Bir kaskta olması gereken 12 özellik

İlk motosiklet kullanmaya başlayanın aklında olmayan ama zamanla farkına varması gereken, bir kaskta olması gereken 12 özellik konusunda detayları yazarak fikir vermek istedik.

  1. Kaskların dış kabuğu farklı farklı materyallerden üretiliyor. En dayanıklısı trikompozit fiber olan içinde fiberglass ve karbon bileşenlerinin olduğu kasklar, süper fiber denen malzemelerde var. Termoplastik ve polikarbon bileşikler daha zayıf materyallerdir.
    Image result for helmet moto
  2. Havalandırma kanalları bir o kadar önemli çünkü kışın buğu yapmamalı, içine bolca hava alabilmeli ve iç katmanlardan rahat geçerek arkada atarken hem içindeki havayı temiz tutup hemde terletmemeli
    Image result for helmet channel
  3. Hava çok sıcak olduğunda terleseniz de pedlerinin size o ıslaklığı hissettirmemesi gerekiyor yani çabuk kurumalı
    Image result for helmet pad
  4. Antialerjik pedlerinin olması, kirlendiğinde kolaylıkla çıkırılıp yıkanması bir o kadar önemli
    Image result for helmet pad
  5. Arka spoiler denen kısım ise kafanızın sarsılarak sonradan boynunuzun ağrımasını engelleyecek yapıda olması gerekiyor, hız severler bu sarsıntıyı iyi bilirler.
    Image result for helmet spoiler
  6. Kışın kullanırken burun pedi, rüzgar için çene pedi mutlaka gerekli, burun pedi camınızın buğu yapmasını engellerken, çene pedi sizi rüzgardan koruyacak, hastalanmanızı bile önleyecektir.
    Image result for helmet nose pad
  7. İç köpük kısmı ise kafanızın sert bölgelerine daha fazla basınç, yumuşak bölgelerine az basınç uygulamalı ki çarpma anında bu kısımlar daha az zarar görsün. Beyin ne kadar çok sarsılırsa, kazada o kadar zarar görme olasılığımız artıyor.
    Image result for helmet inside
  8. Kaskınız tam kafanıza göre olmalı, kask alırken kaskı giyin ve 3-5 dakika kafanızda kalsın. Bu şekilde kask size uygun mu, başınızı ağrıtacak kadar sıkı mı, çok mu boşluk var bunu test etmiş olusunuz.
    Image result for helmet motorcycle
  9. Üç tip kask çene bağlantısı var. Mikrometik 1, Mikrometrik 2, Double D-ring. Double D-ring kasklar MotoGP’de de kullanılan bir bağlantı çeşididir. Kafadan çıkmaması için özel yapılmış ve güvenilirliği kanıtlanmıştır. Mikrometrik bağlama çeşitleri ise daha az güvenilir bağlama çeşitleridir.
  10. Kask için ise 1200 gr ile 1400 gr’a kadar olan ağırlıklar ideal olarak kabul edilebilir. Daha ağır bir kask uzun sürüşlerde, rüzgarlı günlerde, hız yapıyorsanız boynunuza gittikçe daha fazla basınç uygulanmasına neden olacaktır. Boyun ağrısı uzun yolda belli olur, gece uyuyamayacağınız kadar bir ağrı saplanabilir.
  11. Sertifikaları unutmamak gerek, ECER 22-05, Snell ve DOT sertifikaları farklı bölgeleri temsil etmektedir. DOT dayanıklılık testi Amerikan sistemidir, kasklar bu test’ten kolay geçemez çünkü daha fazla noktadan darbeye maruz bırakılmaktadır. Avrupa’da geçerli olan ECER 22-05 olandır. Bu veya DOT sertifikaya sahip olan kask almaya çalışın.
  12. Mükemmel bir kask seçtiğimizi düşünüyorsak ve yukarıdaki tüm bilgileri içeren bir kask bulduysak, son olarak sharp sitesinden yıldızlarına bakarak o kask hakkında detay bilgilere ulaşalım. Sonra cebimizdeki para, performans ve kullanılırlık yüzdesini karşılaştıralım.

Tüm detayları incelediniz ve o kaskı almaya karar verdiniz. İyi bir kask olduğuna emin olmak için youtube kanalında bana sorun veya facebook sayfamızda bize danışın.

iyi sürüşler

motosiklet

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir