Araç fiyatlarındaki artış en üst seviyeyi 2021 Kasım ve Aralık ayında gördü.
Sene içinde artan fiyatlar dolar ve euro kurunun düşmesi ile ancak %5 kadar bir düşüş yaşadı. Gıda alışveriş enflasyonu diğer tüketici ürünleri arasında en çok artan kalemlerden biri oldu. Dolar ve Euro’daki düşü bu sektörde bir indirime neden olmadı.
Gıda’da indirim olmayacak mı? Sıfır araç satışlarında indirim neden az oldu?
Yeni ekonomik adımlar sonrası özellikle gıda alanında fiyatlarda indirim beklerken, sektör temsilcileri ise fiyatların hızla artmaya devam edeceğini açıkladı.
Son günlerde döviz düşmüş olsa da çitfçinin maliyetlerinde herhangi bir düşüş olmadığını anlatan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Tohumda, gübrede, yemde, mazotta herhangi bir indirim olmaması üretim maliyetlerini artırıyor. Gıda enflasyonu devam edecek. Dövizdeki düşüşün girdilere yansımaması raflardaki fiyatların artmasına neden oluyor. Mazotta, gübrede indirim olmadığı ortamda bunun tüketiciye yansıması kaçınılmaz” dedi.
“MART SONRASI KRİZ” var denildi.
Sözcü’den Sayime Başcı’nın haberine göre, sektörün 3 yıldır zarar ettiğini ve yem tüketiminde yüzde 25’lik bir düşüş yaşandığını aktaran Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu, “Bu dünyanın sonu gibi bir şey sektörümüz için” diye konuştu. İneklerin kesime gitmeye devam ettiğini kaydeden Solakoğlu, mart ayına yetecek kadar yem stoku olduğunu, sonrasında ise hem tavuk hem süt sektöründe çok ciddi bir kriz ve yokluk yaşanacağını anlattı.
FİYATLAR HIZLA ARTIYOR
Mevcut durumu anlatmak için süt örneğini veren TÜSEDAD Başkanı Solakoğlu, “En son sütte maliyet çalışması yapıp, 4.70 fiyat açıklandığı vakit dolar 9.60 mertebesindeydi. Tüketici tarafında durumun vahametinin farkındayız. Ama 5.5 TL’ye mal ettiğiniz bir şeyi 4.70’e satarsanız ne kadar sürdürebilirsiniz bu üretimi. Fiyatlar hızla artmaya devam edecek” açıklamasını yaparak sektörün de bir panik havası içinde olduğunu anlattı.