Aşılmayacak tepe yoktur
Yol dışı sürüşlerde denge ve güvenlik çok önemlidir. Bunu da motor üzerindeki duruş şekliniz sağlar. Düz oturun ve ağırlığınız yakıt tankına yakın olsun. Ayaklar pedallarda ve yere paralel şekilde olacak, dirsekler hafif dışa kırık, kollar yukarıda, baş ve gözler yukarda. Sırtınız yay çizsin. Motorunuzu bedeninizin kullandığı bir alet gibi değil ama onun bir uzantısı olarak sürünüz. Ayaktaki uzun sürüşlerde pedallar ayağınızın tam ortasına gelsin ki ayaklarınız çabuk yorulmasın. Dar patikalardaki takip sürüşlerinde ise bu basma tarzı tehlikelidir. Ayağınızın parmakları aşağı sarkarsa bir engele takılabilir.
Bu yüzden ayaklarınızı sürekli olarak yere tam paralel olarak tuttuğunuzdan emin olunuz. Otururken ise daima ayak ayalarınız pedallara bassın. Ayakta iken dizlerinizin düşey izdüşümü ayak parmak uçlarınızı geçmesin. Oturuşta kasıklarınız yakıt tankının üstünde olsun. Ayakta arka fren kullanırken değişim işlemini cadde motorlarındaki gibi bilek hareketiyle değil ayağın tümüyle kaldırılarak fren pedalının üzerine konması şeklinde yapınız. Bir veya iki parmağınız mutlaka elcikler üzerinde dursun. Kolay gelsin.
Şunu unutmayın bazı tepeler sizin için bazıları ise motorunuz için fazla dik eğimli olabilir. Bu yüzden önceden tırmanacağınız tepeyi dibinden zirvesine iyice gözlemleyip karar veriniz. Tepeye tırmanışa karar verdikten sonra, tepeye tırmanışa yaklaşmaya başladığınızda:
İki ayağınızı da sağlam ve sıkı bir şekilde pedalların üzerinde tutunuz.
Tırmanışa başlamadan önce alt viteslere geçiniz ve hız kazanınız.
Küçük tepeler için ağırlığınızı sele üzerinde öne doğru kaydırmak yeterlidir.
Dik tırmanışlar için pedallar üzerinde ayağa kalkınız ve olabildiğince ön tekerin üzerine doğru eğiliniz.
kaynak: alfamotosiklet