Yetişkinlerde Heimlich Manevrası Nasıl yapılır?
Yetişkinlerde soluk borusu tıkanmaları genelde öksürerek açılacak boyutlarda olur. Bu tür durumlarda kişinin yüzü kırmızı-mor renk almaya başlar ve çoğunlukla elleriyle boğazını tutarak boğulma işareti yapar. Böyle bir olay sırasında öncelikle kişiyi öksürmeye teşvik etmek gereklidir. Boğulan kişi toplum içinde öksürmeye çekinebilir. Bu nedenle onu cesaretlendirmek ve sakinleştirmek ilk yapılacak işlem olmalıdır.
Soluk borusu tıkanan kişinin sırtına vurmayın!
Öksürerek tıkanan cisim çıkmıyorsa heimlich manevrası uygulanmalıdır. Bebeklerde bu manevra sırta vurularak yapılır ancak yetişkinlerde vücudu baş aşağı çevirip vuramayacağımız için soluk borusunu tıkayan cisim vurma etkisiyle daha da aşağı inebilir veya yerini sağlamlaştırabilir. Benzer şekilde toplumumuzda tıkanan kişinin sırtına vurmak da hiç bir fayda sağlamayacağı gibi durumu da kötüleştirmektedir.
Heimlich manevrası uygulamak için hastaya ayakta veya oturur pozisyonda arkadan sarılmak gereklidir. Bir elin başparmağı midenin üstüne gelecek şekilde yumruk yapılır ve diğer el ile kavranır. Yumruk yaptığımız eli, içe ve yukarı olacak şekilde 5-6 kez kuvvetli şekilde kendimize doğru çekerek tıkayan cisim çıkartılmaya çalışılır.
Kendi kendimize Heimlich Manevrası Nasıl uygulanır ?
Tek başımıza olduğumuz veya bize yardım edecek birinin olmadığı anlarda da soluk borumuz tıkanabilir. Bu gibi bir durumda kendi kendimize heimlich manevrası uygulayarak soluk borumuzu tıkayan cismi çıkarabiliriz.
Bunun için öncelikle soğuk kanlı olmalı ve kuvvetlice öksürmeliyiz. Öksürmek işe yaramıyorsa bir elimizi yumruk yaparak karnımız ve göğüs kafesinin hemen arasına koyup diğer elimizle de kendimize doğru kuvvetlice çekmeliyiz.
Bu yöntem de işe yaramıyorsa kendimize baskı yapacağımız sağlam bir zemin bulmalıyız. Sandalye, masa veya tezgah gibi eşyalar bu işe yarayacaktır. Yumruğumuzu diyaframımız ve sert cisim arasına yerleştirip kendimizi hızlıca itmeliyiz. Bu sayede diyaframa çok büyük bir baskı yaparak sert cismi çıkarmaya çalışacağız.
Öksürme, yumruğumuzu kendimize çekme ve sert cisimle baskı yapma yöntemlerini cisim çıkana kadar tekrarlamalıyız.
Kendi kendimize heimlich manevrası yapmak son derece zor ve korkutucudur ancak bu anda sakin olarak soluk borumuzu daha kolay açabiliriz.
Cisim tamamen çıktıktan veya yerinden oynadıktan sonra oturup nefes alış ritmimizi tutturmamız ve bir doktora görünmemiz gereklidir.
Kısaca: Panik yapma.. Sehpa olur, su şişesi olur. Ucu bir iki parmak kadar olan eşyalardan birini Sternum(imam tahtası) kemiğinin hemen alt tarafına yerleştir ve üzerine yüklen. Amaç yemek borusundan bir hava basıncını yukarı yönlendirerek tıkanmaya sebep olan cismin boğazdan yukarıya çıkmasını sağlamak.
kaynak: isgnedir