliz yoluyla hidrojene dönüştüren bir reaktör üretti. Üstelik bu reaktör güneş enerjisiyle çalışıyor. Son yıllarda CO2’den metanol, etanol ve hatta karbon nanofiber üreten düzenekler gördük fakat Ineratec gibi pazara ürün sunan pek şirket yok.
Reaktörün iç kısmındaki mikroskopik yapılar sayesinde, sistem bir konteynıra sığacak kadar küçültüldü. Almanya Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (KIT) tarafından üretilen sistem , enstitüden çıkan teknoloji şirketi Ineratec ile ticari hale gelecek. Ineratec ve geliştiricilere göre sistem istenirse dizel, benzin ve kerosen de üretebilir.
Reaktör ayrıca makul miktarda metan gazını da dönüştürebiliyor. Metan gazı karbondioksitten daha etkili bir sera gazı ve biogaz ve petrol üretiminde ortaya çıkabiliyor. “Büyük kimyasal tesislere göre bu modüler tesisler iyi bir alternatif olabilir. Bu sistem aynı zamanda atık su işleme tesisleri veya organik çiftliklerde yakıt elde etmede kullanılabilir.
İlk pilot tesis Finlandiya VTT Teknik Araştırma Enstitüsü’nde bu yılın sonunda denenecek. 2017’de test Lappeenranta Teknoloji Enstitüsü’nde denenmeye devam edecek, buradaki sistem elektrolizle hidrojen elde edecek. Sistemin 2018 ortalarında pazara sunulacağı düşünülüyor.
Kaynak: gerçek bilim