Bu yaz gidilebilecek en iyi 10 rota
1-Datça:
Marmaris’ten Datça’ya doğru papatyalar, gelincik tarlaları arasından motorla geçerken, iyi ki baharda bu yola koyuldum diyeceksiniz. Marmaris-Datça yolu üzerinde Selimiye ve Bozburun’a uğrayın ve yaz kalabalığı gelmeden sıcak havada gezip hem de lezzetli balıklarından tadın. Datça’da Can Yücel evi, Knidos Antik kenti (yatların çoğunlukla uğradığı), Apollon Tapınağı, Palamutbükü, Hayıtbükü gibi koylar uğranmadan geri dönülmeyecek yerler.
2- Fethiye Saklıkent Kanyonu:
Dağların arasında daracık bir yoldan ilerleyip coşkulu akan bir suyla karşılaşıyorsunuz. Saklıkent’te bu manzarayı seyredebileceğiniz seyir terasları var. Fethiye’ye kadar giderseniz, Ölüdeniz ve Fethiye sokaklarında gezinin küçük bir yer olduğundan motorla gezilebilecek bir yer değil ama oraya gitmişken paraşüt yapmayı da aklınızdan çıkartmayın. Dağ’dan paraşütle aşağı kumsala inenleri zaten göreceksiniz denemesi parayla, biraz cipli yolculuk ederek dağa çıkartıyorlar, siz motorla çıkabilirsiniz. Sonra motor yukarıda kalır unutmayın, en iyisi siz motoru aşağıda bırakıp cip’le çıkın paraşütle inersiniz.
3- Ihlara Vadisi:
Kapadokya’da bahar ilk olarak Ihlara Vadisi’ndeki asırlık ağaçlarda hissedilir. Kapadokya’ya gidenlerin mutlaka uğraması gereken yer Ihlara Vadisi (ah o vadiye bir motorla inilse ne güzel macera olur). Biraz merdivenleri inip çıkması yorucudur, taş dolu doğayı gördükten sonra çölde bir vaha gibidir Ihlara. Göreme, Peribacaları, Ürgüp gibi Kapadokya’da gezilecek çok sayıda yer var tam bir motorcu cenneti aslında.
4- Bolu 7 göller:
Abant – Gölcük, Bolu’ya gidenlerin ilk uğraması gerekn yerdir. Motorla bu rotaya giden 7 göllerin tam doğa harikası bir yer olduğunu hemen anlar. 7 göller yolu üzerinde dünyanın herhalde en büyük çamlarını göreceksiniz. Motorla giderken bir çok mola vereceğinize eminiz. Yoldan sonra irili ufaklı tam 7 tane göl ve etrafında bungalov tarzı konaklayabileceğiniz yerler var. Yalnız bahar da olsa buralar biraz serin olur, üzerinize kalın bir şeyler almayı unutmayın. Yeşilin bin bir tonunu görmeye ne dersiniz.
5- Halfeti:
Fırat nehri üzerine yapılan Birecik barajıyla kısmen sular altında kalmış dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Sular altında kalmış taş yapılar, minareler, bir kısmı da göl kenarında kalmış yine taş evler oldukça etkileyici bir görüntü sunar. Son yıllarda turizm açısından gelişme gösteren bir ilçedir. Şanlıurfa’ya bağlı olmasına rağmen Gaziantep’e daha yakındır. İki şehir üzerinden de gidebilirsiniz. Gittiğinizde bir zamanlar buralarda ne hayatlar yaşanmış diyerek sular altında kalan şehir kalıntılarıyla baş başa kalacaksınız.
6- Trilye-Gemlik:
Trilye ve Gemlik, Bursa’nın iki şirin ilçesi. Aslında birbirine uzaklar yani biri daha batıda biri doğu tarafında. Ancak Trilye’den başlayıp Mudanya’dan devam eden ve Kurşunlu’dan Gemlik’e kadar giden yemyeşil yollarda güzel bir bahar serüvenine çıkabilirsiniz. Trilye terk edilmiş bir Rum kasabası. Sokaklarında dolaşması, balıkçılarında yemek yemesi keyifli. Mudanya’da ateşkes anlaşmasının imzalandığı müzeyi gezip Gemlik’e doğru yola koyulabilirsiniz. Yol boyunca kaliteli zeytin ve zeytinyağı satan dükkanlardan alışveriş yapmayı da unutmayın.
7- İstanbul boğazı:
İstanbul boğazı baharın gelişini erguvanlarla müjdeler. Pembe rengiyle İstanbul’a has bu ağaçlar, sadece baharda çiçek açtığı için şahane bir manzara ortaya çıkartır. Bu yüzden ya İstinye Tarabya taraflarından ya da Paşabahçe taraflarında boğazı seyrederek keyifli bir boğaz turu yapabilirsiniz. Başka şehirde oturup İstanbul’u gezmek istiyorsanız da İstanbul şehir rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.
Kaz Dağlarının muhteşem havası bol oksijeni altında taş evlerde baharı karşılamaya ne dersiniz? Adatepe Kaz Dağları’nda taş evleriyle meşhur bir köy. Son yıllarda çok sayıda taş ev butik otele dönüşmüş. Havası ve manzarası şahane. Sonrasında Asos, Behramkale, Truva gibi antik kentlere de geziye çıkabilirsiniz. Hatta karşı kıyaya geçerseniz Çanakkale Şehitliği’ne uğramadan olmaz.
9- Ordu:
Karadeniz’in incisi Ordu da maviyle yeşilin bulunduğu uzun sahil şeridinde baharı karşılamak size önerebileceğimiz başka bir rota. Hele ünlü Boztepe’de çayınızı yudumlarken eşsiz Ordu manzarası seyretmenin keyfine doyum olmaz. Ordu’nun dereleriyle ünlü yaylalarında keyifli yürüyüşler de yapabilirsiniz.
10- Şirince:
Şirince, İzmir’in Selçuk ilçesinin adı gibi şirin bir köyüdür. Nüfus mübadelesi sonrası Rumların terk ettiği Efes’e hakim bir tepede kurulmuş bu köy, taş evleriyle dikkat çeker. Bu evlerin bir kısmı bugün butik otel olarak işletiliyor. Köyde mutlaka ev yapımı şarapların tadına bakıp el yapımı takılarından almadan dönmeyin.