1. Anasayfa
  2. Köşe yazıları

Her Motosiklet Kullanıcısının Bilmesi Gereken 11 Bilgi

Her Motosiklet Kullanıcısının Bilmesi Gereken 11 Bilgi
0

Kolaylıkla çözümünü bulabileceğimiz aküsünden, zincirine, yağından, motosiklet lastik kontrolüne bilmemiz gereken bilgileri aşağıda kısa kısa yazdık.

 

1. AKÜ BAKIMI

Yazın uzun süre çalıştırmamazlık etmeyin, aynı kış gibi düşünün akü bağlı ise bir süre sonra kendini tüketecektir. Elektrolit petekleri sertleşir ve ömrü biter. Su ilavesi saf su ile yapılır. Jel akülerden kullanmak daha akıllıcadır. Jel akülerle 2 yıl sorunsuz şekilde kullanırsınız.

Yuasa YTX12 BS

2. ZİNCİR BAKIMI VE AYARLANMASI
Zincir boşluğunu ayarını iyi yapın, 2,5 – 3 cm pay bırakın. Yani biraz esnek olsun. Fazla ses yapıyorsa yanlış birşey var demektir, çok gergin ve çok esnek zincir kendini tüketir yolda bırakır. 500 km’de bir yağlamayı unutmayın.
zincir yağlama
zincir yağlama
3. FREN BAKIMI
Fren balatası aşınırsa fren hidroliği azalma yapar. Fren pedalı yumuşamışsa hidrolik içinde su var demektir. Uygun hidrolikle tekrar doldurulmalı ve işlem sırasında frene basılmamalıdır. Yani usta yapsa daha iyi olur.

 motorcycle-suspension

 

4. AMORTİSÖR
Çamur, yağış, toz birikintisi amortisör keçesini aşındırır. Temizliğine önem verirseniz sorun çıkarmayacaktır. Ayarlar çoğunlukla üstünde olur. Stabilizede soft (S) asfaltta ise hard (H) ayarına getirilir. Bu yapılmazsa yüksek süratte sallama yapar stabilizede ise amortisör görevini yapamaz.

rolanti motosiklet

 

5. ROLANTİ AYARI
Tek silindirli motosikletlerde, dakikada 800-1100 devir, 4 silindirli motorlarda ise 1000-1200 devir/dakika arası olmalıdır. Rolanti ayarı karbüratörün gaz telleri kolları arasındadır. Saat yönüne çevrildiği zaman yükselir. Bunun tam tersi yapılırsa düşer. Devir düşük olursa motor trafikte stop eder ve geç çalışır. Yüksek olursa kompresyon yapamaz fazla benzin yakar.

tel jant

 

6. TEL JANTLAR
ilk 1000 km de ve her 5000 km’de jant tellerinin sıkılması ya da kontrol yapılması gerekir. Teller koptuğu zaman lastik yalpa yapar, dengeyi bozar, virajlarda kayar.

motosiklet filtresi

 

7. HAVA FİLTRESİ
Kullanılan yolun toz durumuna göre 500-1000 normal koşullarda ise 5000 km de bir temizlenmelidir. Filtre temizlenirken sünger filtreyse sıvı deterjanla temizlenir kuruduktan sonra 10 numara makine yağıyla yağlanır. Daha sonra Yağı sıkılıp yuvasına oturtulur. Hava filtresi temizlenmediği zaman motosiklet fazla benzin yakar ve yüksek devirlerde kesiklik yapar.

 Motosiklet radyatör

 

8. RADYATÖR BAKIMI
Yedek su deposundan su seviyesi kontrolü yapılır. Eksik olduğu kadar saf su veya antifiriz eklenir. Radyatör suyu her 1000 km de kontrol edilir. Radyatör peteklerinde çamur varsa fırçayla temizlenir. Aksi taktirde motor hararet yapar.

motosiklet egzoz

 

9. EGZOZ
Egsoz çürümelerine hatalı kullanım nedendir. Motorunuzu çalıştırdıktan sonra tam ısınmadan stop etmeniz, egzoz içerisindeki buharın suya dönüşmesine ve çürümeye yol açar. Bunu engellemek için motorunuz ısınmadan stop etmeyin.

motosiklet elektrik

10. ELEKTRİK AKSAMLARI

Elektrik aksamlarını mümkün olduğu kadar tozdan korumakta yarar vardır. Soketleri ise anti-korozyon spreyleriyle koruma altına almak korozyonu ve temassızlığı engeller.
serviste motosiklet
11. LASTİKLER

Lastik dişlerinin derinliği yol tutuş için önemlidir. Azalması yolda tutunmayı azaltır. Sonuçta şehiriçi yollar yarış pisti değildir. 13.000 km bir lastiğin dayanabileceği maksimum süredir. Bu süre aşıldığında riskiniz yüksek demektir. Bir anda sizi yolda bırakabilir.

motosiklet-lastik
motosiklet-lastik

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir