Bitlis Gezi Rehberi – Gezilecek Yerler
Merhaba değerli okurlarımız bu rehberimiz de sizlere Bitlis’de kalınacak yerler, nerelere gidilir ve ne zaman gidilir başlıklarını derledik. Umarım beğenirsiniz.
Bitlis Gezi Rehberi – Gezilecek Yerler Bitlis’de Nerelere Gidilir?
Nemrut Krater gölü : Bitlis doğasının güzelliklerinden biri şüphesiz Nemrut Dağı üzerinde bulunan Nemrut krater gölüdür. Dünyanın en büyük ikinci gölü olan Nemrut, Türkiye’deki en büyük krater gölüdür. Bitlis’e 26 km uzaklıkta olan Nemrut Gölü, Tatvan’a 15 km mesafededir. Doğanın güzelliği, maviyle yeşilin uyumu ile büyüleyen Nemrut Gölü’ne ulaşmak ve bu doğal güzelliği özenle gözlemlemek için Bitlis’in Tatan ilçesine gitmelisiniz.
Bitlis Kalesi : Bitlis Vilayeti tarihe tanıklık etmiş, Selçuklu ve Osmanlı devletlerine ev sahipliği yapmış ve çok zengin bir tarihe sahip şehirlerden biridir. İki büyük devlete ev sahipliği yapan Bitlis’e yemin eden herkesin ziyaret etmesi gereken birçok tarihi yer var.
Süphan Dağı : Süphan Dağı; Bitlis ilçesi, Adilcevaz sınırları içinde yer almaktadır. Doğada Türkiye’nin üçüncü büyük dağı olan Süphan Dağı, etkileyici bir görünüme ve Van Gölü’nün muhteşem manzarasına sahiptir.
Bitlis Etnografya Müzesi : Şehri geçmişiyle tanımak istiyorsanız şehirdeki müzeye gitmelisiniz. Bitlis’in eski yaşam tarzını anlatan ve Bitlis’e özgü yöresel zenginlikleri barındıran Etnografya Müzesi 2005 yılında açıldı. Bitlis’in merkezinde bulunan müze, ücretsiz kamu hizmeti veriyor. Pazartesi günleri hariç her zaman açık olan müzeye rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
İslahiye Medresesi : İslahiye Medresesi, Bitlis’in merkezinde yer almaktadır. Bitlis’in en sağlam yapılarından biri olan İslahiye Medresesi, Selçuklular döneminde yapılmıştır. Turistlerin sürekli ziyaret ettiği İslahiye Medresesi, Nur ilçesinde Bitlis’in merkezinde yer almaktadır. Merkezi konumu sayesinde kolayca ulaşılabilir.
El Aman Khan : Anadolu’nun en büyük kervansaraylarından biri olan El Aman Hanı, Bitlis İli Tatvan İlçesinde bulunmaktadır. El Aman Khan; Dükkanlar, cami ve hamamın bulunduğu bir sosyal kompleks. Osmanlı İmparatorluğu döneminde hayır kurumu olarak inşa edilen El Aman Han, uzun yıllar kervansaray olarak kullanılmıştır. Günümüzde bu tarihi kervansaray, halka açık bir sosyal tesis olarak kullanılmaktadır.
Ahlat’ın Mezar Taşları : Ahlat veya Bitlis ilçesi; Van Gölü kıyısındadır. Uzun yıllardır Selçuklu devletine ev sahipliği yapan Ahlat’ta Selçuklu döneminin taş işlemeciliği ve inançlarını en güzel haliyle yansıtan mezar taşları, Orhun Yazıtlarını andırıyor. Selçuklu dönemine ait Selçuklu mezar taşları Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunmaktadır. Ahlat ilçesinin merkezinde ve çevresinde çeşitli yerlerde Selçuklu mezar taşları bulunmaktadır.
Emir Bayındır Köprüsü : Bitlis İli, Ahlat ilçesi sınırında yer alan Emir Bayındır Köprüsü, muhtemelen 13. yüzyılda inşa edilmiş ve 15. yüzyılda Akkoyunlular döneminde onarılmıştır. Mimari yapısı dikkat çekiyor. Bugün iyi durumdadır.
Bitlis türbeleri : Bitlis türbeleri ve türbeleri Selçuklu ve Osmanlı devletlerine ev sahipliği yapan Bitlis, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma birçok türbe ve kubbeye sahiptir.
Bitlis’e Ne Zaman Gidilir?
Hava nedeniyle karasal iklimin yanı sıra ülkemizde en çok kar yağışının görüldüğü şehir olarak anılan Bitlis, kışın bembeyaz manzaralara tanıklık etmenizi sağlıyor. Yazın çok sıcak geçmesi, sıcaktan etkileniyorsanız rahat plan yapma becerinizi de etkileyebilir. Bu nedenle Bitlis’i ziyaret etmek için en uygun zaman bahar ayları olabilir.
Bitliste nerde kalınır ?
Yerel karakterine önem veren şehirlerden biri olan Bitlis, konaklama seçenekleriyle de göz dolduruyor. Şehirde lüks Bitlis otelleri bulabileceğiniz gibi cebinizi yakmayan ve bütçenizi aşmayan apartlar ve butik oteller de bulabilirsiniz.
fotoğraflar: foursquare, pinterest, flickr