1. Anasayfa
  2. Motosiklet Kaza Haberleri

En Sık Yapılan 10 Motosiklet Kazasından Nasıl Kaçınılır?

En Sık Yapılan 10 Motosiklet Kazasından Nasıl Kaçınılır?
motosiklet kazasından kurtulmak
0

Maruz kaldığımız kazalardan dolayı motosikletler binmek bir çok kişi için tehlikeli olabilir. Özelikle eğitim almadıysak. Bununla birlikte, motosikletler, güvende kalmamız ve çarpmalardan kaçınmanıza yardımcı olan çok çeşitli özellikler ve araçlarla donatılmıştır. Harika frenler, etrafınızdaki eşsiz görüş açısı, ekstra kavrama ve hassas sürüş özelliklerine sahip lastikler sayesinde, yoldaki acil bir duruma ani tepki vermek, bir motosiklette bulunan bir araçtan çok daha kolaydır. Maalesef, motosiklet kazalarının hepsi çok yaygın, bir hız ve kazaorantısına sahiptir.

Temel Motosiklet Güvenliği ise

Eğitilmeye başlamadan önce bir kazadan kaçınmanın en iyi yolunun eğitimden geçtiğini anlamamız gerekiyor. Yeni bir sürücüyseniz, Motosiklet Güvenliği Sürüşleri ile ilgili bir kursa katılmak, bir motosiklet kazasında ölme veya ağır yaralanma riskinizi azaltmak için mükemmel bir yoldur. Ne pahasına olursa olsun, edindiğiniz bilgiler hayatınızla doğru orantılı olduğundan paha biçilmezdir.

Doğru türde güvenlik donanımına sahip olmak, kaza geçirme ihtimalinizi mutlaka azaltmaz, ancak bir kazaya karıştığınız takdirde aşırı yaralanmanızı büyük ölçüde azaltacaktır. Donanımınızdaki yüksek görünürlük renkleriyle, diğer sürücülerin dikkatinizi çekmesine ve etrafınızda daha dikkatli sürmesine yardımcı olacak ve aşağıda açıklanan kazalara neden olmamanız için yardımcı olacaktır.

1. Önünüzde Dönen Arabalar

En yaygın kaza türlerinden biri, yaklaşmakta olan trafikteki bir arabanın önünüzde sola dönmeye karar vermesi durumunda gerçekleşir. Ne yazık ki, dikkat dağıtıcı noktalar, kör noktalar veya mesafedeki yanlış hesaplamalar bir motosikletçinin önüne dönmeyi anlamamalarına neden olabilir. Otomobillere bakmakta sabit olan sürücüler, yollarında yaklaşmakta olan bir motosikleti bile farketmeyebilir.

Nasıl Önlemeli: Bu tür bir kazanın önlenmesi, geleceğini görecek kadar ileriye bakmanızı gerektirir. Bir motosikletçi olmanın bir parçası, diğer sürücülerin ne yapacağını tahmin etmektir, bir araba sürerken sizden daha fazla fakında olamazlar. Birisinin dönmek üzere olduğu işaretleri aramak harekete geçmenize yardımcı olacaktır. Bir araba bir kesişme noktasında frenlemeye başlıyor veya frenlemeden başını o yöne çeviriyorsa bunun farkında olmak sizin sorumluluğunuzdadır ama yanlış dönüş yapmak ve kazaya neden olmak onun sorun,mluluğundadır.

Bu gibi durumlarda, yavaşlayın ve freninizi yeteri kadar kullanın, böylece kaçınma önlemi almaya hazır olursunuz. Sürücünün sizi ağaçlar, tabelalar veya hatta kendi arabasındaki pencere direkleri gibi herhangi bir engel olmadan görüp görmediğini değerlendirin. Sürücünün size bakıp bakmadığını, arabanın nerede olduğunu, aracın hızının ve tekerleklerin hangi yöne baktığını belirleyin. Sürücüler bir dönüş belirtmediğinde bile, tekerleklerin yönü sizi amacına göre uyarlayabilir.

Son olarak, yol yüzeyi hızla fren yapmak için yeterince güvenli mi? Her halükarda, motosikletinizi dik tutmak için elinizden gelen her şeyi yapın ve darbeleri direk almamak için kaçış noktalarını hızlıca belirleyin.

2. Çakıl, Kum, Yaprak

Virajlı yollar göründüğünden daha ehlikeli olabilir, aniden çıkan kum birikintisi, çakıl dolu yol, yaprak dolu bir dönüş kaza riskini artıracaktır.

Nasıl Kaçınılması Gereken: Size daha fazla reaksiyon süresi veren daha yavaş bir hızda ilerleyin. Kör bir köşeye çok hızlı bir şekilde girmeyin. Bu asla iyi bir fikir değildir, çünkü ileride neler olacağını tahmin etmek imkansızdır.

Viraj ve köşelere girerken ne kadar hazırlıklı olursanız olun, yine de her zaman bir çakıl ya da kum parçası ile karşılaşma şansınız vardır. Karşılaşacağınızı önceden düşünerek hız azaltarak girin, çünkü bu giriş size hayatınızı kazandıracaktır.

3. Çok Hızlı Dönüşe, Viraya Girme

Yolda herhangi bir moloz, çukur veya engel olmasa bile, çok hızlı bir şekilde bir hareket etmek tehlikelidir. Bir hareket yaparken o anda arkandaki aracın ne yapacağını bilmiyorsun, ve bunu fark ettiğinde çok hızlıysan düzeltmek için çok geç olabilir.

Kaçınılması Gerekenler: Köşelere gelince daima “Yavaş İçeri, Hızlı Dışarı” kuralını göz önünde bulundurun. Asla görebildiğinden daha hızlı sürmemelisin. Bu tür telefon direkleri veya kör bir tepe tepe üzerinde hangi yöne döneceğine karar vermek için yol boyunca bulunan diğer nesnelerin ipuçlarına dikkat edin.

Her zaman çok hızlı bir şekilde viraja girmekten kaçınmalıınız. Dar bir viraja girdiğinizde, gitmek istediğiniz yöne bakın ve kontrollerde pürüzsüz olun. Motosiklete olabildiğince yakın olun, yani kapanın, onu bacaklarınızın arasına sıkıştırın, döneceğiniz bacağı açın ama dengeleyecek kadar salın, ani bir şekilde hareket ederek yola göre durumunuzu koruyun ve ani frenlemeden, gaz pirzolalarından veya traksiyonu kaybetmenize neden olabilecek diğer eylemlerden kaçının. Diziniz, bir engele veyayola dokunursa, yalın açınızı sabit tutmaya ve virajın çıkışına bakmaya odaklanın.

Yukarıda tarif edildiği gibi iz freni uyguladıysanız, bu beceri beklenmedik bir şekilde dar bir köşeye girdiğinizde de kullanışlı olabilir.

4. Size Çok Yaklaşan Arabalar

Bir motosiklet kör bir noktada kolayca kaybolabilir, bu da şerit değiştirirken veya birleştiğinde arabaların size aniden yapışmasına neden olabilir. Sürücüler genellikle diğer otomobilleri aramaya odaklanır ve bu da bir sonraki şeritte yer alan bir motosikletçiyi gözden kaçırmayı kolaylaştırır.

Kaçınılması Gerekenler: Arabaların motosikletlerden çok daha fazla kör noktaya sahip olduğunu daima aklınızda bulundurun, bu nedenle sürücünün sizi göremediği bir yerde bulunmaktan kaçınmak en iyisidir. Bir sürücünün gözlerini aynasında görebilirseniz, o da sizi görebilmelidir. Ancak, bu sürücünün size bakıyor olduğu anlamına gelmez.

Diğer sürücülerin kör noktalarında olabildiğince az zaman harcamanın yanı sıra, trafik akışının da farkında olmanız gerekir. Diğer arabalar önünüzde mi yoksa şeritlerde mi yanınızda yavaşlıyor? Eğer öyleyse, sürücüler mümkün olduğu kadar çabuk hızlı şeritte girmek isteyeceklerdir, bu da şeridinize girmek anlamına gelebilir. Önceden planlayabilmeniz için dönüş sinyallerinin yanı sıra dönen tekerlekleri de takpi edin. Tüm sürücüler sinyal kullanmaz, bu nedenle kör noktalarını veya aynalarını kontrol eden veya yavaşlayan sürücüleri aramaya o tekerleklerle de kolayca izlemeniz kaza yapmamanıza yardımcı olur. Sürücüler sizi göremediğinde, bir sonraki hamlesini tahmin etmek sizin sorumluluğunuzdadır.

5. Arkadan Vurmak

Birden durmanız gereken bir dur işareti, yaya geçidi veya kavşağa gelinceye kadar yavaşlamanız gerekiyorsa, arkanızdaki şoför dikkat etmiyor ve size bakıyor. olabilir. Bu bir dalgınlık veya dikkatsizlik sonucu olur, bir otomobil arkadan motosiklete arkadan çarptığında ölümcül olabilir.

Kaçınılması Gerekenler: Bir arkadan çarpma riskini önlemenin en kolay yollarından biri, diğer arabaları “ezilme bölgesini” kullanmamaktır. Aynanızı böyle durumlarda daha sık kontrol edin. Dikkati dağılmış bir sürücü tarafından arkadan vurulacağınız yolun ortasında durmamak. Arkanızdaki trafiğin durduğunuzu farketmemesi, en olağan durumdur o yüzden bu gibi durumlarda kaza alanından mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.

Fren lambanızın hızla yanıp sönmesi, sürücüleri durmak üzere olduğunuza da uyaracaktır. Aynaları kontrol ederek arkanızda neler olup bittiğinin farkında olun;

Bazı sürüş koşullarının diğerlerinden daha tehlikeli olduğunu unutmayın. Kötü görüş varsa (hava koşulları) veya Cuma gecesi trafiği gibi, güvensiz veya hazırlıksız sürücülerden daha fazla haberdar olmanız gerekir. Kalabalık caddelerdeki yaya geçitleri gibi beklenmedik duraklarda ekstra dikkatli olun.

6. Arkadaşlarınız Görgü Kurallarını Bilmiyor Olabilir

Diğer insanlarla birlikte yolculuk etmek deneyimi daha eğlenceli hale getirebilir, ancak arkadaşlarınız ne yaptıklarını bilmiyorsa daha da tehlikeli olabilir. Grubunuzdaki bir kişi odağını kaybetse veya dikkatini dağıtmasa bile, herkes için tehlike oluşturabilir.

Nasıl Kaçınılması Gereken: Arkadaşlarınızın, grup halinde sürmenin temelini bildiğinden emin olun, örneğin kademeli bir formasyonda güvenli bir şekilde sürüş. Bu basit bilgiyi bile bir çok motosikletlinin bilmediği size şaşırtıcı gelebilir, bu nedenle arkadaşlarınızın bunu bildiğini kontrol edin. Fermuar düzeni ile sürüşe çıkmak, önünüzde ve çevresinde daha fazlasını görebileceğiniz gibi, grubunuzun diğer sürücülere ve kişisel görünürlüğünüze görünürlüğünü arttırır. Eğer biri dikkat etmiyorsa, birbirlerine çarpma riskini de azaltır. Arkadaşlarınız güvenli sürüş gösteremezlerse, farklı bir grup seçin veya sadece yalnız sürün. Çünkü bu en kolayıdır.

7. Ön Freni Kilitleme

Trafik herhangi bir nedenden dolayı aniden durmaya başlayabilir ve bir motorcu olarak etrafınızdaki trafiğe uygun şekilde tepki vermek sizin sorumluluğunuzdadır. Çok hızlı bir şekilde durduğunuz ve frenlerinizin kilitlenmesine izin verdiğiniz için yolda kaza yapmanız kaçınılmazdır.

Kaçınılması Gerekenler: Kilitlenme önleyici frenli (ABS) motosikletinizde bu özellik yoksa, ön freninizi kullanarak pratik yapın. Motosikletin bu bileşeni en güçlü duruş için gerekli, aynı zamanda ustalaşması en gerekli olanıdır. Ön freni kullanmak, yalnızca motorunuza güvenmekten çok daha hızlı bir şekilde durmanızı sağlar, ancak bir kerede çok fazla baskı uygulamak tehlikeli olabilir.

Ön freninize hakim olmanın en iyi yolu, pratik yapabileceğiniz boş bir park yeri bulmaktır. 50 km gibi bir hız seçin ve durmanızın ne kadar uzun sürdüğünü görmek için mesafeyi ölçebilecek şekilde frenlemeye başlayın. Ne kadar baskı uygulayabileceğinizi ve freniniz kilitlenmeden ne kadar çabuk frenleyebileceğinizi bulana kadar bu egzersizi tekrarlayın. Ön lastiğin nerede kilitlendiğini hissedebildiğinizde ve arka lastik yerden düşme noktasına geldiğinde motosikletinizin frenleme yeteneklerinin sınır noktasını bulduğunuzu bileceksiniz. Fren hızınızın sınırlarını her hızda bulana kadar bu alıştırmayı farklı hızlarda tekrarlamak en iyisidir.

8. Açılan Araba Kapısına Girmek

Trafikte yoğun saatlerde, park edilmiş arabalar ile önünüzdeki trafik hattı arasındaki açık aralığın arasında sürmek cazip gelebilir. Her şey park edilmiş arabalardan birinin içindeki bir sürücünün bakmadan kapısını açmaya karar vermesine kadar iyidir. Birdenbire durmak için yeriniz ve zamanınız olmadığında yolunuzdaki bir kapıya girerek kaza yapmanız kaçınılmazdır.

Kaçınılması Gerekenler: Asla bir trafik hattı ile park etmiş arabaların arasındaki boş alanda sürüş yapmayın. Araba kapıları sadece tehlikeli değil aynı zamanda arabasına doğru yürüyen bir yayaya ya da trafiğe çıkan bir arabaya da çarpabilirsiniz. Kendinizi bu durumda bulursanız, güvende kalmanın en iyi yolu yukarıda açıklanan ön fren tekniğini kullanmaktır. Bir çarpışmadan önce hızınızı ne kadar azaltabilirseniz, şansınız da o kadar fazla olup, yaralanmalardan kurtulma sansınız olacaktır.

9. Kaygan Yüzeylerde Sürüş ve Kaza

Yağmur, karla karışık yağmur veya karda motoiklete binmek istemediğiniz tehlikeli yol koşulları oluşturabilir. Ne yazık ki, motosikletinize binmeden önce hava durumunu kontrol etseniz bile, hava durumu hızla değişebilir ve kendinizi kötü hava koşullarında kalmış şekilde bulabilirsiniz.

Nasıl Korunur: Eğer kötü bir hava ile karşılaşır veya yakalanırsanız, motosikletinizin koşulları ne kadar dayanabileceğini ölçmek önemlidir. Kaygan bir yüzey üzerinde ani frenleme kötü bir fikirdir. Daha iyi lastikleriniz varsa, ne kadar iyi olursa olsunlar, yoldaki suyun, yağı ve diğer maddeleri yol yüzeyinde duramayacağınızı aklınıza koyun. Sürmek zorundaysanız, ilk fırtınanın, kötü yağışın ilk saatlerinde yolda olmaktan kaçının, böylece en kötü koşuldan kaçmış olursunuz.

10. Alkol ve Sürüş

Alkol etkisi altında sürmek, yapabileceğiniz en tehlikeli şeydir. Motosiklet kazalarında şimdiye kadar yapılmış en büyük araştırmaya göre – 1981 Hurt Raporu burada karşımıza çıkıyor – alkol, motosiklet kazalarının yarısında karşılaşılan ve etkileyen faktördür.

Kaçınılması Gerekenler: Asla içmeyiniz ve sürmeyiniz.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir