Elektrikli araç şarj kaç para?
Güncel Elektrikli Şarj fiyatları nedir? Yaygın bir elektrikli şarj hizmeti veren kuruluşun fiyat tarifelerinden yapılan derlemeye göre, AC Tip 2 soketler için 7.4 kW’a kadar olan şarj hizmeti dakika başı 25 kuruştan 55 kuruşa çıkarken 50 kW’a kadar olan DC CCS ve CHAdeMO soketler için şarj maliyeti dakika başı 1,7TL’den 3,9 TL’ye çıktı.
Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) üreteceği yerli ve milli elektrikli aracın 2023 yılında yollarda olması bekleniyor. Peki, Türkiye’de elektrikli araçlar için yeterli şarj istasyonu var mı? Türkiye ve Avrupa’da ne kadar elektrikli araç şarj noktası var? Türkiye’de halen ne kadar elektrikli araç var? En fazla elektrikli araç hangi ülkelerde?
Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) elektrikli araç sayısına dair açıkladığı son veriler 2019 yılı ait. Buna göre Avrupa’da en fazla elektrikli araç 155 bin ile Fransa’da. İkinci sıradaki Almanya’da 136 binden fazla elektrikli araç bulunuyor. Hollanda’da sayı ise 106 bin 508. Bu üç ülke Avrupa’da açık şekilde öne çıkıyor.
Diğer bazı ülkelerdeki elektrikli araç sayısı ise şöyle: İngiltere 55 bin 335, İspanya 39 bin 453, İsveç 30 bin 343.
Elektrikli araçlar evde nasıl şarj edilir?
İster garajınızda ister evinizdeki elektrikli araba park ünitesinde, sadece kabloyu belirlenen elektrik prizine takarak şarj edebilirsiniz. Seviye 1 şarj, bir ucunda prize takılan standart üç ayaklı ev tipi fiş, diğer ucunda araç için standart J1722 konektör bulunan Seviye 1 EVSE kablosu ile yapılabilir.
10 elektrikli araçtan 6’sı İstanbul’da
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kaynaklarına göre 6 bin aracın yüzde 58’i İstanbul’da bulunuyor. İstanbul’da 3 bin 496 elektrikli araç bulunurken, İstanbul’u 555 elektrikli araçla Ankara, 441 ile İzmir ve 213 elektrikli araçla Antalya izliyor.
Elektrikli Şarj noktalarının 3’te biri İstanbul’da
Elektrikli araç şarj noktaları İstanbul, Ankara ve İzmir’de yoğunluk gösteriyor. Yine Türkiye’nin batı bölgesinde daha çok şarj ünitesi bulunurken diğer bölgelerde de şarj istasyonu kurulumlarına hız verildi. Buna göre bin 265 ünitenin bulunduğu İstanbul ilk sırada yer alıyor. İstanbul, Türkiye’deki toplam elektrikli araç şarj noktalarının yüzde 37’sine ev sahipliği yapıyor. İstanbul’u 320 elektrikli araç şarj ünitesiyle Ankara, 235 üniteyle ile İzmir, 162 üniteyle ile Antalya ve 128 üniteyle Muğla takip ediyor.
Öte yandan, Türkiye’deki elektrikli araç şarj istasyonlarını online haritadan bulmak mümkün. EPDK bu konudaki çalışmalarını sürdürürken bazı özel firmalar Türkiye’deki tüm istasyonları harita üzerinden gösteriyor.
Amerika
Tesla Şarj İstasyonu, ABD – Temmuz 2016 itibarıyla, ABD’deki ortalama yoğunluk 1.000 kişi başına kayıtlı 1.51 elektrikli araç iken, California’nın yoğunluğu 1.000 kişi başına 5.83 kayıt oldu. O zamanlar yalnızca Norveç, California’nın kişi başına düşen elektrikli araç konsantrasyonunu 3,69 kat aştı. Aralık 2017 itibarıyla kişi başına düşen ortalama ulusal sahiplik 1.000 kişi başına 2.21 araca yükseldi.
Mart 2021 verilerine göre Amerika’da 41.400 elektrikli araç şarj istasyonu bulunuyor ve bunların 5 binden azı hızlı şarj sistemine sahip. Ayrıca Eylül 2020 itibarıyla bölgede kayıtlı 243 şarj noktasıyla en fazla elektrikli araç şarj istasyonuna sahip Latin Amerika ülkesi Meksika. Bunu sırasıyla 136 ve 117 istasyonla Kosta Rika ve Brezilya izliyor.
Dünyada ve Türkiye’de her geçen gün elektrikli araçlara ilgi artıyor. Türkiye’de son yıllarda elektrikli araç sayılarında artış yaşanırken, elektrikli araç şarj istasyonu kanun altyapısının oluşturulmasına ilişkin çalışmalar da devam ediyor. Yerli otomobil TOGG’un 2023 yılında banttan inmesiyle de elektrikli araç sayılarının artması bekleniyor. Buna bağlı olarak da şarj istasyonları sayısının da artacağı öngörülüyor.
Türkiye’de 3 bin 457 şarj istasyonu bulunuyor. Bunların 818’ini özel kullanım amaçlı şarj istasyonları oluştururken, 2 bin 639’u halka açık olarak yer alıyor. Bu şarj istasyonlarının soket sayısı ise 4 bin 500 adete ulaştı.
Türkiye’deki elektrikli araç sayılarına bakıldığı zaman en fazla aracın İstanbul’da bulunduğu görülüyor. İstanbul’u sırasıyla Ankara ve İzmir takip ediyor. Türkiye’deki elektrikli araç sayısı da 7 bine ulaştığı görüldü.