1. Anasayfa
  2. Haber

e-Tebligat 1 Ocaktan itibaren zorunlu

e-Tebligat 1 Ocaktan itibaren zorunlu
e-Tebligat 1 Ocaktan itibaren zorunlu
2

e-Tebligat 1 Ocaktan itibaren zorunlu

e-Tebligatı neden tercih etmek zorundayız çünkü araç tescil işlemleri yapabilmek için bunu yapmış olmanız gerekiyor.

e-tebligat ne işe yarar diye soranlar için şöyle anlatalım;

25 Eylül 2024 tarihli ve 32673 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 568)” ile Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan ve kayıt ve tescile tabi olan araçların ilk iktisabında, adına tescil yapılacak gerçek ve tüzel kişi alıcıların 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren elektronik tebligat adresi edinmesi zorunlu hale getirilmiştir.

1) Kayıt Ve Tescile Tabi Olanlar Taşıtlar Hangileridir?

Özel Tüketim Vergisi Kanununun 2 nci maddesinde, “kayıt ve tescil”, motorlu taşıtların ilgili mevzuat gereğince trafik, belediye, liman ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce tutulan sivil hava vasıtaları siciline kayıt ve tescil edilmesi olarak tanımlanmıştır.

ÖTV Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan motorlu taşıt araçları, kayıt ve tescile tabi olanlar ile kayıt ve tescile tabi olmayanlar şeklinde iki gruba ayrılmaktadır.

a. Kayıt ve Tescile Tabi Olanlar

Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde geçen “kayıt ve tescile tabi olanlar” ifadesi;

i. Kara taşıtları için, Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre trafik tescil kuruluşlarınca,

ii. Deniz taşıtları için, belediyeler veya liman başkanlıklarınca,

iii. Hava taşıtları için, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce

kayıt ve tescil edilmesi zorunlu olan taşıtları kapsar.

Deniz taşıtları bakımından, bağlama kütüğüne kaydı zorunlu olanlar da bu kapsamda değerlendirilir.

b. Kayıt ve Tescile Tabi Olmayanlar

Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde geçen “kayıt ve tescile tabi olmayanlar” ifadesi, (II) sayılı listede yer alan taşıtlardan, yukarıda sayılanlar dışında kalanları kapsar. Örneğin; kar üzerinde hareket etmeye yarayan taşıtlar, golf sahalarında insan taşımada kullanılan arabalar, Off Road (trafiğe çıkışı yasaklı) ATV’ler ile tip onayından muaf yol süpürme araçları bu kapsamdadır.

Ayrıca, “kayıt ve tescil” tanımına, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan kayıt ve tescil işlemi dâhil değildir. Dolayısıyla, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kayıt ve tescil edilen/edilecek taşıtlar, bu Kanun uygulamasında “kayıt ve tescile tabi olmayanlar” kapsamında değerlendirilir.

2) E-Tebligat Sistemine Nasıl Başvurabilir?

2.1.) Gerçek Kişiler

Gerçek kişiler Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr/)

sistemi üzerinden elektronik ortamda;

– İnternet vergi dairesi şifresi olanlar “Kullanıcı Girişi” ekranından T.C.Kimlik No/Vergi No/Kullanıcı Kodu ve şifresi ile,

– İnternet vergi dairesi şifresi olmayanlar ise “Kayıt Ol” ekranından kimlik doğrulaması ile şifre edindikten sonra,

– E-devlet şifresi olanlar “e-Devlet Şifresi ile Giriş” bölümünden giriş yaparak

E-Tebligat sistemine başvurabilirler.

Ayrıca gerçek kişiler, E-Tebligat başvurusunu; “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Gerçek Kişiler İçin)”’ni kendileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine vermek suretiyle de yapabilirler.

2.2.) Kurumlar Vergisi Mükellefleri

Elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda olan kurumlar vergisi mükellefleri, e-Tebligat başvurusunu; “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Şirketler ve Diğer Tüzel Kişiler İçin)” ile kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine kanuni temsilcileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla yapabilirler.

Söz konusu Tebliğe aşağıdaki bağlantı yoluyla ulaşabilirsiniz.

Resmî belgelerin dijital ortama taşınması

e-Tebligat ile kâğıt ortamda tebliğ edilen mahkeme kararları, idari cezalar, vergi bildirimleri, ödeme emirleri gibi resmî belgeleri, dijital olarak iletebilirsiniz. Bu sayede, mükellefler posta yoluyla tebligat bekleme zorunluluğundan kurtulmuş olur ve işlemlerini çok daha hızlı tamamlayabilir.

Daha güvenlidir

e-Tebligat ile resmî belgelerinizin korunduğundan ve ulaştığından emin olur hem gönderici hem de alıcı tarafında güvenli bir iletişim sağlamış olursunuz.  Yapılan her tebligat sisteme kaydolduğundan, tebligatlarınızı kaybolma riski olmadan takip edebilirsiniz.

 

7201 sayılı Tebligat Kanunu ve 6.12.2018 tarih ve 30617 sayılı Yönetmeliğe uygun olarak elektronik ortamda yapılan tebligattır.

PTT A. Ş. tarafından; gerçek kişiler için kimlik bilgileri, tüzel kişiler için ise tâbi oldukları sistem bilgileri esas alınmak suretiyle tek ve benzersiz şekilde oluşturulan ve UETS’ye kaydedilen tebligat adresidir.

Tebligatı çıkarmaya yetkili makam ve mercii tarafından güvenli elektronik imza veya elektronik sertifikayla imzalanmış; tebliğ edilecek içerik, ekli dokümanlar ve tebliğ için gerekli muhatap bilgilerinden oluşan elektronik iletidir.

15 Mart 2018 tarihli ve 30361 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan 7101 sayılı «İCRA VE İFLAS KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN» doğrultusunda, 11/2/1959 tarihli 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 7/A maddesi değiştirilmiştir.

Söz konusu kanunun;

MADDE 48 – 7/a- Aşağıda belirtilen gerçek ve tüzel kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunludur.
10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar.
5018 sayılı Kanunda tanımlanan mahallî idareler.
Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları.
Kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri.
Sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıklar.
Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları.
Kanunla kurulanlar da dahil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişileri.
Noterler.
Baro levhasına yazılı avukatlar.
Sicile kayıtlı arabulucular ve bilirkişiler.
İdareleri, kamu iktisadi teşebbüslerini veya sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıkları; adli ve idari yargı mercileri, icra müdürlükleri veya hakemler nezdinde vekil sıfatıyla temsile yetkili olan kişilerin bağlı bulunduğu birim.
Birinci fıkra kapsamı dışında kalan gerçek ve tüzel kişilere, talepleri hâlinde elektronik tebligat adresi verilir. Bu durumda bu kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunludur.

Birinci ve ikinci fıkra hükümlerine göre elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması hâlinde bu Kanun’da belirtilen diğer usullerle tebligat yapılır.
Bu Kanun uyarınca yapılan elektronik tebligat işlemleri, Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi tarafından kurulan ve işletilen Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi üzerinden yürütülür. Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi, sistemin güvenliğini ve bu sistemde kayıtlı verilerin muhafazasını sağlayacak her türlü tedbiri alır.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

  • Tebligatın elektronik yolla yapılması zorunlu olanlar için yapılacak başvuru

(1) Kurumlar, kuruluşlar ve birlikler ile gerçek veya tüzel kişilerin elektronik tebligat alma zorunluluğuna tâbi olmaları halinde başvuru, zorunluluğun başladığı tarihten itibaren bir ay içinde ilgili kurum, kuruluş veya birlik tarafından PTT A.Ş.’ye yapılır.

(2) Başvuruya aşağıdaki bilgi ve belgeler ilgili kurum, kuruluş veya birlik tarafından eklenir:

a) Kamu kurum ve kuruşları ile birlikler için Devlet Teşkilatı Merkezi Kayıt Sisteminde (DETSİS) yer alan benzersiz numara ve sistem bilgileri, DETSİS’e kayıtlı olmayanlar için tâbi oldukları sistem bilgileri.

b) Merkezi Sicil Kayıt Sistemine (MERSİS) kayıtlı tüzel kişiler için MERSİS numarası ve sistem bilgileri, MERSİS’e kayıtlı olmayan tüzel kişiler için tâbi oldukları sistem bilgileri.

c) Türk vatandaşı gerçek kişiler için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası da dâhil olmak üzere kimlik bilgileri; yabancı gerçek kişiler için yabancı kimlik numarası da dâhil olmak üzere kimlik bilgileri.

d) Ana İşlem Yetkilisine ait bilgiler (GSM Numarası, Ad-Soyad, Mail adresi v.b.)

e) İstenen bilgiler ile ilgili hazır tablo, hâlihazırda PTT A.Ş. tarafından bağlı bulunduğu ilgili kurum, kuruluş veya birliğe iletilmiştir.

(3) PTT A.Ş., burada belirtilenler dışında da bilgi ve belge talep edebilir.

  • Tebligatın elektronik yolla yapılması zorunlu olmayanlar için yapılacak başvuru

(1) Tebligatın elektronik yolla yapılması zorunluluğu bulunmayan gerçek veya tüzel kişiler, elektronik tebligat adresi almak için PTT A.Ş.’ye başvurabilir.

(2) PTT A.Ş. başvuru sahibinin kimliğini aşağıdaki bilgi ve belgelere göre tespit eder:

a) Türk vatandaşları için kimlik numarası bulunan Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, pasaport, kanunen kimlik yerine geçen geçerli resmi belge veya güvenli elektronik imza.

b) Yabancılar için yabancı kimlik numarası bulunan belge, Mavi Kart numarası, pasaport veya güvenli elektronik imza.

c) UETS alması zorunlu olmayan tüzel kişiler için tâbi oldukları sistem bilgileri.

(3) Tüzel kişiler; işlem yetkilisi olarak belirledikleri kişilerin kimlik bilgilerini gösteren bilgi ve belgeleri, başvuru sırasında PTT A.Ş.’ye bildirir.

e-Tebligat Başvuru görüntüleme

https://www.turkiye.gov.tr/gib-intvrg-e-tebligat-goruntuleme

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

motor sever, motosikletsitesi.com yazarı, ege üniversitesi, iletişim mezunu - Xmax 250 kullanıcısı ve bajaj ns200 kullanıcısı

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. Arkadaşlar adınıza gelecek olan mahkeme tebligatları, savcılık evrakları, icra takipleri, trafik cezaları, hgs geçiş bildirimleri, mtv benzeri vergi ödemeleri gibi evraklarınız mail olarak cebinize gelecek. Yeni düzenleme ile bu tarz belge işlerinizde gecikmelerden ve kayıplardan doğacak zararları ortadan kaldırmış olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir