En son taktikleri ise “Hesabınızdan/kartınızdan işlem gerçekleştirilmiş. İşlemi iptal etmek/iade almak için şifrenizi söyleyiniz / tuşlayınız.”
Son 5 yılda facebook dolandırıcılığının rekor seviyede dibine vurarak toplam 110 milyon tl dolandırılan halk, e-ticaret, sosyal medya ve mobil uygulama kullanımının yaygınlaşmasıyla bu alanlardaki vakalarda çok artış olduğu kayıtlara geçti. Uzmanlar, dolandırıcılık girişimlerine karşı vatandaşları defalarca uyardı.
Her defasında farklı dolandırma taktikleri bularak bu alanda kendini yenileyen dolandırıcılık takımları telefon, sahte hesap, kadın hesapları ve taklit hesaplar kullanarak işlemlerde sahtekarlık yapıyorlar.
Güvenilir markaların unvan, logo ve benzeri kurumsal kimlik bilgileri kullanılarak ve internet siteleri taklit edilerek yapılan sahte kampanya kurgularındaki artış dikkati çekiyor.
Siber dolandırıcılar ve suçlular, her geçen gün yeni bir teknikle eğitim düzeyi fark etmeksizin her kesimden vatandaşı mağdur ederken, dolandırıcılar da e-ticaretten sosyal medyaya kadar birçok alana yayıldı. Tüketicilerin bu tür girişimlerden korunmaları için kampanya içeriğini ilgili markanın orijinal ve güvenilir internet sitesinden kontrol ve teyit etmesi büyük önem taşıyor.
Uzmanlar, hiçbir kişi ile ile şifre, hesap ve kart bilgilerinin kesinlikle paylaşılmaması ve ucunun nereye varacağı bilinmeyen “link” lerin tıklanmaması gerektiğine dikkati çekiyor.
Dolandırıcıların kullandığı senaryolarda durum nedir?
– Sahte indirim kuponları veya hediye çekleri kullanımı içeren mesajlarla birlikte “link”ler iletilmesi de en çok yapılan dolandırıcılık yöntemlerinden.
– Sahte sitelere yönlendirilen kullanıcıların kişisel ve finansal bilgileri elde edilmeye çalışılıyor. O yüzden site kimliğine iyice bakmak ve bilinmeyen sitelerden alışveriş yapmamak.
– Hesabınızdan/kartınızdan işlem gerçekleştirilmiş uyarısı gelince işlemi iptal etmek için şifrenizi isteyerek, bir numarayı aramanızı söyleyen kişi.
– Tebrikler ödül kazandınız! numarası yapan kopya şirketler.
– Arkadaşınızın hesabını ele geçirip sizden olmadık anda para talep etmesi
– Senetle motor veya eşya sattığını söyleyip, kapora isteyen dolandırıcı sahte hesaplar ve kopya şirketler
– Facebook’tan motor satın almak için gelen kişiye tam adres verme yanlışlığı, motorun çalınmasıyla sonuçlanmaktadır. Çevrenizde bu tarz dolandırıcılığa uğramış bir çok kişi vardır.
– “SMS, e-posta, sosyal medya üzerinden yönlendirildiğiniz veya arama motorları üzerinden giriş yaptığınız web sitelerinin adreslerinin bankanıza ait olduğundan emin olun ve sertifikalarını mutlaka kontrol edin. Bankalara aitmiş görüntüsü verilen sitelere, banka logosu ve adı kullanılsa bile kart ve kişisel bilgilerinizi isteyen e-postalara itibar etmeyin, kart ve kişisel bilgilerinizi girmeyin.
–