Hız Göstergesi Asla Gerçek Hızı Göstemiyor
Motosikletinizi kullanırken, aracımızın yaptığı hızı göstergeden takip ediyoruz. Kamera koyarak video çekip youtube veya sosyal medyada paylaşan arkadaşlarımızda var. Bu sayede aracımızın kaç kilometre hızla gittiğini takip edip, gerekirse hızımızı düşürüyor veya arttırıyoruz. Fakat sadece motosikletlerin değil tüm araçların ibrede gösterdiği hızın, aslında gerçek hız olmadığını biliyor muydunuz?
Hız Göstergesi Asla Gerçek Hızı Göstemiyor
Evet, motosikletlerin göstergesindeki ibre, aracı gerçek hızından daha hızlı gösteriyor. Yani örneğin aracın ibresi 100 km/s hız gösterdiğinde, aslında gerçekte 94-95 km/s hızla yol alıyorsunuz. Esasen birçok navigasyon kullanıcısı da bunun farkında. Zaten bu konuda bir çok arkadaş paylaşım yaparak kanıtlamıştı. Fakat birçok kişi neden böyle bir durum oluştuğuna anlam veremiyor.
Motosiklet Şirketleri ve Diğer Otomotiv şirketleri bu uygulamayı iki sebepten ötürü yapıyor:
1- Avrupa Komisyonu kararına uyuyorlar
Avrupa Komisyonu kararında, hiçbir aracın hız göstergesi, gerçek hızdan düşük olamıyor. Yani bir motosiklet, otomobil, otobüs veya kamyon gerçekte 70 km/s ile giderken, ibrenin 70’in altında göstermesi yasaklanmış durumdadır. O yüzden hız göstergeleri fabrika çıkışı olarak bu duruma göre kalibre ediliyor ve araçlarda bir kurtarma payı bırakılıyor. Yani kadranın gerçek hızdan düşük gösterme riskine karşın bu önlem alınıyor, uygulanıyor.
Söz konusu karar 75/443/EEC komisyon direktifi ve bu direktifin değişikliğe uğrayan 97/39/EC maddelerince alınmış. Bu direktife göre şu denklem oluşuyor:
- 0 v1 – v2 V2/10 + 4km/h
Bu formüle göre, aracının hız göstergesinde 180 km/h gören bir kişinin gerçek hızı aslında 160 km/h olabiliyor.
2- Üreticilerinin kontrolü
Bu maddede 1. madde ile benzerlik gösteriyor. Yani Avrupa Komisyonu kararına göre aracın hız göstergesi, gerçek hızdan düşük gösteremiyor. Böyle bir durum olursa ve olası bir kaza durumunda sürücü bunu kanıtlayabilirse, her türlü (kaza, trafik cezası vs.) gibi durumlarda üretici firmayı dava edebiliyor.
Örneğin hız sınırının 110 km/h olduğu bir yolda, 105 km/h hızla gitmenize rağmen, hız ihlalinden ötürü trafik cezası geldiğini düşünün. İşte bu durumda kurallara uygun gittiğinizi, aracın göstergesinin hatalı olduğunu kanıtlayarak üreticiyi dava edebilirsiniz. O yüzden olduğu sürat sadece göstermelik.
İşte bu ve bunun gibi sebeplerden ötürü motosiklet üreticileri veya otomotiv üreticileri kurtarma payı bırakıyor ve aracın gösterge hızı, gerçek hızınızdan daha yüksek görünüyor. GPS ve navigasyon cihazları, aracınızın hızına dair daha gerçek ve doğru bilgiyi size veriyor.