Geleceğin Motosiklet Giyimi Grafen Maddesinden Yapılacağını Düşünüyoruz. Şimdilik elde etmesi ve işlemesi zor olmasına rağmen yakın bir gelecekte evinizde bile üretebileceğiniz bir maddeye dönüşecek ve dayanıklılık gerektiren tüm giysilerin bu maddeden yapılacağı öngörülüyor. Sadece giysiler değil, kendinden parlayan ışıklar, akü gerektirmeyen lambalar, asla su ile sıvı geçirmeyen botlar, montlar, eldivenler ve daha bir çok işte kullanılabilecek her türlü eşya…
Neden Grafen? Nedir bu madde ve motosiklette ne işimize yarayacak?
Ön yazıda anlattığımız bir bilimkurgu filminden fırlamış bir hikaye değil. Dünyanın en ince materyali olan grafen tek katman atomdan oluşmaktadır. Kurşun kalemin ucundaki grafit maddesi ile eşdeğer olan atom yapısına sahiptir. Aşırı detaylara girerek sizi sıkmadan bunu iki bilim adamının bulduğunu söyleyerek konuya devam edeyim. 2010 yılında bu iki adam nobel ödülünü aldılar. Üretim yöntemleri gelişirse, bu madde çok ucuzlayacaktır. Elmastan bile serttir. İki boyutludur ve gözle rahatça görülür. 1 mm’de ki yoğunlukta grafen bir filin ağırlığına dayanabilir. Son derece esnektir ve %25’e kadar esneyebilir. Elektrikle olan ilişkisi ise çok ilginç, mükemmel bir iletken ve ileride telefonlarımız bu madde sayesinde 10 kat daha fazla elektrik depolayabilen yapıya sahip olacaklar. Grafen’in 2023’e kadar çok fazla gelişeceği düşünülüyor.
Nerelerde kullanılacak? Ya da nerelerde kullanılmayacak ki denebilir!
Bize göre motosiklet montlarında sızdırmazlık, sıcaklıkta büzüşen, soğukta genleşen farklı bir maddedir. Yani sürtünme ile karşılaştığında aşınmayan, ısınmayan bir mont yapılarak vücut zırhı gibi kullanılabilir. Yani ayrıca bir desteğe, korumaya, dizliğe veya sırtlığa gerek kalmadan 0,3 cm kalınlıktaki montunuzla üşümeden motorunuza binip, düşseniz bile hiçbir yeriniz zarar görmeden ayağa kalkıp yolunuza devam edebileceksiniz. Eldivenlerinizin, botunuzun, kaskınızın, pantolonunuzun ve motorunuzunda bu maddeden yapıldığını düşündüğünüzde geleceğin çok farklı olacağını varsayabiliriz.
Diğer uygulamalar:
• Kauçuk ile birleştiğinde yüksek ısıl özellikleri sayesinde çok yüksek mukavemete sahip oluyor. Bu yapı, uzay araçlarında kullanılabiliyor.
• Elastomerlerle birleştiğinde güvenli bir materyal oluyor.
• Aerogel ile birleştiğinde yüzde 99.8 hava içeriyor ve çelikten bile güçlü, gözenekli ve aşırı hafif oluyor.
• Birçok ilaç taşıyıcı sistemde, sağlık testi kitleri ve akıllı implantlar gibi biyomedikal uygulamalarda kullanılabilir.
• Kompozit yapılarda ve kaplamalarda kullanılabilir.
• Katlanabilir telefonlar veya bilgisayarlar gibi çeşitli elektronikler tasarlanabilir.
Grafenin avantajları:
• Çok hafif ve esnek olmasına rağmen çelikten daha güçlüdür.
• Elektriksel ve termal iletkendir, ayrıca saydam görüntüye sahiptir.
• Pilleri çok kısa sürede doldurabilir.
Grafen destekli sensörler, saydam elektrotlar, fotodedektörler, güneş panelleri, enerji depolama aygıtları, polimer kompozitleri (yüzde 1 ilave grafen ile polimer kompozitlerin mekanik mukavemetleri iki katına çıkabiliyor) ve nano kompozitler; ısı transfer malzemesi, filtreleme, biyomühendislik, havacılık, otomotiv ve enerji alanlarına hizmet ediyor.
Çinliler bu maddeden eldiven yapmışlar tavsiye ederim çok dayanıklı