Sigorta fiyatların hızla yükselmesi ayrıca araç sahiplerini kasko yaptırmaktan vazgeçip, zararları ceplerinden ödemeye yöneltti.
Türkiye’de son 5 yılda gerçekleşen yüksek enflasyon ve dolar kurundaki hızlı artış, sigorta sektörünü de yüksek zamlar yapmaya zorladı. Her sektördeki araç fiyatlarındaki yüksek artış, araç sahiplerini yüksek kasko fiyatı fiyatından kaçarak, oluşan zararları cepten ödemeye yöneltti.
Gelen Zamlar Sigortayı da Vurdu!
Her türde araç yedek parça fiyatlarının dövize endeksli olarak yükselmesi, işçi maliyetlerinin hızla artması da sigorta şirketlerinin trafik poliçesinden genelde 11 milyar lira zarar etmesine yol açmış durumda.
Durum böyle olunca da şirketler, trafik sigortası poliçesi kesmekten kaçınıyor. Durum çıkmaza girince de Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) sorunu çözmek için ‘Trafik Teklif Platformu’ uygulamasına yönlendirdi.
Kısa sürede kasko fiyatları yüzde 230 arttı
Hasar maliyetlerindeki artışlar nedeniyle kaskoda fiyatların yüzde 230 arttığı söylendi, “Bu artışın en önemli sebebi araç bedellerindeki artışın yüzde 110’ları bulmuş durumda olması gösteriliyor. Bu maliyeti karşılamak istemeyen sürücüler artık kaskosuz trafiğe çıkmaya başladı. Fakat araç bedelleri bu kadar yükselmişken, araçların artık bir yatırım aracı haline geldiğini düşünülüyor.
Asgari ücretteki artış da işçilik maliyetlerini artırdı.
Bundan dolayı da sigorta şirketlerinin hasar maliyetleri arttı. Araç sahiplerinin kasko poliçesini devam ettirmek için herkese genişletilmiş kasko, tam kasko gibi ürünler sunmak yerine; aracını az kullananlara ya da tek sürücü kullanımına göre veya da sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu tamirhanelerde onarım yapılması gibi daha dar kapsamlı ve fiyatı daha düşük ürünler sunulmaya başlandı.
Önümüzdeki dönemler için bir kısım sigorta şirketleri bazı branşlardan çekilebilir ya da bu branşlara yüksek prim ve muafiyetler getirebilir deniliyor.
1 Mayıs itibarıyla hayata geçti, trafik sigortasında basamak sistemi devreye giriyor. Kimisine yüzde 200 zam kimisine yüzde 50 indirim uygulanacak. Bu kapsamda çok kaza yapan sürücüler 17 bin TL, hiç kaza yapmayan 3 bin TL ödeyecek. Şirket aracı için ödenen trafik sigortası primi ise şahsi araca göre yüzde 2.5 ila yüzde 20 arasında daha fazla olacak.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) trafik sigorta primlerinde dinamik basamak yöntemine geçildiğini duyurmuştu. Yeni uygulamada 0 çok riskli sürücüler ve 8 çok iyi sürücüler basamağı getirildi.