Silivri açıklarında olan 4.7, 5.7 ölçeğindeki ve büyük şehirleri etkikeyen depremlere karşı hazırda olmak gerekiyor. Motosiklet ise depreme karşı istediğiniz yere sizi kolay ulaştırabilecek bir taşıttır. O yüzden motosikletlerimize iyi bakalım. Deprem çantası yaparken içine koyabileceğiniz alet, edevat, güvenlik ve kişisel eşyalarını sıraladık.
Bir deprem çantasında mutlaka:
Taşıyabileceğiniz kadar kapalı içme suyu
Kolay bozulmayacak yiyecekler
İlk yardım seti
Pilli radyo ve yedek piller
El feneri ve yedek piller
Ev, iş yeri ve araç yedek anahtarları
Nakit para
Kibrit ya da çakmak
Kalem ve kağıt
Düdük
Mevsime uygun yedek giysiler
Kimlik belgeleri, tıbbi kayıtlar ve diğer önemli belgelerin fotokopileri
Düzenli kullanılan ilaç ve tıbbi malzemeler
Bebekler için mama, bebek bezi, biberon gibi malzemeler
Önemli telefon numaralarının yazılı olduğu bir defter
bulundurmanız gerekiyor. Tabii, bu malzemelerin sayısı sizin ihtiyaçlarınıza göre artabilir ancak temel olarak bu araç gereçlerin hemen hepsini içinde tuttuğunuz bir deprem çantasını kolay ulaşabileceğiniz bir noktada hazır bulundurmalısınız. Bu çanta sizin ihtiyaçlarınızı en az 3 – 4 gün kadar idare edebilecek şekilde yapılmalıdır.
Deprem Öncesinde ve Sonrasında Ne Yapılmalı, Nasıl Önlemler Alınmalı?
Eğer deprem sonrası sağ salim kaldıysanız, hemen gaz, elektrik ve su vanalarını kapatın. Soba ve ısıtıcınız varsa söndürün.
İlk Yardım Çantasında bulunması gerekenler,
1 adet otomatik turnike
1 adet flaster
2 adet büyük sargı bezi
3 adet üçgen sargı bezi
10 adet çengelli iğne
1 adet paslanmaz makas
10 adet yara bandı
2 adet cerrahi eldiven
1 kutu gaz kompresi
1 adet antiseptik solüsyon
Suni solunum maskesi
Yanık örtüsü
Hidrofil pamuk bulundurmalısınız.
Deprem öncesinde neler yapmalısınız?
Dolaplar ve devrilebilecek benzeri eşyaları birbirine ve duvara sabitleyin. Eğer sabitlenen eşya ve duvar arasında boşluk kalıyorsa, çarpma etkisini düşürmek için araya bir dolgu malzemesi koyun.
Tavan ve duvara asılan avize, klima vb. cihazları bulundukları yere ağırlıklarını taşıyacak şekilde duvar ve pencerelerden yeterince uzağa ve kanca ile asın.
İçinde ağır eşyalar bulunan dolap kapaklarına mekanik kilitler takarak sıkıca kapalı kalmalarını sağlayın.
Tezgah üzerindeki kayabilecek beyaz eşyalarınızın altına metal profil koyarak bunların kaymasını önleyin.
Zehirli, patlayıcı, yanıcı maddeler düşmeyecek bir konumda sabitleyin ve kırılmayacak bir şekilde depolayın. Bu maddelerin üzerlerine fosforlu, belirleyici etiketler koyun.
Rafların önüne elastik bant ya da tel ekleyin. Küçük nesneler ve şişeleri, birbirlerine çarpmayacak ve devrilmeyecek şekilde, kutuların içine yerleştirin.
Gaz kaçağı ve yangına karşı, gaz vanası ve elektrik sigortalarını otomatik hale getirin.
Karyolaları pencerenin ve üzerine devrilebilecek ağır dolapların yanına koymayın, karyolanın üzerinde ağır eşya olan raf bulundurmayın.
Tüm bireylerin katılımı ile (evde, iş yerinde, apartmanda, okulda) “Afete hazırlık planları” yapın, zaman zaman bu plana göre nasıl davranılması gerektiğinin tatbikatlarını gerçekleştirin.
Bir afet ve acil durumda eve ulaşılamayacak durumlar için aile bireyleri ile iletişimin nasıl sağlayacağı, alternatif buluşma yerleri ve bireylerin ulaşabileceği bölge dışı bağlantı kişisi (ev, işyeri, okul içinde, dışında ve ya mahalle dışında) belirleyin.
Önemli evrakların (kimlik kartları, tapu, sigorta belgeleri, sağlık karnesi, diplomalar, pasaport, banka cüzdanı vb.) kopyaları hazırlayarak su geçirmeyecek bir şekilde saklayın, ayrıca bu evrakların bir örneğini de bölge dışı bağlantı kişisinde bulundurun.
Deprem sırasında neler yapılmalı
Kesinlikle panik yapmayın.
Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durun.
Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturun. Başınızı iki elinizin arasına alarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile koruyun. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda bekleyin. Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın.
Balkona çıkmayın, balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmayın.
Kesinlikle asansör kullanmayın.
Telefonlarınızı acil durum ve yangınları bildirmek dışında kullanmayın.
Kibrit, çakmak yakmayın, elektrik düğmelerine dokunmayın.
Tekerlekli sandalyede iseniz tekerlekleri kilitleyip başınızı ve boynunuzu korumaya alın.
Mutfakta ocak, fırın vb. cihazları kapatın, dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşın.
Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatın, soba ve ısıtıcıları mutlaka söndürün.
Diğer güvenlik önlemlerini alarak gerekli olan eşya ve malzemeler alıp bina daha önce tespit edilen yoldan derhal toplanma bölgesine gidin.
Okulda sınıfta ya da büroda iseniz sağlam sıra, masa altlarında ve ya yanında; koridorsa ise duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketi ile başınızı ve boynunuzu koruyun.
Her ihtimale karşı ip ekleyin listeye
Bir tane kazıcı alet, artık ne olursa, göçük altında kalan kişilere yardım için
Ortalık,1999’dan beri vergisini verdiğimiz, ama hiçbir önlem alınmayan deprem korkusuyla, kaç kişi ölecek hesabını yapan, medyasıyla, özel tüketim adı altında vergisini verdiğimiz, en zor zamanda ise yaramayan, mobil hatlar ile birde mal mal oturup hesap sormak yerine herşey Allah’tandır diye ölümü bekleyen, cahiller ile dolu. Akıllanmadık, akıllanmayacağız. İnşallah büyük deprrm görmeyiz.