İkinci el motosiklet alım satım

İkinci el motosiklet konusunda artık nelere dikkat edeceğimizi genel anlamda biliyoruz. Ama bilmediğimiz ikinci el motosiklet alımı yaparken, motosiklet fiyatları yükseldiğinden kazıklanmamaya çalışmak. Birkaç maddede kazıklanmamaya ve eli yüzü düzgün bir motosiklet alırken dikkat edilmesi gerekenleri yazdık.

  1. Motosiklet sahibi her şartta motosikletini yüksek fiyattan satmak istiyor. Ama siz bir alıcı olarak o fiyatlara çıkamıyorsunuz. Motor kusursuz ve almaya kesin kararlı iseniz yapacağınız şey fiyatı biraz daha makul ve alabileceğiniz fiyata düşürmek. Motosiklet fiyatlarını diğer sitelerden kontrol ederek karşılaştırma yapmasını istemek olmalı. Yani “bak burada yaklaşık bu fiyatlara, bende bu fiyatlarda bir ücrete alabilirim, daha fazla veremem” ama “bu motor bu kadar etmez” gibi bir söz geçerse satıcı ile aranızda oluşabilecek gerilim o motoru alamamanıza neden olabilir. Arayı ısıtıcı cümleler ve kelimeler kullanırsanız satış için size bir miktar kolaylık sağlayacaktır. Sağlamıyorsa o motoru almak zorunda değilsiniz.
  2. Ayrıca evinizin önünde motosiklet satışı kesinlikle yapmayın. Yakın, kalabalık bir mekana gidin konuşmanızı ve motosiklet satışınızı bu mekanda yapın. Evinizin önünde yaparsanız, hırsızlar evinizi belirleyip sonradan gelip çalabilirler.
  3. Ayrıca yanınızda bilgili bir arkadaş yoksa ya da güvendiğiniz bir arkadaş yoksa tek başınıza gitmeyin. Çünkü yanınızda arkadaş olması psikolojik olarak iyi bir destektir.
  4. Kusurlu motor almamak için teknik bilgisi olan ustalara danışmakta yarar olduğunu zaten biliyorsunuz. Kontrol edilmesi gereken yerler. İlk önce servis kitapçığında son kontrol ve bakım zamanı, neler değiştirilmiş, motor sesi sağlıklı mı – çalıştırma sesinde gariplik var mı – keçelerinden yanında yağ damlatıyor mu – altında yağ var mı, yağ durumu nedir, şasi eğikliği var mı, altına eğilin motor tapasında eğiklik var mı, ön çatallarda, maşalarında eğiklik, orantısızlık, yağ kaçırma var mı, pegler – pedallar eskimiş mi, koruma demirini kontrol edin, grenaj üstünde elinizi gezdirin ve boya kontrolü yapın – bazen gözle bile görünmeyebilir, grenaj durumu stabil mi – eğiklik var mı – gövdeye sağlam şekilde, sallanmadan tutunuyor mu, lastik kullanımı – lastikler kaç km’de, lastikler zamanında değiştirilmiş mi, far ayarları yapılmış mı – düzgün ve kesintisiz şekilde çalışıyor mu, sinyaller doğru çalışıyor mu, düğmeye bastığınızda işlevini görüyor mu, frenler zamanında ve etkili tutuyor mu, balatalar yeni mi yoksa bitmiş mi, disklerde korozyon var mı, diskler çok çizik mi, hidrolik yağı dolu mu – eksilme var mı, kaliperler randımanlı mı – görevini yerine getiriyor mu – basınç uygulayınca anında işlevini görüyor mu, akü hala dolu mu – yoksa ekrana elektrik sonradan mı geliyor, çalıştırma anında teklemeden çalışıyor mu, aynaların dibinde kaynak var mı – sağlıklı çalışıyor mu – döndürdüğünüzde kendinize göre ayarlayabiliyor musunuz,  lcd veya manuel gösterge panelinin düzgün çalışıp çalışmadığı, lastikleri olduğu yerde çevirdiğinizde takılma – yalpalama yapıyor mu gibi bir çok kriter var. Hatta bakım kitapçığında yazmayan bir çok farklı sorun sonradan çıkabileceği için üstte yazdığımız servis kontrolü yapılan yeri arayarak motosiklet hakkında bilgi almayı unutmayın.
  5. Motosikletin şasisinde problem varsa başka bir motosiklet almayı düşünün.
  6. Şimdi geldik motosiklet alırken kontrol edilmesi gereken en önemli yere. Ruhsat kontrolünü yapın, şasi numarası ile motosikletin üstünde yazan numara birbirini tutuyor mu?
  7. Alacağınız motosikletin kazası var mı, ufak kazalar her zaman olur. Tramerden motosikletin kazasını mutlaka kontrol edin. Sadece tramer kontrolü yetmez çünkü tramere düşmeyen, kendi aralarında anlaşmalı olarak yaptırılmış yerler olabilir. İyi bir gözün mutlaka kontrol etmesi gerekir.
  8. Alacağınız motosikletin km’si gördüğünüz görüntüsü ile çelişiyor mu? Anahtar değmedi diyenlere zaten kanmıyoruz. Bu bakımda mı yapılmadı yani sorusunu sormanıza neden olmadı. “Bakımlarını ben yaptım” diyorsa orada bir durup düşünmek lazım.
  9. Noter işlemini yapmadan kesinlikle motoru teslim almayın, vermeyin. Paranızı bile noterde alın, verin. “Yarın bir kısmını veririm”, “bize güven kardeşim, arkadaşım”, “sonra bankadan çekip veririm”, “arkadaşım yatıracak”, “hele bir alalımda o iş kolay” sözlerine kanmayın.
  10. Motosikleti alacak kişinin hesabından doğrudan paranın geldiğine emin olun. Sonra o kişi çıkıp bana motoru teslim etmedi gidip başkasına vermiş motoru denilerek davalık olmayın. Bu tarz dolandırıcılık çokca yapılıyor. Akla hayale gelmeyecek dolandırıcılık çeşitleri var, lütfen dikkat edin.
  11. Alacağınız motosikletin vergileri zamanında ödenmiş mi? Sadece son yılları değil ilk alım tarihinden itibaren tüm yıllara ait vergilerinin ödendiğinden emin olun.
  12. Hgs, ogs, kaçak geçiş cezaları, trafik cezaları var mı? Mutlaka detaylı şekilde kontrol edin.
  13. Mekanik ve teknik konulardan sonra yaklaşık ne kadar benzin tükettiği, uzun yolda ne kadar benzin harcadığını öğrenmenizde yarar var. Ama bunları bilerek gittiyseniz bu konuyu zaten enine boyuna araştırmış olursunuz. Bu sadece bir hatırlatma olarak kenarda dursun.
  14. Sonraki diğer bir konu ise bu motosikletin size uygun yüksekliğe, uygun sürüş performansına sahip olup olmadığıdır. Yani ne için kullanacağınızı belirlediyseniz ona uygun motosiklet alın diyoruz. Bir gezgin iseniz spor modeller size çok yaramayabilir, şehiriçinde kullanıyorsanız sadece bir scooter işinizi fazlasıyla görür, milyonlarca km yapmayı düşünüyorsanız 50 cc motor sizi yoldan soğutabilir veya enduro bir motosiklet sizin hız sever bünyenizi doyurmayabilir.

Bizim aklımıza gelmeyen ama motosiklet alımında önemli dediğiniz bilgileri yorumlara ekleyebilirsiniz.

motosiklet

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

You may also like...

3 Responses

  1. Melih kartal dedi ki:

    Selamlar,
    Motosikletinizi satarken gelen kişiler bir tur atmak isterse kabul ediyor musunuz? Ya da nasıl bir yol izliyorsunuz? Daha önceki satışımda alan kişi hiç böyle bir talepte bulunmadı ama denemeden almak da bir garip bence:)

  2. Salih dedi ki:

    Alacağınız motorlarda dikkat edilmesi gerekenler
    Satıcı arkadaşın motorun detaylı geçmişini anlatması lazım.
    Krenaj için: kafa krenaj tırnaklarının kontrolünü yapmalısın. Selenin menteşelerini kontrol etmelisin.
    Mekanik aksam için: maşa, jant ve amortisörleri, jant millerinin kontrolleri, gidon da sallama ve çekme var mı?, ön/arka balata ve disk kontrolü, motor suyu ve hidrolik kontrolleri, motor marş testi, akü kontrolü, ilk benzin alımında şamandıra için trip sıfırlama, eğer anlayabilirsin birkaç kalkışta Debriyaj Balatasının durumu, yola çıkmadan önce motor yağı ve şanzıman yağını değiştir kesinlikle. Değiştirirken ustaya Riva edip varyatör filtreleri ile kayışa baktır.
    Yol için ön ve arka tekerin durumunu detaylıca değerlendirmeni öneririm.
    Elektronik aksam için:
    uzun/kısa far kontrolleri, sinyallerin kontrolleri, ekranda bulunan yğm elektronik aksam ile alakalı ışıkların faal durumda olup olmadığı ve tuş kontrolleribi yapmanı öneririm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir