Honda 2050 yılına kadar çarpışma ölümlerini sıfıra indirmeye çalışıyor
Neden daha erken değil diye sorabiliriz ama ilk kez bu çarpışmalarla ilgili bir ilerleme kaydedildi diyebiliriz.
Honda Gold Wing’e radar uyumlu hız sabitleyicinin geleceğini bir süredir bekliyorduk. Haziran 2022’de Alman patent ofisi tarafından yayınlanan patent başvuruları, sistemin nasıl çalışması gerektiği konusunda biraz daha fikir veriyor. Görünüşe göre Honda, iki tekerlekli araçlarına bir sürü, sürücüye yardımcı özellik getirmek istiyor – ve muhtemelen sadece Goldwing’e değil.
Açık olmak gerekirse, bu başvurulardaki patent çizimleri, örnek araç olarak bir Goldwing kullanmaktadır. Bununla birlikte, her uygulamada daha aşağılarda yer alan dil, örnek araçlarının arkasında kontrol ünitesini (ve birazdan ele alacağımız sistemin diğer ayrılmaz parçalarını) gizlemek için geniş bir kaportaya sahip olmasına rağmen, aynı zamanda scooterlar, elektrikli motosikletler veya diğer iki tekerlekli araçlar için kullanılır.
Uygulamaların belirttiği gibi, Honda’nın gelişmiş sürücü destek sistemi (ARAS), bir dizi yardımcı işlevi gerçekleştirmek için bir dizi teknolojiyi (mevcut motosiklet sensörleri, kamera, radar ve LIDAR) birleştirir. Tabii ki, çok konuşulan radar uyarlamalı hız sabitleyici var. Ayrıca, birçok radar uyarlamalı hız sabitleyici uygulamasıyla el ele gitme eğiliminde olan kör nokta algılama da vardır.
Şimdi, açıkçası, Honda’nın kendi kendini dengeleyen motosikletleriyle açıkça yaptığı araştırmalardan herhangi birinin bu patentlerde kendine yer bulup bulmadığını merak etmekten kendimizi alamıyoruz . Asla emin olamayabiliriz, ancak Honda’nın kendi kendini dengeleyen teknolojisinin net ilerlemesi kesinlikle bu teoriye ağırlık veriyor.
Ancak bu yapbozun sadece bir parçası. Honda ayrıca, genel ARAS dizisinin parçaları olarak bir çarpışma azaltma fren sistemi, üç aşamalı bir şeritten ayrılma uyarısı ve bir kör nokta bilgi sisteminden bahsediyor. Burada önerilen şeritten ayrılma uyarısı, mesajı sürücüye iletmek için dikkatlice kalibre edilmiş titreşimleri (tekerleklerden veya motordan gelenler gibi hissetmeyen) kullanır. Kör nokta bilgi sistemi, sürücüyü olası tehlikelere karşı uyarmak için dikiz aynalarındaki bayrakları kullanırdı – bu, son zamanlarda motosikletlerde daha yaygın hale gelen bir şey.
Bu, kuşkusuz, 2021’in sonlarında şirketin cesurca duyurduğu gibi, Honda’nın 2050 yılına kadar çarpışma ölümlerini sıfıra indirmeye yönelik şirket çapındaki planının bir parçası. Honda’nın Sensing 360 ve Safe and Sound teknolojileriyle birlikte bunlar sadece birkaçı. Honda’nın teknoloji ile insan hatası eğilimini azaltmaya çalıştığı yollar. Çalışacak mı? Bu noktada kesinlikle bir şey söyleyemeyiz, ancak önce piyasaya çıkması ve tüm birinci nesil teknolojilerdeki kaçınılmaz sapmaların giderilmesi gerektiğini söyleyebiliriz.