1. Anasayfa
  2. Haber

IIT-Roorkee Öğrenciler Tarafından Geliştirilen Bir Hava Yastıklı Kask

IIT-Roorkee Öğrenciler Tarafından Geliştirilen Bir Hava Yastıklı Kask
1

Trafik koşullarının dünyanın her yerinde değişkendir. Çukurlardan, Yol atıklarına kadar bir çok etken sürüşünüzü etkileyebilir. Zayıf aydınlatılmış alanlar, rastgele yol kasisleri, önümüze atlayan araçlar gibi bir çok yol etkeni düşmemize ve yaralanmamıza yol açıyor. En ölümcül yaralanmalar ise kafa yaralanmalarına bağlı ve vücudun diğer kısımlarından farklı olarak, beyindeki herhangi bir yaralanma çoğunlukla geri dönüşümsüzdür. Kafatası, çarpışmada, diğer kemikler gibi şişer. Ve şişlik beyine zarar verir ve kalıcı hasara neden olabilir. Birinci sınıf bir kask bunun gerçekleşmesini engelleyebilir, ancak çoğu insan pahalı olduğu için satın almak istemez. İşte tam bu gibi durumları engellemek için Hintli öğrenciler işe yarar hava yastığı tasarladılar.

IIT-Roorkee Öğrenciler Tarafından Geliştirilen Bir Hava Yastıklı Kask’ın çevresine takılan bir boyunluk denebilir.

Adı, IIT-Roorkee – Rajvardhan Singh, Sarang Nagwanshi ve Mohit Siddha’nın üç öğrencisi, boynun etrafına takılan ve darbeye maruz kaldığında başınızı koruyan bir hava yastığı üzerinde çalışmışlar. Öğrenciler, Indian Space Research Organization (ISRO) ‘da staj yaptıkları sırada şişme alan yapıları üzerinde çalışırken bu parlak fikir üzerinde karar vermişler.

Özünde, bu yastık kavramı, kevlardan yapılmış bir yaka olup, hızlanma ve motosikletin hızını algılayabilen çoklu sensörlerden oluşuyor. Sensörler tarafından toplanan bilgiler, bir çarpışma tespit ettiği anda 100 milisaniyeden daha az sürede şişmesine yardımcı olur. Sürücü kafasının etrafında koruyucu bir yastıklama oluşturur ve böylece kafa yaralanmalarını önler.

IIT-Roorkee ekibi tarafından yürütülen çoklu testlere göre, önerilen hava yastığı kask çarpma kuvvetini dört kata kadar azaltıyor. Şişirilebilir hava yastığı modelleri, piyasada 600 $ ila 1.000 $ arasında bir maliyete sahipken, üzerinde çalıştıkları 200 tl ile 400 tl arasında olacağını belirtiyorlar.

Yine de, prototip aşamasında olduğu ve öğrencilerin hala potansiyel yatırımcı ve ortakları aradığı için, konseptin üretime hemen hazır olmasını beklemeyin. Bu gerçekleşirse, binlerce yaşamı kurtarabileceği öngörülüyor.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 30 Haziran 2018

    Güzel proje ama test aşamasında olduğundan yakın zamana kadar goremeyebiliriz. Çocuklarımız takar artık onlar daha güvenli olsun yeter.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir