1. Anasayfa
  2. Haber

IBB Bisiklet El Kitabı Hazırlıyor

IBB Bisiklet El Kitabı Hazırlıyor
0

BİSİKLET EL KİTABI

(ÖNEMLİ NOT: Bisiklet el kitabı sizlerin önerileri sonrası el kitapçığı olarak düzlendikten sonra basılı hale getirilip, İstanbul’un birçok noktasında ücretsiz dağıtıma sunulacaktır. )

Bisiklete binme, kısa ve orta mesafeli yolculuklar için en sürdürülebilir ulaşım çözümlerinden biridir. Bisiklet, diğer ulaşım araçlarına kıyasla kentte ve yollarda daha az alan kaplar, sessiz, çevreci ve ekonomiktir. Düzenli fiziksel aktivite sunar, daha az altyapı yatırımı gerektirir ve hızlı bir ulaşım aracıdır.
Henüz bir bisikletiniz yok ya da bisikletinizi yeni aldınız ama kafanızda bir sürü soru var. İşte bu rehber sorularınızın tamamına cevap verebilmek veya cevabı kolayca bulmanızı sağlamak için yazıldı.

isbike bisiklet

1) BİSİKLET ALIRKEN…

• HANGİ BİSİKLET?
Bisiklet türleri, üç temel grupta incelenebilir. Bunlar şehir bisikletleri, dağ bisikletleri ve yol-yarış bisikletleridir. Bu üç grubun kendi içinde ayrıca alt türleri bulunur. İlk kez bisiklet satın alacaksanız doğru bisiklet seçimi için bisiklet kullanım amacınızı düşünerek karar vermelisiniz.

Aynı zamanda yaşadığınız evin şartları da önemlidir. Örneğin yüksek katlarda oturuyorsanız, asansörünüz yoksa ya da evde bisikletinizi koyacağınız yer yoksa bu durumlar bisiklet seçiminiz için belirleyici olacaktır.

Bisikletinizi apartman içinde muhafaza edebileceğinize dair fikriniz varsa bunu hemen unutun. Bisiklet hırsızlığı en çok apartman içerisindeki bisikletleri hedefler. Çünkü hırsızlar apartman içinde kilit v.b. güvenlik ekipmanlarını açarken çevredeki insanlar tarafından fark edilmezler ve bu nedenle daha rahat davranırlar. Bisikletinizi kullanmadığınız zamanlarda mutlaka ev içinde muhafaza etmelisiniz. Eğer kışın kullanmam ve balkonda tutarım diyorsanız mutlaka nem geçirmeyen bir plastik torba içinde balkonunuzda tutmalısınız. İdeal olan, termal konfor koşullarının sağlandığı yaşam alanlarında bisikletin muhafaza edilmesidir.

isbike bisiklet

Şehir Bisikletleri: Şehir içinde evden, iş-okul-alışveriş gibi sosyal hayata dair merkezlere gidiş gelişlerde kullanılmak için tercih edilebilir. Günlük tek gidiş 7-10 km arasındaki ulaşım noktaları için idealdir. Sahip olduğu bagaj, sepet gibi aksesuarlarla yanınızda taşımanız gereken eşyaları da taşıyabileceğiniz bisikletlerdir.

Bu kategorinin alt türlerine gelirsek;

-Hibrit Bisiklet (Şehir ve dağ bisikleti karışımı): Hafta içi şehir içinde, hafta sonu da şehir merkezinden uzak notalara gidişler için hibrit bisikletler tercih edilebilir. Lastik yapısı hem şehir içinde hem de şehir dışındaki yol şartlarında kullanıma uygundur. Bagajı sayesinde (yoksa taktırarak) bazı eşyalarınızı taşıma imkânınız olur. Kilitlenebilen ön maşa amortisörüne de sahip olabilen bu bisikletler şehir dışındaki engebeli yollarda sürüş konforunu artırır. Çeşitli oranlarda vites seçeneklerine sahiptirler.

– Katlanır Bisiklet: Bisiklet için yer sorunu olan kişilere yönelik ideal bisiklet türüdür. Ayrıca ulaşımının bir kısmını otomobil veya toplu ulaşımla yapıp bir kısmını bisiklet ile geçmek isteyenler için de pratik çözüm olabilir katlanır bisiklet. Kullanmadığınız zamanlarda da odanızın, ofisinizin veya arabanızın bagajında güvenli bir şekilde az yer kaplar. Katlanır bisiklet ile uzun mesafeler giden kullanıcılar olsa da bu tür bisikletler aslında tamamen toplu ulaşıma entegre yolculuklar için tasarlanmıştır. Çeşitli oranlarda vites seçeneklerine sahiptirler.

– Single Speed (Fixie-Tek-Vitesli) Bisiklet: Şehir içi kısa mesafeler (5-8 km) için kullanım amaçlı, vitessiz, hafif, pratik bisikletlerdir. Vites aksamı olmadığı için bakım masrafı diğer bisikletlere göre daha düşüktür. Bagaj v.b. eşya taşıma aksamları yoktur. Ancak yeni kullanıcılar için tavsiye edilmez. Tek vitesli olması sebebiyle ilk kalkışta ve eğimli yollarda düzenli bisiklet kullanmayan kişiler için zorlayıcı gelebilir.
Dağ Bisikletleri: Türkiye’de şehir için kullanımda da rastladığımız dağ bisikletleri aslında şehir dışı toprak yollar, doğa sürüşleri için tasarlanmış bisikletlerdir. Dişli ve kalın lastik yapısıyla asfalt olmayan zeminlerde daha konforlu ve güvenli sürüş yapmanızı sağlar. Ayrıca ön maşada (bazı gelişmiş modellerde kadro ortasında da bulunabilir) bulunan amortisörler sayesinde engebeli yollarda, sert inişlerde titreşimi emerek daha rahat bir sürüş sağlar. ibrit ve şehir bisikletleri ile kıyaslandığında daha ağır bisikletlerdir. Bu ağırlık kullanım esnasında sıkıntı yaratmamakla birlikte bisikletin eve veya başka yerlere taşınması sırasında dezavantaja dönüşebilir.

Yol – Yarış Bisikletleri: Performansa dayalı, asfalt yollarda kullanım için tasarlanmış bisiklet türüdür. Daha çok belirli bir tecrübeye sahip bisiklet kullanıcıları tarafından tercih edilir. İnce lastik ve jant yapısı sebebiyle engebeli, asfalt olmayan yollarda kullanıma uygun değildir. Oturma pozisyonu ve ekipman gerekliliği sebebiyle yeni kullanıcılar için pek tavsiye edilmez. Ancak diğer türlere göre daha hafif ve daha süratli bisikletler oldukları için kullanım zevki açısından özel bir cazibeleri vardır. Ülkemizde ve dünyada tecrübeli bisiklet kullanıcıları yol yarış bisikletlerini ulaşım amaçlı olarak da kullanabilmektedir.

2) ADIM ADIM SÜRÜŞE HAZIRLANMAK
Sürüşünüze Hazırlanın: Frenlerinizi ve zincirinizi çalışır durumda ve lastiklerinizi şişirilmiş halde tutun. Verimli ve rahat bir sürüş için sele yüksekliğini doğru ayarlayın. Bisiklete oturduğunuzda bir pedalınız en alt pozisyonda iken o pedala basan bacağınız neredeyse düz olmalı. Alçak sele pozisyonu daha çabuk yorulmanıza ve diz sakatlanmalarına açık olmanıza sebep olur.

Görünür Olun: Yandan görülebilen ışıklar dâhil olmak üzere ışık (beyaz = ön, kırmızı = arka) ve reflektör şeritlere sahip giysiler kullanın. Kaskınıza bir ışık sabitleyebilirsiniz. Böylece baktığınız yeri daha rahat görebilirsiniz. Sonbahar ve kış aylarında düşük ışık koşullarında, ışıklarınızı açık tutun. Bisikletinizde çocuk koltuğu, heybe, römork gibi eklentiler varsa bu ekipmanların reflektörlü ve görünür olduğundan emin olun. Yaya paylaşımlı yollarda ışıklarınızı yayaların gözünü almayacak şekilde ayarlayın.

Dikkatli Sürün: Düz bir sürüş yapmaya ve hareketlerinizde öngörülebilir olmaya çalışın. Öngörülebilir tarzda sürüş stili yoldaki diğer otomobil ve motosiklet sürücüleri tarafından daha anlaşılır olmanızı sağlar ve güvenli sürüşe yardımcı olur. Bisiklete binerken mobil cihaz veya kulaklık kullanmayın. Dikkatinizi sürüşe ve yola yoğunlaştırın.

İletişim: Dönerken, yavaşlarken veya dururken her zaman el işaretlerini kullanın; diğer yol kullanıcılarını geçmeden önce zilinizi ve sesinizi kullanın. Trafikte diğer sürücüler ile iletişiminiz sonrası size yol verenlere el işareti ile teşekkür edin. Trafikte pozitif iletişim bisiklet kullanıcılarına daima olumlu olarak döner ve bisiklet kullanıcılarının diğer sürücüler tarafından saygı ile karşılanması için gerekli kültürün oluşturulmasına katkı sağlar.

Yol Kurallarına Uyun: Bisiklet motorsuz bir taşıttır. Karayolunda en sağ şeridi kullanır ve diğer taşıtlar ile aynı sorumlulukla hareket eder. Bisikletler, motorlu kara taşıtlarına benzer yol haklarına sahiptir ve ayrıca trafik sinyallerine, işaretlere ve yol hakkı kurallarına uymalıdır. Trafik kurallarına uymak aynı zamanda trafikteki saygınlığın önemli bir unsurudur.

Yayalara Öncelik Verin: Yaya bölgelerinde yavaşlayın ve yayalara öncelik verin; kaldırımdan ilerlemek istiyorsanız bisikletinizden inerek bisikleti elinizde iterek ilerleyin. Yayaların ve dolayısıyla engellilerin hakları medeni toplumlarda ilk sırada gelmektedir. Yaya paylaşımlı bisiklet yollarında yayalara saygılı olun. Bisiklet kültürünün karşılıklı saygı ve hoşgörü ile gelişeceğine inanın.

3) GÜVENLİ SÜRÜŞ İÇİN İPUÇLARI
Bisiklete binmeden önce:
• Fiziksel durumunuza en uygun bisikleti seçin.
• Yola çıkmadan önce bisikletin durumunu kontrol edin ve kask takın.
• Taşınan eşyalar hafif ve küçük olmalı. Sepet veya taşıyıcıya yerleştirilmeli ve bisikletinize sıkıca bağlanmalı.
• Gündüzleri parlak veya açık renkli giysiler, gece veya zayıf görüş koşullarında reflektör şeritli giysiler kullanın.
• Yeni başlayan bir kullanıcıysanız tecrübeli olana kadar sürüş rotanızı mevcut bisiklet parkurlarıyla planlayın.

Bisiklet sürerken:
• Trafik lambalarına, trafik işaretlerine ve yol işaretlerine uyun.
• Karanlıkta sürerken veya görüşün zayıf olduğu zamanlarda, bisiklet önündeki beyaz ışığı ve arkasındaki kırmızı ışığı açın.
• Sollama dışında tek sıra halinde ilerleyin. Yolun sağ tarafından sürün ve kaldırıma çok yaklaşmayın. Kaldırıma çok yakın olduğunuz sürüşlerde kaldırıma yakın pedalınızı yukarıda tutun.
• Park halindeki araçların yanlarından geçerken arada mesafe bırakın. Özellikle yeni durmuş araçların yanından geçerken kapı açılmasına karşı dikkatli olun. Böyle durumlarda ziliniz ile araçtakileri uyarın ve mesafeli şekilde yandaki aracı geçin.
• Bisiklet yolunun olduğu yerlerde kanunen bisiklet yolunu kullanmak zorunludur. Aksi davranış cezai müeyyide ile karşılaşmanıza sebep olabilir.
• Güvenli hızda sürün. (Yerleşim yeri içi: 30 km/s)
• Yaya geçitlerinde karşıdan karşıya geçerken bisikletten inin ve bisiklet elinizde yaya olarak geçin. Yaya olarak uzaktan hızla gelmekte olan bir aracın hızını öngörebilir ve geçiş kararınızı doğru şekilde verebilirsiniz. Benzeri durumda bisiklet ile yaya geçidinden geçiş esnasında kalkış sırasındaki bir aksaklık, yavaşlık, tökezleme vb durumlar telafisi mümkün olmayan durumlara sebep olabilir.
• Önünüzdeki bisikletlerden güvenli bir mesafede sürün ve kazaları önlemek için ani frenleme ihtimalini akıldan çıkarmayın. Bisikletlerin fren lambaları olmadığı için bu takip esnasında oluşabilecek kazalar ancak mesafe ile önlenebilir.
• Ellerinizi her zaman gidonun üzerinde ve ayaklarınızı pedallarda tutun.
• Diğer yol kullanıcılarının sinyallerine, yol üzerindeki engellere ve park etmiş araçların yanından geçerken kapılarının açılabileceğinin farkında olun.
• Eğer bisikletle römork çekiyor veya çocuk koltuğunda çocuk taşıyorsanız normal sürüşünüzden çok daha dikkatli olun. Yokuş aşağı çok kolay hızlanabilir ve durmakta zorlanabilirsiniz. Bu nedenle yokuş aşağı hızınızı kontrol altında tutun. Manevralarınızı normalden daha yavaş hızlarda ve gidon hareketi ile yapın.

Frenleme:
• Normal şartlar altında, arka freni ön frenden önce uygulayın.
• Kademeli yavaşlamak için arka freni kullanın.
• Daha sert ve etkili fren yapmak için ön ve arka freni aynı anda kullanın.
• Ön tekerlek düz pozisyonda iken frenleme yapmaya özen gösterin. Dönüş esnasında ön tekerler dönük durumda iken yapılan ani ön frenlemeler genelde düşme ile sonuçlanır.
• Islak zeminde veya yağmurlu havalarda frenleme ve manevra konusunda daha dikkatli olmalısınız.
• Yağmurlu havalarda daha az manevralı, defansif sürüş tarzını benimsemeli ve frenleme yaparken “limon sıkar gibi” diye tabir edilebilecek bir şekilde fren kollarını sıkmalısınız.

Bisiklet park yeri:
• Araçların park edilmesine ilişkin kuralları ve önerilerin genelini bisikletlere de uygulayın.
• Kentsel alanlarda, bisikletinizi yalnızca bisikletler için belirlenmiş bir park yerine park edin.
• Bisikletinizi çalınmasını önlemek için kilitleyin.
• Bisikletinizi sadece tekerinden kilitlemeyin. Bisikletinizi kadrosunu içine alacak şekilde kilitleyin. Mümkünse U kilit kullanın.
• Çalıştığınız kurumlardan ve yerel yönetimlerden güvenli bisiklet park alanları talep edin.
• Sosyal aktivitelerinizde (kafede oturmak, restoranda yemek yemek vb.) bisikletinizi görebileceğiniz bir alanda tutun.
• “Bisiklet Dostu İşletme” mantığının işletme sahiplerinde yerleşmesi için gittiğiniz mekanlardan bisikletinizi güvenle bırakabilecek yer talep edebilirsiniz. Böylelikle işletmeler bisiklet ile gelen müşterilerinin de ihtiyaçlarını gözetmek durumunda olur.
Bisiklet, aşağıdaki şartlar altında kısa bir süre için kaldırıma, yürüyüş yoluna bırakılabilir:
• Yayalara engel olmamak;
• Herhangi bir tehlikeye neden olmaması (örneğin, yayaları yola basmaya zorlamak);
• Diğer yol kullanıcılarının görüş hattını olumsuz yönde etkilememesi.

Bisiklet sürerken yapılmaması gerekenler:
• Yolcu taşımayın. Görüşünüzü engelleyebilecek veya dengenizi bozabilecek herhangi bir mal veya hayvan taşımayın.
• Sürücü arkasında ayrı oturma yeri olan bisikletlerde bir kişiden fazlasını taşımayın.
• “Otoyol” ya da “Tünel Alanı” içinde sürmeyin.
• Sürüş esnasında diğer araçlara tutunmayın veya hiçbir nesneyi sürüklemeyin.
• Yolun bir kısmı bisikletler için ayrıldıysa, yolun diğer bölümlerinde bisiklet sürmeyin.
• Sürüş sırasında cep telefonunuzu ve müzik dinlemek için kulaklığınızı kullanmayın.
• Karayolları Trafik Kanunu’na göre yaya yolu (yaya kaldırımı), karayolunun, taşıt yolu kenarı ile gerçek veya tüzel kişilere ait mülkler arasında kalan ve yalnız yayaların kullanımına ayrılmış olan kısmıdır. Yaya yolunda bisiklet sürmeyin.
• Tek yönlü bir caddenin ters yönünde veya iki yönlü yolun sol tarafında sürmeyin.
• On bir yaşın altındaki bir çocuğa bir yetişkin eşlik etmediği sürece yolda çocuğun tek başına bisiklet sürmesine izin verilmez.
Yola çıkmadan önce yolculuğunuzu planlayın
• Uzun bir yolculuk planlıyorsanız, bisiklet sürmeye yeni başlıyorsanız veya gideceğiniz yere ulaşmadan önce yorulma ihtimalinize karşın, mola verilecek yerleri planlayın.
Hareketleri tahmin edin
• Önünüzde yolculuk yapan araçların hızlı bir şekilde durması gerekebilir. Araçla aranızda yeterince mesafe bırakmanız gerekir, böylece aniden yavaşlarsa veya durursa güvenle durabilir veya geçebilirsiniz.
• Hızınızı izleyin ve frenlerinizi etkin bir şekilde kullanın.
• Önünüzde takip etmek durumda kaldığınız otomobilin her zaman sağ veya sol tekerleğinin izini takip edin. Otomobiller çukur vb. engelleri ortalarlar. Eğer bir otomobili tam merkezinden takip ederseniz çukur, kasis vb. engellerle aniden karşılaşabilirsiniz.

Farkında olun ve bekleyin
• Etrafınızda neler olup bittiğinin her zaman farkında olun. Buna, yolun karşısından gelen araçlar, ara yollardan ve ana yoldan çıkmak için bekleyen araçlar, ayrıca park halindeki arabalardan kaçınmak için şeridinize çıkan araçlar da dâhildir.
• Yol şartlarını sürekli gözlemleyin. Çukurlu veya bozuk satıha girdiğinizde hızınızı düşürüp, ani manevra yapmaktan sakının. Yol üzerinde mazgal gibi engellere dikkat edin, eğer arkanızda başka bir bisikletli geliyorsa ona engeli işaret edebilirsiniz.
Tramvay hatları ve hemzemin geçitleri güvenle geçin
• Tramvay yollarını geçmeniz gerekiyorsa, lastiklerinizin boşluğa girmesini ve sıkışmasını önlemek için mümkün olduğu kadar yavaş ve 90 derecelik bir açıya yaklaşın.

isbike bisiklet kiraBakın, işaret verin ve yeniden bakın
• Sürücülerin ve diğer bisikletlilerin nereye gittiğinizi bilmelerini sağlamak için el sinyallerini kullanın. Bakın ve göz teması kurun. Sürücülerin duracağını hiçbir zaman varsaymayın.
• Şerit değiştirmek durumunda kaldığınızda arkanıza bakarak arkanızdan araç gelip gelmediğini kontrol edin. Böylece arkanızı kontrol etmiş olursunuz ve diğer yol kullanıcıları da el işaretiniz ve boyun hareketinizle sizin şerit değiştireceğinizi anlamış olurlar.
• Uyanık olun, yolunuzdaki engellere dikkat edin.
• Bisikletinizi trafik akışında/yönünde sürün.
• Diğer araç sürücüleri gibi davranın. Trafikte zikzak çizmeyin. Sürüşünüz tahmin edilebildiği sürece güvende kalırsınız. Çevrenizdeki trafiğin her zaman farkında olun.
• Bisikletinizin düz bir çizgide durmasını sağlayın, böylece arabalar size vuracaklarından endişe etmeden geçebilirler. Dönerken veya dururken el işaretlerinizi kullanın, böylece yoldaki diğer kişiler bir sonraki hareketiniz hakkında fikir sahibi olurlar. Tahmin edilebilir bir bisikletçi olun.
• Dikkatiniz dağılmasın.
• Vücudunuza ihtiyaç dahilinde su ve besin takviyesi yapın.
• Tüm Trafik Kanunlarına, tabela ve ışıklara uyun.
• Bisikletinizin düzenli bakımlarını yapın.
• Giderek daha fazla insan bisiklete biniyor, bu da bisiklet güvenliğinin her zamankinden daha önemli olduğu anlamına geliyor. Yolun kurallarını bilmek, ayrıca güvenlik için en iyi uygulamaları ve bisikletli olarak sorumluluklarınız ve haklarınız güvende kalmanıza ve kaza ve yaralanma riskini azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Kör noktada kalmayın!
• Tır kamyon gibi uzun ve yüksek araçlarının kör noktalarında kalmamaya dikkat edin. Geri manevra yapan araçların arkasında bulunmamaya çalışın.
Diğer bisikletlilere kibar olun
• Başka bir bisikletliyi geçmek üzereyseniz, “soldayım!” diye seslendiğinizden emin olun. Böylece orada olduğunuz anlaşılır.
Kask önemli bir korunma ekipmanıdır
• Bisiklet sürerken kask takmak ciddi kafa travması riskini de azaltır. Yapılan bir çalışmada kask takmanın ciddi kafa travması riskini yüzde 70, ölümcül kafa travması riskini yüzde 65 azalttığı bildirilmiştir.
Bisiklet tamir ekipmanları
• Bisiklet sürerken lastik patlaması, fren – vites vb. mekanik aksamlarda meydana gelebilecek problemleri çözebilmek adına yanınızda pompa, yama, lastik levyesi, anahtar takımı vb. tamir ekipmanlarını bulundurabilirsiniz.

Bisiklet aksesuarı
Bisiklet kullanıcılarının hobileri ya da ihtiyaçlarına göre tercih ettiği aksesuarlar sürüş güvenliğini aksatmayacak şekilde tercih edilmelidir. Öncelikli olarak bisikletin diğer araç sürücüleri tarafından fark edilmesine katkı sağlayacak aksesuarlar tercih edin. Hobi amaçlı aksesuar tercihinde bisiklete uygun olup olmadığına, sürüş esnasında konforunuzu etkileyip etkilemediğine dikkat edin. Özellikle fren sistemlerine engel olabilecek, bisiklet jantını ve zinciri etkileyebilecek aksesuarları kullanmayın.

2786278

4) BİSİKLET VE …
• BİSİKLET ve ÇOCUK
Çocuklar bisiklete sanıldığından çok daha erken yaşta başlayabilir. 2-6 yaş arası için tasarlanan “Denge Bisikleti” çocukların bisiklete ilk adımını attığı bisikletlerdir. Pedalları olmayan ve çocuğun tamamen bisiklet üstünde dengesini sağlama amaçlı olan bu bisikletler ülkemizde henüz yeni yeni yaygınlaşmaya başlamıştır. Denge bisikletinde çocuk yürür gibi ayaklarından güç alarak ilerler ve zamanla iki teker üstünde dengede durmayı kendiliğinden öğrenir. Çocuğunuzun bisikletli yaşam tarzına erken yaşlarda adım atmasını istiyorsanız denge bisikletlerini tercih edebilirsiniz.

• BİSİKLET ve AİLE
Bisiklet kullanan anne ve babaların uzun mesafelere veya turlara çocukları ile birlikte gidebilmesi için daima çocuğun da bisiklet kullanması gerekli değildir. Ayrıca siz bisiklet kullanırken çocuğunuzu yanınızda taşımak isteyebilirsiniz. Bu noktada bisiklet ile çocuk taşıma seçeneklerine göz atabilirsiniz. Yaş ve kilo aralığına göre bisikletinizin arka bagajına takabileceğiniz bisiklet çocuk taşıma koltukları mevcuttur. Emniyet kemeri ve ayak sabitleme kayışlarına sahip bu koltuklar ile çocuklarınızı bisiklet arkasında güvenle taşıyabilirsiniz. Ayrıca yine bisikletin arkasına bağlayabileceğiniz bisiklet römorkları da mevcuttur. Römorkların avantajı koltuğa göre çocuğu hava şartlarından daha iyi koruyabiliyor olmasıdır. Ancak koltuğa oranla tecrübeli bir bisiklet kullanıcısı gerektirir. Römorkun evde saklanması ve fazlaca yer kaplaması gibi dezavantajları da vardır. Bisiklet ile çocuk taşıma tercihinizi mevsime ve barındırma koşullarınıza göre tercih edebilirsiniz.

•BİSİKLET ve SAĞLIK
Bugün yaygın şekilde karşılaştığımız birçok hastalığın sebebi hareketsiz yaşam tarzıdır. Hareketsiz yaşam tarzına bağlı olarak oluşan kilo, vücuttaki birçok rahatsızlığın ana kaynağı olarak gösterilmektedir. Sadece yetişkinler değil çocuklarımız da bu tehlike ile karşı karşıyadır. Türkiye’de son dönemde yapılan araştırmalar ilköğretim çağındaki çocuklarımızın %30’unun obez, %30’unun da fazla kilolu olduğunu gösteriyor. Bu çocuklarımız geleceğin diyabet ve kalp hastası adaylarıdır. Obezite ile mücadele edebilmenin de tek yolu egzersiz yapmaktan geçiyor. Bisiklet size bu anlamda yardımcı olabilen hem çevre dostu ulaşım aracı hem de bir spor aletidir. Bisiklete hayatınızda yer açtığınızda, vücudunuzun sağlık için ihtiyacı olan hareketli yaşama adım atmış olursunuz. Her yaş döneminde, her şartta kullanabileceğiniz bir araç olan bisiklet, size kendinizi zinde ve enerjik hissettirecektir. Kan basıncınızın düzenlenmesine, hormonlarınızın dengelenmesine ve stres ile mücadele edebilmenize yardımcı olacaktır.

• BİSİKLET ve ÇEVRE
Yapılan araştırmalara göre bir otomobilin bir dakika içinde havaya saldığı CO (karbonmonoksit) miktarı bir paket sigaradaki CO miktarı ile eşit. Yani yürüyebileceğiniz, toplu taşıma ile gidebileceğiniz veya bisiklet ile ulaşabileceğiniz yerler için otomobilinizin her kontağını çevirdiğinizde bu derecede çevreye kirlilik bırakmış olursunuz. Bu kirliliği sadece siz değil çocuklarınız da soluyor ve bu onların gelecekte yaşayacağı dünya için de bir tehdit. Her bisiklete binişinizde dünyaya katkı yaptığınızı unutmayın. Bisiklet, enerjisini sizden alan, o enerjiyi alırken size de sağlık sunan, aynı zamanda sizi hareket ettiren, bir yerden bir yere taşıyan, dünyanın tek temiz ulaşım aracıdır.

• BİSİKLET ve ULAŞIM
Bisikletin sportif ve eğlence amaçlarının önünde temel özelliği bir ulaşım aracı olmasıdır. Uygar ülkelerde ulaşım türlerinden birisi hatta öncelikli ulaşım aracı olarak değerlendirilir, teşvik edilir ve yaygınlaşması için altyapı yatırımları yapılır. Ülkemizde de “Karayolları Trafik Kanunu’nda kanunen “motorsuz araç” olarak nitelendirilmekte ve ayrıca bir bisiklet yolu olmayan cadde ve bulvarlarda sağ şeridi kullanma hakkına sahip olduğu kanun maddesi ile belirtilmektedir. Bisikleti tek başına veya diğer ulaşım türleri (metro, banliyö treni, vapur, otobüs) ile birlikte kullanabilirsiniz. Gideceğiniz rotaya göre bisikleti diğer toplu ulaşım araçları ile entegre ederek zaman kazanabilirsiniz. Ulaşımınızı bisiklet ile sağladığınız takdirde kişisel tasarruf, sağlık faydası ve çevre faydasını aynı anda elde etmiş olursunuz.

• BİSİKLET ve SOSYAL YAŞAM
Bisikletli yaşama adım attıktan sonra bisiklete binen daha çok kişi ile tanışma imkânınız doğacaktır. Birlikte rota planlama ve geziler yapmak için İstanbul’da yer alan bisiklet toplulukları sizin için uygun alternatif olabilir. Hemen hemen hepsi sosyal-medya üzerinden etkinlik duyurusu yapan bu topluluklar haftanın belirli günlerinde şehir içi veya hafta sonu şehir dışına da uzayabilecek turlar ve etkinlikler düzenlemektedir.

• BİSİKLETLİ TURİZM
Bisiklet şehir içinde kullanılabilecek alternatif ulaşım aracı olmasının yanında sizin için bir tatile gitme aracı da olabilir. Yeni yerler keşfetme, doğa ile baş başa anlar yaşamak istediğinizde otomobillerin girmekte zorlandığı yollara bisiklet ile çok rahat girebilirsiniz. İstanbul’daki bisiklet grupları ve toplulukları size bu tür kısa turlara çıkma konusunda yardımcı olacaktır. Belirli bir tecrübe sonrası kendi başınıza ya da arkadaşlarınızla birlikte İstanbul ve çevresini bisikletle keşfedebilirsiniz.

kaynak: ibb

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir