Gürcistan’dan araç satın almak konusu hala konuşuluyor

Bir çok kez konuşuldu ve her türlü girişin yasak olduğu belirtildi. Bununla alkalı facebook sayfaları var ve adamların hepsi dolandırıcı olduğu ispatlandı fakat bu konu hala gündem de, hala kanarak para yatıranlar olduğu görülüyor.

O yüzden tekrar açıklayalım istedik.

Baştan uyarmakta fayda var, “bir şekilde” bu işi yaptığını iddia eden kişiler yasal olarak bu işi yapmıyorlar ve bu işe siz de ortak olduğunuz için resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, vergi kaçırmak suçlarından dava edilmeniz ve ceza almanız işten bile değil.
Aracın ruhsatını Gürcistan’da orada oturma ve çalışma izniniz olmadan yaptırmanın yolu olarak yazımızda “bir şekilde” ifadesini kullandık. Şimdi de bu konuyu açalım ve bunun için iki farklı yöntem kullanılıyor.

Birincisi; Gürcistan ile ülkemiz arasındaki anlaşmadan dolayı nüfus cüzdanınızla giriş çıkış yapabilmektesiniz. Aracı satın alacağınız yer bunu bildiği için size pasaportunuzu kendilerine vermenizi ve 185 gün içinde geri dönüp oturma ve çalışma iznine başvurmanızı isteyebilirler. Tabi bu durumda da “Adalet Evi”ne iş sözleşmeniz gibi oturduğunuzu ve çalışacağınızı kanıtlar nitelikte belgeler sunmanız gerekmekte.

İkincisi; Gürcistan’da 35.000 Dolar üzeri gayrimenkul satın alınması durumunda geçici oturma iznine sahip olabiliyorsunuz. Ancak 35.000 Doları kel alaka bir ülkeye bağlayıp, satın alınacak araçta 30.000-40.000TL avantaj sağlamaya çalışmak da bize pek mantıklı gelmiyor.

Bu Romanya vatandaşlığı olan arkadaşın video’sunu seyredin

Otomobili Türkiye’ye Getirme
Araştırmalarımız sonucunda Türkiye’ye Gürcistan üzerinden yasa dışı bir şekilde vergisiz araç sokmanın bu kişiler tarafından kullanılagelen iki farklı yöntemi olduğunu öğrendik.

1. Vekalet Yöntemi
Oturma ve çalışma izniniz olmadan, Gürcistan’da bir aracı beğendiniz ve almaya karar verdiniz. Galeri size bu aracı direkt olarak satmayacaktır. Onun yerine galerinin önerdiği “güvenilir Gürcistan Vatandaşı’nın üzerine ruhsatı yapılacaktır. Gürcistan vatandaşı öncelikle bu iş için sizden kendi keyfine göre en az 1000 USD para isteyecektir. Parayı vermeniz durumunda notere gidilip gerekli devir işlemleri yapılacak ve adınıza bir vekalet kağıdı çıkartılacaktır. Tabi bu işlemler yapılırken bütün belgeler Gürcüce olacak ve 150-200 USD masraf çıkartacaktır ve bu esnada tüm yol, yemek gibi masrafları da sizin karşılamanız beklenecektir.

İşlemlerin sonunda elinizde parasını sizin verdiğiniz hiç tanımadığınız bir insanın sahibi olduğu bir otomobil ve elinizde Gürcüce bir vekalet belgesi olacaktır. Bu vekalet belgesinin Gürcistan dışında hiçbir geçerliliği olmadığını da belirtmek gerekir. Bundan sonraki iş ise Türkiye’ye araç ile giriş yapmaktır. Aracı Türkiye’ye sadece yasal sahibi yani ruhsat sahibi olan kişi sokabilmekte. Bu durumda aracı birlikte sınırdan geçirebilmeniz için anlaştığınız Gürcistan vatandaşı tarafından sizden para istenecektir. Bu paranın miktarı artık tamamıyla Gürcü araç sahibinin keyfine kalmıştır, çünkü başka birinin bu aracı sınırdan geçirmeye imkanı yoktur. 2.000 USD’de bu iş için verdiğinizi tahmin edip sınırda gümrüğe girdik diyelim.

Burada da;
harç, vergi gibi masraflar nedeniyle 1500 USD civarı bir harcamanız olacak. Tabi bu masraf araç yılı ve modeline göre değişkenlik gösterebilmekte. Bütün masrafları karşılayıp Türkiye’ye araç ile giriş yaptınız. Eğer aracın sahibi kişi aynı sınır kapısından araçsız olarak geri döner ise büyük cezalar ile karşılaşır. Bu yüzden o kişinin uçak ile geri dönmesi gerekir. Tabi bu noktada da uçak biletini sizin karşılamanız lazım. Uçak bileti sağlandıktan sonra ülkesine dönen vatandaş sınırda acil bir iş dolayısıyla geri döndüğünü ve arabasını Türkiye’de bırakması gerektiğini belirtecek. Bu durumda aracını ya gümrüğe bırakması ya da Türkiye’de olan 1. dereceden yakınına vekalet ile emanet etmesi gerekmekte. Ancak siz ne 1. dereceden yakınısınız ne de Türkiye’de geçerli bir vekaletname sahibisinizdir. Yani elinizde çalıntı bir araca eşdeğer bir aracınız var ve ilk çevirmede aracınız elinizden alınacak ve hakkınızda gerekli davalar açılacaktır. Aracı emniyet otoparkından çıkartmak için ise yasal sahibini Türkiye’ye getirtmeniz gerekecektir.

Ruhsat sahibine ulaşabilirseniz, tekrardan belirli bir meblağ karşılığı Türkiye’ye gelecek ve aracı otoparktan çıkartıp size geri verecektir. Tabi bu durumda araç sahibinin Türkiye’ye gelmek için isteyeceği paranın yanında Türkiye’ye gidiş geliş uçak bileti, otel masrafları ve günlük üzerinden hesaplanmış emniyet otoparkı ücretini sizin ödemeniz gerekmekte. Bir sonraki çevirmede de aynı olayları hatta daha ağırlarını da yaşayabilirsiniz.

2. Çift Ruhsat Yöntemi
Bu yöntemde ise Gürcistan’da araç satışı sırasında eski ruhsatın teslim edilme zorunluluğu olmamasından dolayı oluşan açık kullanılıyor. Tekrardan bir Gürcistan vatandaşına ihtiyacınız olacak ve bu kişi sizden bu iş için 1.000 USD civarında para isteyecek. Sonrasında araç size “bir şekilde” satılıyor ve ruhsatı üzerinize yapılıyor. Ardından galeri oturma izninizin olmaması dolayısıyla aracı size satamayacağını ve “güvenilir” Gürcistan vatandaşına satmak istediğini belirtecek. Satış işleminde ise eski ruhsatın “kaybolduğu” söylenecek. Böylelikle elinizde iptal damgası vurulmamış ve sizin adınıza olan bir ruhsat ve aracın bir Gürcü vatandaşa ait olduğunu gösteren daha güncel bir ruhsat bulunacak.
Aracı Türkiye’ye sokmak istiyorsunuz, ülkemizdeki yasalardan dolayı bunu yapamıyorsunuz ve aracı Türkiye’ye sadece ve sadece ruhsat sahibi sokabilir. Bu durumda ruhsat sahibi sizden tekrar para isteyebilir. Bu parayı vermeniz durumunda tıpkı bir önceki anlattığımız yöntemde olduğu gibi sınırdan birlikte geçecek, gerekli tüm gümrük vergilerini, harçlarını ödeyecek, aracı kişinizi en yakın hava limanından geri gönderecek ve tüm masraflarını karşılayacaksınız. Tabi bu yöntemde elinizde olmaması gereken bir ruhsat olduğu için o ruhsatı sınır kapısından “çaktırmadan” sokmanız gerekmekte. Tüm bunlardan sonra ilk çevirmede yakalanacak olan aracınızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Tabi eğer ruhsat sahibi aracının çalıntı olarak bildirir ve sizi de şüpheli olarak gösterirse, araç çalma, kaçakçılık, evrakta sahtecilik gibi birçok farklı konuda yargılanabilirsiniz.

Gürcistan’a geri götürüp satma
Peki iki sene sonunda izniniz bittiği zaman aracı geriye nasıl göndereceksiniz?

Bunun için de tekrardan aracı olarak kullandığınız Gürcistan vatandaşını çağırmanız gerekmekte. Tabi tekrardan istediği kadar meblağı ona vermeniz de cabası. Tüm bunlara eliniz mahkum ve dünya kadar uçak ve otel masrafı ile tekrar Türkiye’ye getirdiğiniz ruhsat sahibi ile gümrüğe gitmeniz gerekiyor. Gümrükte ruhsat sahibine aracın Türkiye içinde iken nerede olduğunu soracaklar. Eğer araç gümrükte kalsa idi, iki yıllık gümrük otopark ücreti ödenip kurtulmak mümkündü ancak aracı kullandığınız için ruhsat sahibinden istenecek olan ya 1. dereceden yakına vekaletname olacaktır ya da özel bir otoparkın iki yıllık fişi. Haliyle elinizde ikisi de olmadığı için sizden cezaları ile birlikte ceza keseceklerdir ve bu da iki yıl için hesaplanacaktır. Tabi bu masrafı ödeyecek kişi de doğal olarak sizsiniz.

Gürcistan’a geri geldiğinizde ise önünüzde üç farklı seçenek olacak.
Aracın plakasını değiştirip, devredip tekrardan aynı maceraları yaşamak

Aracı yok pahasına satmak

Aracı yok pahasına takaslayıp bir başka araç ile aynı maceraları yaşamak

Son olarak bazı önemli noktalara da değinmeden geçmeyelim,
Yurt dışından getirdiğiniz aracınızın sigortasını fahiş fiyatlara yaptırmanız gerekecek
Gürcistan’a geri götürdüğünüz zaman araç sizin üzerinize olmadığı için onların verdiği fiyatı kabul etmek durumda kalacaksınız ve aldığınız fiyatın 10’da 1’inden bile düşük olabilir.
Hak iddia edebileceğiniz hiçbir belge olmadığı için husumet olması durumunda sizi polise bile şikayet edebilirler.

Sonuç olarak yukarıda anlatıldığı gibi durumlardan dolayı Gürcistan’dan araç almak, sonra satmaya çalışmak ve bunu dolandırmadan yapmak kolay birşey değil. Bu sevdanızdan vazgeçmeniz dileğiyle.

Ayrıca şu ekteki videoyu paylaşıyorum.

iyi sürüşler

motosiklet

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir