Motosiklet hırsızları yetmezmiş gibi motor almak, satmak isteyen adamı da dolandırmaya çalışan tipler var bunlara dikkat etmek gerekiyor, nasıl dolandırıyorlar öğrenirsek ne yapacağımızı bilmek kolaylaşacaktır.
1. Hurdaya çıkan motoru, hasarsız diye çakmak, en sık rastlanan konudur. Pert olmuş motoru yenileyip, bazen plakaları değiştirerek piyasa fiyatı altında satışa verip, askere gidicem, acil borcum var diye dolandırarak satmaya çalışırlar. Bazı araçların tramer kaydına erişelemediğinden ve yasa ile satılmasında sıkıntı olmamasından dolayı her an dolandırılmanız mümkün. Sorgusunu sigorta acentesinden yaptırarak bu dolandırıcılığın sizi vurmasını engelleyebilirsiniz.
2. Ön ödeme talebi, popüler model motorlarda sahibi yurtdışında ben veriyorum gibi sokak ağzı tabiriyle, düşük fiyattan veriyormuş gibi davranıp, ön ödemeyi alıp kayıplara karışanlar oluyor.
3. Noter işleminde dolandırıcılık, devir işlemini bitirmek için notere gidilir, imzalar atılmamışken paranın tamamını ödemeden paranın yolda olduğunu belirten telefonla konuşmalar yapılır, satıcı imzayı atar, sonra kavgaya kadar giden olaylar yaşanır. O para bir ürlü gelmez.
4. Deneme bahanesi, tek başına kullanmak istediğini söyleyerek oradan uzaklaşıyor, siz de hakkı olduğunu düşünüp veriyorsunuz. Yanından ayrılmayın, bu tuzağa düşmeyin. Servise göstericem, ustam uzakta gibi laflara kanmayın, mutlaka yanında gidin hatta onu koltuğa oturtunca üzerinde anahtarı bile olmasın.
5. Plakaları kapatarak piyasa fiyatının altına vermeye çalışmak, bu durumda kaparo isteniyorsa lütfen vermeyin.
6. Tramer kaydına alınmasın diye çarpmaları kendi karşılayarak, sonradan kazasız diye satmaya çalışmak.
7. Kilometre saati ile oynayıp, fazla kullanılmadı diyerek satmaya çalışmak
İnternet üzerinden alışverişe özellikle motor alışverişine ya da parça alıp verme işine dikkat edin, güvenmediğiniz yerlerden alışveriş etmeyin.