Günümüzde gezmenin, seyahat etmenin bir ayrıcalık, lüks olduğunu düşünenler bu düşünce kalıbından kendini arındırmalıdır. Seyahat etmek, gezmek tıpkı gündelik yaşamımızda aktif olarak yaptığımız diğer şeyler gibi hayatımızın bir parçası olmalıdır. Bu noktadan hareketle rahatlıkla şunu söyleyebiliriz ki motor tutkunları aynı zamanda iyi bir seyahat severdir. Bu yüzden yılın belli dönemlerinde kendilerine belli seyahat noktaları çizerek buna göre hareket ederler. Şimdi size bu konuya bağlı olarak aşağıda dünyada gidilmesi gereken 10 en iyi yeri sıralayacağız.
1) Milan, İtalya
Milano (Milano lehçesinde Milan), kuzey İtalya’da bulunan Lombardiya bölgesinde kendi ismini taşıyan Milano ili’nde bulunan bir şehir ve ve bir komündür. Milano Lombardiya bölgesinin ve Milano ili’nin başkentidir.
Milano komünu nüfusu 1.310.000 kisi olup 2.370 km2’lik alanı ile (Roma’dan sonra) İtalya’nın ikinci buyuk nüfuslu komunudur. Milano çok büyük bir şehirleşmiş metropoliten bölgenin merkezindedir. Bu metropoliten bolgenin yuzolcumu Italya’da en buyukdur. Nüfus bakimindan Milano metropoliten alan nüfusu yaklasik 7.400.000 kisi olup Avrupa’nin en buyuk metropoliten alanidir.[1]
Milano İtalya’nin ve Avrupa’nın en gelişmiş ve en zengin şehirlerinden biridir. Otomotiv ve moda sektörü şehrin en önemli gelir kaynağıdır.
Şehrin merkezinde dünyanın en büyük Gotik tarzdaki katedrali olan Duomo di Milano, dünyanın en eski alışveriş merkezlerinden biri olan Galleria Vittorio Emanuele II ve dünyanın en büyük tiyatro binalarından La Scala bulunur.
Milano’nun 15 km kuzeyinde bulunan Monza şehri otomobil sporları pistine sahiptir. Ülkenin en büyük spor klüplerinden olan AC Milan ve Inter Milan bu şehrin takımlarıdır. Ayrıca Expo 2015’e de ev sahipliği yapacaktır.
Milano-Torino arasında Trenitalia tarafından işletilen Eurostar (hızlı tren) vardır. Eurostar Avrupa’nın çoğu ülkesinin aksine İtalya’da hatların eski olması nedeniyle yavaş çalışmaktadır. 2008 yılı bitmeden tamamlanması olası olan Alta Velocità ray yenileme projesi bittiğinde Milano-Bologna arası 1 saate inecektir. Yeni terminali Benito Mussolini tarafından yaptırılmış olan Milano Merkez Tren İstasyonu en büyük tren istasyonudur.
Lombardiya’nın başkenti ve ulaşım merkezidir. Şehrin prestij sahibi kültürel geleneklerini, sayısı dörtten fazla olan üniversiteleri, Müzik Konservatuvarı, Sanat Akademisi, dünyanın en meşhur opera binalarından birisi olan La Scala, meşhur sanat galerileri ve kütüphanelerine emanet edilmiştir. Milano ayrıca, İtalyan basın yayınının başkentidir. İtalya’nın en modern kenti olan Milano’da hayatın yoğun olarak yaşandığı iki bulvar bulunmaktadır: Bu bulvarlardan daha kısa olanı, bugün kuzeyde Porta Ticinese ve güneyde Porta Nuova olmak üzere bazı kalıntılarına rastlanan 14. yüzyıl rampalarının yerini almıştır. Kale, şehrin savunma sistemlerinin bir parçası durumundaydı.
Geçmişin artistik gerçeğinin yanı sıra Milano, modern kent planı ile övünç duymaktadır. Modern binalar, özellikle Piazza Cavour, Via Turati, 30’dan fazla katı bulunan Piazza della Repubblica ve çevresinde yeni iş merkezleri kurulmakta olan 36 katlı Pirelli Gökdeleni’nin bulunduğu Piazza Duca d’Aosta gibi caddelerde görülebilir. 1964 yılından beri hizmet veren yeraltı metrosu bugün 3 hatlıdır.
Bir Avrupa ticaret merkezi olan Milano, ev sahipliği yaptığı uluslararası fuarlarına her yıl onbinlerce işadamını konuk etmektedir. İpek ticaretinde Lyon’u gerilerde bırakan Milano’da Ortaçağ Avrupası’nın meşhur Lombardia’lı sarraf ve faizcileri, yerlerini bugün sayısı 465’i bulan çeşitli bankalar ile onların şubelerine bırakmıştır.
31 Mart 2008’de dünyanın en büyük ve kapsamlı fuar organizasyonu kabul edilen Expo yarışını diğer aday olan İzmir’i 65’e karşı 86 oyla geride bırakarak kazanmış ve Expo 2015’e ev sahipliği yapma hakkını elde etmiştir.[2]
Milano’da bulunan Dominiken Santa Maria della Gracia Manastiri ve Kilisesi ve manastir yemekhane duvari uzerindeki Leonardo da Vinci’nin Son Aksam Yemegi tablosu UNESCO Dünya Mirasları listesinde bulunmaktadir.
2) Küba
Küba, resmî olarak Küba Cumhuriyeti (Bu ses hakkında ˈ (yardım·bilgi)/ˈkjuːbə/; İspanyolca: República de Cuba, söyleyiş: [reˈpuβlika ðe ˈkuβa] ( dinle)) Karayiplerde bir ada ülkesi. Küba, Isla de la Juventud ve birçok takımadaların yanı sıra, başlıca Küba adasından oluşur. Havana, Küba’nın en büyük şehri ve ülkenin başkentidir. Santiago de Cuba ikinci en büyük şehirdir.[4][5] Küba’nın kuzeyinde Birleşik Devletler (150 km uzaklıkta), batısında Meksika, Bahamalar, güneyinde Cayman Adaları ve Jamaika, ve güneydoğusunda Haiti ve Dominik Cumhuriyeti uzanır.
28 Ekim 1492’de, Kristof Kolomb karaya çıktı ve şuan Küba’ya ait olan adada İspanya Krallığı için hak iddia etti. Küba, 1898’de biten İspanya-Amerika Savaşına kadar İspanya’nın bir toprağı olarak kaldı, ve 1902’de Birleşik Devletler’den resmi bağımsızlık kazandı.
Küba 11 milyonu aşkın insanın yurdudur ve Karayipler’de en geniş yüzölçümüne sahip olmanın yanı sıra en kalabalık ada milletidir. Ada, etrafındaki sular tarafından ılıklaştırılmış bir tropikal iklime sahiptir. Aynı zamanda Karayip Denizi’nin sıcak suları ve adanın Meksika Körfezi’nin karşısında olması adayı kasırgalara açık hale getirmiştir. 1232.5 km uzunluğundaki Küba Adası yeryüzündeki en büyük 13. adadır.
3) Yellowstone National Park
Yellowstone Ulusal Parkı (Yellowstone National Park), ABD’nin Idaho, Montana ve Wyoming eyaletlerinde yer alan ulusal parkı. 1 Mart 1872’de Devlet Başkanı Ulysses S. Grant’ın imzasıyla ABD’nin ve dünyanın ilk ulusal parkı olmuştur.
ABD’nin ilk ulusal parkı Yellowstone Ulusal Parkı’nın kuruluşu için ABD Kongresi’ni ikna etmek amacıyla ABD’li jeolog Ferdinand Vandeveer Hayden’in hazırladığı harita (1871). William Henry Jackson’un fotoğrafları ve Thomas Moran’ın resimleriyle birlikte Kongreye sunulan Hayden’in raporu, Kongrenin Yellowstone bölgesini kamu müzayede yoluyla satmaktan vazgeçmesini ve Başkan Ulysses S. Grant’ın millî parkın kuruluşuna dair tahsis yasasını imzalamasına büyük bir ölçüde etkiledi.
Yellowstone Ulusal Parki haritasi
Dünyanın ilk ve en eski ulusal parkı olma özelliğini taşımaktadır. Yellowstone Ulusal Parkı’nın büyüklüğü yaklaşık olarak 8987 km²’dir. Amerika’nın Idaho, Wyoming ve Montana eyaletlerinin kesiştiği yerde bulunur. Büyük bir kısmı (%96) Wyoming’de olmakla birlikte %3’ü Montana ve %1 i ldaho eyaletine kadar uzanmaktadır. Özellikle içinde bulunan çok büyük gayzerleri ile tanınır. Dünyadaki sıcak su kaynaklarının yarısı burada bulunur ve sayıları 10000’i aşmaktadır. Yellowstone da 300 den fazla gayzer, 290 dan fazla da irili ufaklı şelale bulunmaktadır.
4) Singapur
Singapur’un tarihi 11. yüzyıla dayanmaktadır. 14. yüzyılda Srivijayan Prens Parameswara’nın egemenliği altındayken adanın önemi arttı. 1613 yılında Acehnese akıncıları tarafından yıkılana dek önemli bir liman kenti haline gelmişti. İngiliz Sir Thomas Stamford Raffles’in 1819 yılında İngiliz limanı kurmasıyla Singapur’un modern tarihi başladı. İngiliz sömürgesi altında Hindistan-Çin ticaret merkezi ve Güney Asya antrepo ticaret merkezi olmasıyla önem kazandı. Beş yıl içerisinde nüfus 10.000’i geçti ve liman yılda 3.000’i aşkın ticari işleme ev sahipliği yapmaya başladı. 1824’te imzalanan anlaşmayla bölge, Britanya ve Hollanda egemenliği arasında paylaşıldı ve ada, daimi olarak Britanya’nın eline geçti. Süveyş Kanalı’nın 1869’da açılmasıyla Singapur bir zenginleşme ve gelişme dönemine daha girdi.[3] Doğu-Batı ticaretinin giderek artan trafiğini kontrol edebilmek ve yeni buharlı gemilere yakıt aktarabilmek için liman genişletildi ve Çin’den işçiler getirtildi.
19. yüzyılın sonlarında Malay Yarımadası’nda kurulmuş olan kauçuk ve kalay madenleri geliştirilir. Maden ürünleri Singapur’dan Çinli tüccarlar aracılığıyla endüstri ülkelerine ihraç edilir. Bu yeni gelişme Çin’den yeni bir göçmen dalgasını daha getirir. Malaya Federasyonu’nun 1895’te kurulmasıyla Singapur, Malezya’dan ayrılır ve günümüz bağımsız Singapur’unun temelleri atılmış oldu.
II. Dünya Savaşı sırasında 1942-1945 yılları arasında İngilizlerin her türlü koruma ve yardımdan yoksun bıraktığı Singapur, Japon İmparatorluğu tarafından işgal edildi. Adı Syonan-to (Shōnan-tō, Japonca’da “Güney adasının ışığı” anlamında) olarak değiştirilen Singapur, Japonya’nın Büyük Doğu Asya Ortak Refahı Alanı’na dahil edildi. Savaş sona erdiğinde Singapur, kendi öz yönetimini alana kadar İngiliz kontrolü altına girdi. 1946’da Singapur, Malazya’dan bağımsız bir Britanya Kraliyet Kolonisi oldu. 1948’de ise demokrasi yönünde ilk adım sayılabilecek Yasama Konseyi’nin 22 üyesinden dokuzu için ilk seçimler yapıldı. Konseyin geri kalanı da adaylarla tamamlansa da en yüksek otorite hala Britanya’dan atanan valide bulunmaktaydı.
Kolonilerin bağımsızlıklarına kavuştukları bu dönemde Britanya, 1963’te küçük sömürgelerin kendi başlarına varlıklarını sürdüremeyeceklerini öne sürerek Singapur’u Malaya, Sabah (Kuzey Borneo) ve Saravak ile beraber Malezya Federasyonu’na katılması, fiilen atılmış bir geri adım olarak algılandı. Ancak sosyal huzursuzluk ve iktidardaki Singapur Halk Hareketi Partisi ve Malezya İttifak Partisi arasındaki anlaşmazlıkları Malezya ile Singapur’un ayrılığı sonuçlandı. Başbakan Lee Kuan Yew, Singapur’u federasyondan çıkararak 9 Ağustos 1965 tarihinde tam bağımsız bir cumhuriyet statüsüne kavuşturdu.
31 yıl başbakan olarak görev yapan ve Singapur’un bağımsızlığını kazanmasından sonraki 25 yılın deneyimini yaşayan Lee Kuan Yew, 1990’da görevden çekilerek yerini Goh Chok Tong’a bıraktı.
5) Bolivya
Bolivya, 1809 yılında İspanya’ya karşı bağımsızlığını ilan etmesine karşın, İspanyol askerlerin ülkeden kovulması çok daha sonra, ancak 1825 yılında gerçekleştirilebildi.
Bağımsızlık sonrası Bolivya’daki siyasal yaşam sık sık kesintiye uğramıştır. Ülke ulusal bağımsızlığını kazandığı 1825 yılından günümüze değin 180’e yakın darbe, ondan fazla değişik anayasa ve seksen civarında cumhurbaşkanı gördü. Cumhurbaşkanlarıdan bazıları yönetimi kan dökerek ele geçirdiler ve yine aynı şekilde kaybettiler.Altı cumhurbaşkanı görev başındayken öldürüldü.
Bolivya’nın komşularıyla özellikle Şili ve Paraguay ile olan ilişkileri dengesiz olmuştur. 1879 yılında müttefiki Peru ile birlikte, sınır anlaşmazlıkları yaşadığı güçlü komşusu Şili’ye saldırdı. Ancak 1883’de biten Pasifik Savaşı Bolivya için tam bir yıkım oldu. Pasifik Okyanusu bölgesindeki kıyı şeridini Şili’ye kaptıran Bolivya’nın okyanus ile olan bağlantısı kesildi ve ülke bir kara devletine dönüştü. Bolivya halkı bu savaşın sonuçlarını bugün bile unutabilmiş değildir.Ülke yine bir sınır sorunu yüzünden 1932 yılında komşusu Paraguay ile savaşa tutuştu. Chaco Savaşı olarak adlandırılan bu savaş 1935 yılında, Paraguay’ın zaferi ve sınır sorununun çözülmesini sağlayan bir barış antlaşmasının imzalanması ile sona erdiğinde, Bolivya tartışmalı bölgenin ancak yüzde yirmibeşini (%25) topraklarına katabildi.
1966 senesinde Ernesto Che Guevara önderliğinde ve Küba desteğiyle başlatılan Bolivya devrim hareketinde, Guevara’nın yaklaşık elli kişiden oluşan ve ELN (Ejército de Liberación Nacional de Bolivia – Bolivya Ulusal Bağımsızlık Ordusu) adı altında eylem yapan gerilla kuvveti iyi donatılmıştı ve dağlık Camri bölgesinde Bolivya düzenli ordusuna karşı bazı başarılar elde etti. Eylül’de ise Ordu iki gerilla grubunu ve liderlerden birini öldürmeyi başardı. Daha sonraları gittikçe başarısızlığa doğru giden bu devrim girişimi, 9 Ekim 1967’da La Higuera’da Che’nin öldürülmesiyle son buldu. Ama Che’nin Bolivya da öldürülmesi bir sempatinin oluşmasına neden oldu. Bunun sonucu olarak Sosyalizme Doğru Hareket Partisinin günümüzde iktidar olmasını sağladı.
6) Makedonya
Makedonya Cumhuriyeti (Makedonca: Bu ses hakkında Република Македонија / Republika Makedoniya (yardım·bilgi)) veya kısaca Makedonya, Balkanlar’da bir ülke. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan, doğuda Bulgaristan ile komşudur. Birleşmiş Milletler tarafından 1993 yılında tanınan ülke, Yunanistan’ın itirazı sonucu Birleşmiş Milletler tarafından “Makedonya Eski Yugoslav Cumhuriyeti[5] – MEYC” (İngilizce: Former Yugoslav Republic of Macedonia – FYROM, Makedonca: Πоранешна Југословенска Република Македонија – ΠЈРМ / Poraneşna Yugoslovenska Republika Makedoniya – PYRM) adıyla tanınmaktadır.
Makedonya, 542 yıl Osmanlı İmparatorluğu hâkimiyeti altında kalmıştır ve birçok Türk izi taşımaktadır.
7) Zimbabwe
lkenin kara ülkesi olması nedeniyle denize kıyısı yoktur. Ülkenin toplamda sahip olduğu 3,066 km sınırın 813 km’si Botsvana, 1,231 km’si Mozambik, 225 km’si Güney Afrika Cumhuriyeti ve 797 km’si Zambiya devleti ile oluşmaktadır. Ayrıca Namibya’nın da içerisinde olduğu, dünya üzerinde tek dörtgen sınır bölgesinde Zimbabve’nin bu ülke ile bağlantısını sağlayan 100 m’lik sınır çizgisi tartışmalıdır. Söz konusu sınıra bağlantısı olan Botsvana, Zambiya, Zimbabve ve Namibya ülkelerinin sınır anlaşmaları ile sınırlarına karşılıklı olarak resmiyet kazandırmadıkları için kabul görmeyen bir sınır noktası konumunda olan bu bölge belirsizliğini korumaktadır.[3] Ülkenin Zambiya ile olan kuzey sınırını Zambezi Nehri belirlemektedir. Ülkenin toplam yüz ölçümü olan 390.757 km²’sinin 3910 km²’sini sulak alanlar oluşturmaktadır. Ülkenin doğu kesiminde Mutare şehrinin kuzeyinde, Mozambik sınırına yakın bir konumda bulunan Nyangani dağı 2592 m ile ülkenin en yüksek noktası konumundadır.
8) Peru
Peru, (İspanyolca: Bu ses hakkında Perú (yardım·bilgi), Quechua: Piruw, Aymara: Piruw) ya da resmî adıyla Peru Cumhuriyeti (İspanyolca Bu ses hakkında República del Perú (yardım·bilgi), Quechua: Piruw Mama Llaqta, Aymara: Piruw Suyu) Güney Amerika’nın batısında bir ülkedir. Kuzeyde Ekvador ve Kolombiya, doğuda Brezilya, güneydoğuda Bolivya, güneyde Şili ve batıda Büyük Okyanus’la sınırlıdır.
İnce kıyı bölgesinin ardında Sierra başlar. Burası, uzun vadilerle kesintiye uğrayan (isp. callejón veya valle) Andların çok sayıda dağ sırasından oluşur. Bütün Andlar bölgesinde tipik olan, derin kesimli vadiler (Kanyonlar) ve dağ zincirlerinde büyük nehirlerle oluşan Kordillerin doğu ve batı yakasındaki aralıklardır (isp:Pongo).
Andlar’daki tipik kesit, kendini merkezi bölge Ancash’da gösterir. Batıdan doğuya „Kara Kordiller“ ‘ini (Cordillera Negra, yaklaşık 5.000 m kadar) Callejón de Huaylas (3.000 m civarında) takip eder. Sonraki dağ sırası “Beyaz Kordiller” ‘dir (Cordillera Blanca). Burada Peru’nun en yüksek dağı Huascarán (6.768 m) bulunur. Doğu istikametine devam ederek Callejón de Conchucos uzanır (Amazonlar’ın bir kaynak nehri olan Marañón ile beraber). Sonrasında diğer dağ zincirleri ile devam eder.
En yüksek dağlar, Nevado Huascarán (6.768 m), Yerupajá (6.634 m), Coropuna (6.425 m), Ampato (6.310 m), Chachani (6.075 m) ve yanardağ Misti’dir (5.822 m).
Ülkenin kuzeyinde Andlar kar sınırına ulaşmaz ve bitki örtüsü çok zenginken (Páramo İklim Zonu), orta bölgelerde kendini çok dik, kısmen geniş vadiler ve sürekli kar ve buzullarla kaplı yüksek dağlar olarak gösterir. Peru’nun orta güneyinde (Başkent Lima’nın enleminden itibaren) tabiat kendisini 3.000 ve 4.000 metre aralığında tepelik olarak gösterir. 5000 m’den yüksek dikkat çekici karla kaplı masif dağ sayısı azdır.
Bu enlemden güneye doğru, kısmen aktif olan konik volkan Ubinas sahne alırken, beraberinde daha az dik olan dağ sıraları ve bunların arasında kalan tepelik yüksek plato görüntüsüne sahip And Dağları zincirleri, kuvvetli ölçüde yayılım gösterir. Ülkenin güneyinde (Arequipa, Puno, Moquegua ve Tacna Bölgeleri’nde) özellikle yüksek platonun belli ölçüde düz kısmı kendini gösterir. Burafa, tipik görüntüsünü Titikaka Gölü çevresinde alan, Altiplano adı verilen plato oluşur.
Ortalama yıllık ısı derecesi 3.300 m yükseklikte 11 °C’dir. Bazen, yağmur bakımından fakir bölgelerde Ekim’den Nisan’a kadar kuvvetli yağışlar beklenebilir. Bu bölgedeki büyük şehirler (kuzeyden güneye) Cajamarca, Huaraz, Cerro de Pasco, Huancayo, Ayacucho, Cusco, Puno ve Arequipa’dur.
Cusco yakınlarında efsanevi İnka şehir harabesi Machu Picchu bulunur.
9) Steamboat Springs, Kolorado
Colorado (Kolorado), ABD’nin Orta-Batı bölgesinde yer alan en yüksek eyaletidir. Eyalet Doğu’da Great Ovaları, merkezde Rocky Dağları, Batı’da Colorado Ovası ve Kuzeybatı’da Intermontane Havzası olmak üzere dört ana bölgeye ayrılmıştır. Yazları serin ve kuru, kışları ise soğuk ve karlı olur. Yazın ortalama sıcaklık 15 °C, kışın ise -6 °C’dir. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri Colorado Springs’de bulunmaktadır. Colorado’nun başkenti Denver, yüzölçümü: 269.619 km², nüfusu (2000 yılı) 4.301.260 kişidir.
Cheeseburger Denver’da ortaya çıkmıştır. Dünya’nın ilk rodeosu 1869’da Deer Trail’de gerçekleştirilmiştir. Tim Allen (aktör), M. Scott Carpenter (astronot) ve Gene Fowler (yazar) Colorado Eyaleti’nin ünlülerindendir ayrıca South Park dizisinin kurucuları ve OneRepublic isimli Rock-Pop müzik grubu buradan çıkmıştır.
10) St. Kitts
Saint Kitts ve Nevis Federasyonu (/seɪnt ˌkɪts ænd ˈniːvɪs/; ayrıca Saint Christopher ve Nevis Federasyonu olarak da bilinir),[2] Karayipler’deki Leeward Adalarında bulunan iki adadan oluşan federal bir ülke. Yüzölçümü ve nüfus bakımından Amerika’daki küçük bağımsız devletlerdendir. Saint Kitts ve Nevis, Leeward Adalarının bir parçasıdır.
Başkent, ülkenin en büyük adası olan Saint Kitts üzerindeki Basseterre’dır. Ülkenin küçük adası Nevis, Saint Kitts’in yaklaşık 2 mil (3 km) güneydoğusunda yer almaktadır.
Ülkenin ekonomisi turizme, tarıma ve hafif imalat sanayiye dayanmaktadır. Ülkede turizm 1978’ten beri gelişmektedir. 2009 yılında 587.479 turist ülkeye gelmiştir.
Sizin için yukarıda sıralamış olduğumuz liste motosikletinizle birlikte dünyada gezilebilecek en iyi yerlere örnek olarak hazırlanmıştır. Bu seyahat noktalarında motosikletinizle birlikte dilediğiniz şekilde seyahatlerinizi gerçekleştirebilir, böylelikle motor tutkunuzu seyahat tutkunuzla birleştirmiş olursunuz.
Kaynak: vikipedia.com
Sarsala koyuna gidin, mutlaka gidin
Hakkari – SEYİTHAN GÖLÜ, Berçelan yaylasında bulunan Seyithan Gölü Hakkari’nin En çok beğenilen Turistlik yerleri arasındadır. Mutlaka gidin.
Dünyanın en iyi rotalarından biri olan Transfăgărășan – Romanya
Uzunluk: 90 km
Başlangıç ve Bitiş: Transilvanya Alpleri’nde Bascov’dan Sibiu’ya kadar uzanır.
Öne Çıkanlar: Kıvrımlı yollar, yüksek dağ geçitleri, Bâlea Gölü ve Poenari Kalesi.
Sürüş Deneyimi: Romanya’nın en ünlü dağ rotası, nefes kesici virajlar ve doğayla iç içe unutulmaz bir sürüş deneyimi sunar. Jeremy Clarkson’a göre dünyanın en iyi sürüş rotasıdır.