Chopperden kros motora neden geçtim
Chopper tarzı motosiklet kullanımda daha çok orta yaş ve üstü insanların bu tarz motora ilgi gösterdiğini görüyorum. Sanırım, sürekli kullandığımdan değil ama birara kullandığım Honda Magna chopper’la hızlı gideyimde yetişeyim diye düşünmemiştim tüh ya yaşım ortaya çıktı. Daha
doğrusu ağır bir sürüş keyfine sahip motorlar diyelim.
Bunu bir eleştiri olarak düşünmeyin aslında.
Chopperden kros motora neden geçtim
Chopper’larda viraj alırken hız kaybı yaşanıyor dönüş açısının ve gidonun şeklinden dolayı. Bu nedenle özellikle de ağır ve yüksek cc Chopperlarda viraj çizginizi ayarlayıp motosikletin stabilitesini koruyarak virajdan çıkmanız gerekiyor. Bu sizi virajlarda zorlayıcı bir etken oluyor. Virajın ortasında hız kesmeniz gerektiğini bile farkediyorsunuz bazen, belki de ben öyle hissediyordum, neyse eski seneler.
Her motorun kendine has bir yapısı olduğu için, direksiyon yapısının uzun süreli kullanımda rahatsızlık vermesinden dolayı chopper’den kros motora geçmeyi tercih ettim. Ekstra olarak gidonunu uzattığımdan (yaklaşık kafa seviyesinde) ellerim yukarı asılı kalıyor ve kan gitmediğinden 1 saat’lik yolda 10 saat gitmiş gibi oluyordum.
Bunlar bana yorucu geldi arkadaşlarım gidip KLE ve KLR motor aldı (bu ikinci faktör) bende bir anda sıkı bir dönüş ile gidip WR250 aldım.
Chopper ayrıca dönüş kabiliyeti zayıf bir gidon sistemine de sahip malesef.
Arazi şartlarına uyum sağlayabilmek için fren sistemi, amortisörleri özel olarak üretilmiş ve her türlü bozuk yolda bana mısın demeyen bir özelliği bulunan WR250, günümüzde arazi denince ilk aklıma gelen ve önceden gördüğüm bir motor olmuştur.
Doğa gezilerinin bana daha uygun olduğunu farkedip, Chopper’dan Kros motora geçişim böyle en direkt oldu. İçim farklı dışım farklıymış meğer erken farkettiğim iyi oldu. Aşağıda Chopper ile Kros yapan bir adamın video’su var onu seyredin mutlaka ne dediğimi daha da iyi anlayacaksınız.