1. Anasayfa
  2. Köşe yazıları

Aracınızın size söylemeye çalıştığı 8 şey

Aracınızın size söylemeye çalıştığı 8 şey
0

Araçlarımızı bakım yaptırmadan aylarca kullanıyoruz. Bu dönemlerde çoğu kez “Yahu motordan bir ses geliyor” derken kendimizi bulabiliyoruz. Kimi zaman umursamadığımız bu garip sesler bizim beklemediğimiz olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. Pek çok sürücüyü aracından eden garip seslerden bazılarını sizler için tercüme ettik. İşte aracınızın size söylemeye çalıştığı 8 şey nedir:

1. Aracın hızını arttırırken artan tokat sesi geliyorsa

İşte bu ölmek üzere olan bir tekerleğin sesi. Tekerleğin yere sürten dış kısmı ile iskeletinin ayrılacağının habercisi olan bu sesi her duyduğunuzda eğer ayrılırlarsa çelik takviyeli bir ot biçme makinesine benzeyeceğini hatırlatmalısınız. Sonuç olarak bu sesi duyuyorsanız aracı sürmeyi bırakmanız gerekiyor. Lastik değişimi artık şart olmuştur. 13.000km’de bir lastik değiştirmeyi unutmamalı hadi 15.000km’ye kadar dayanır diyelim. Fazlası risk’tir.

2. Pancake şurubu kokusu

Motorun yuvasından gelen tatlı koku aracın soğutma sisteminde bir sorun olduğunu gösterir. Pek çok aracın antifrizinden/soğutucusundan gelen bu tatlı koku etilen glikol sebebiyle oluşur. Sızıntının kaynağı eski bir şeydir, örneğin çatlamış veya yırtılmış bir radyatör hortumu olabilir. Bu kokuyu yok sayarsanız ve önemsemezseniz kilometreler boyunca yardım almadan ısınmış bir motorla yolunuza devam etmek zorunda kalırsınız. Eğer aracınızın altında yeşil, turuncu ve ya sarı bir su birikintisi bulursanız o zaman farklı bir sorunla karşı karşıyasınız demektir.

3. Park yerinizdeki su birikintileri

Aracınızın altında su birikintisiyle karşılaşmak “bugün hava çok nemli” ya da “yağ boşaltma tapası yanlış vidalanmış” anlamına gelebilir. Aracınızın altında sıvı gördüğünüzde mutlaka yerini ve rengini not etmelisiniz. Fotoğraf çekip gurubumuzda paylaşın. Ayrıca parmağınızla hafifçe dokunup koklamanızda da fayda var. Ortaya çıkan su olacaktır. Berrak ve yağımsı bir sıvıysa o zaman sıvının hidrolik yağı olma ihtimali yüksek. Bu durumda hidrolik haznesinin etrafında sızıntı olup olmadığına ya da bakmalısınız. Eğer son dönemde yağı değiştirdiyseniz ve koyu renkli veya kaygansa bu durum yağın temiz olduğunu ve mekanik yağ boşaltma tapasında hasar olduğunu ya da yağ filtresinin dolu olduğunu gösterir.

4. Başka tür su birikintileri

Kırmızı-kahverengi sıvılar ve ya açık renkli yağlar size trans soğutucuyu çalıştıran bir borunun delinmesinin habercisi olabilir. Yanık kokusu alıyorsanız belkide revizyona ihtiyacı vardır. Eğer tekerleğin iç tarafında yağımsı bir sıvı buluyorsanız bu frenlerdeki yağın eksikliğini gösterir. Eksik hidrolik yağı, fren borularındaki havanın ya da frenleme gücünün kalmadığının habercisi olabilir, bu durumda kontrolü şart. Çok ağır, yapışkan ve koyu bir yağ ile karşılaşırsanız, açılmalar olabilir demektir.

5. Domuz sesi çıkarmak

Motor bölümünden çıkan tiz ses ya da cıyaklama ve motor hızının sık sık bir kayışla eşleşmesi motorun ölüm sancıları olabilir. Hızlı bir şekilde giderken frene bastığınızda tiz bir ses duyarsanız, fren balatasının ömrünün sonuna geldiğini anlayabilirsiniz. Metalden yapılma balatadan gelen cırlama, işinin bittiğini gösterir.

6. Sürtme sesi #1

Eğer frenden çıkan cıyaklama benzeri sesleri ihmal ederseniz ve onlar bir süre sonra susarsa; bir sonraki duyacağınız ses daha güçlü bir sürtme sesi olacaktır. Bu durumda, metal destek plakası fren diskinin direkt üstünde konumlanacaktır. Bu durum frenin etkili bir şekilde çalışmasını önler ve aracınızı tehlikeli bir hale getirir. Sadece bu değil aynı zamanda onarım fiyatını da arttırır çünkü disklerin de yenilenmesi gerekir.

7. Sürtme sesi #2

Otoparkta dönüş yaparken cıyaklama, tıkırtı ya da gürleme duyarsanız, sabit hızda bir düşüş yaşayabilirsiniz. Diğer sürtme seslerinin sebebi ise çakılların fren balatasıyla çarkın arasına girmesi olabilir bu da daha sonra da tamamen bozulmaya yol açabilir. Sürtme sesleri her zaman kötüdür ve eğer onları görmezden gelirseniz size pahalıya patlayabilir.

8. Giderken elektrik kesmesi, aniden çalışması

Muhtemelen o buji sizi götürmeyecek hatta marş motoru, akü zayıflığı problemleri bile buna zamanla eklenebilir. Herhangi bir sorunda ustaya veya servise göstermek, kulaktan dolma bilgilerden çok daha iyidir.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Motosiklet kullanıcısı, blog yazarı

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir